АкцентАнализи & Алтернативи

Байдън вкарва Русия във финансов колапс

Факторът валутен и национален риск стана реалност. Руската федерация ще получи рестрикция за акумулиране на чуждестранна валута, за да обслужва задълженията си, както до сега бе възможно – потенциални емитенти получаваха възможност за набиране на така необходимия им капитал чрез акумулиране на парични ресурси с неясен произход, което на свой ред  доведе до спекулация с доверието на легални инвеститори и пряко емитиране на ценни книжа.

Руските банки и финансови дружества, кредитори инвеститори вече са изправени пред сериозните обструкции, произтичащи от политиката на междубанковия валутен пазар. Като част от по-широкия си преглед на руската политика, администрацията на Байдън разгледа ролята на санкциите в отговор на злонамереното поведение на Кремъл. Това поведение включва хакерството на Solar Winds, намеса в американските избори, усилено разполагане на военен контингент  по границите на Украйна, нарушаване на човешките права в Сирия, партньорство в репресиите на Лукашенко в Беларус, износ на нестабилност чрез предоставяне на наемници, омаловажаване на наказтелните санкции от ООН срещу Северна Корея, незаконното затваряне на Керченския пролив за транзитно преминаване на кораби, което е в сериозно нарушение на  международното морско право, използването на химически и биологични оръжия, транснационална корупция за въздействие върху чужди правителства, външна подкрепа за подкопаване на демокрацията, действия на наемническата група на „Вагнер“, преследване на дисиденти и журналисти, подкопаване сигурността в страни и региони важни за националната сигурност на щатите, опити свързани с  мними транзакции или сделки заобикалящи санкциите на САЩ, включително чрез използване на цифрови валути или активи, незаконен трафик на рускоезични емигранти,  нарушаване на утвърдените принципи на международното право и много други закононарушения, които са в ущърб на един прецизно работещ цивилизован свят.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Новата изпълнителна заповед от 15.04.2021г, подписана от президента Байдън за санкциите срещу Русия, според Белия дом, ще възстанови реда в международното търговското сътрудничество, при законното договаряне при износ на валута, както и надлежното обезпечаване на банковото регулиране при насрещна търговия и при налагане на вето. Обхватът от мерки залегнали в съдържанието на тази структуро-определяща  заповед ще очертае не само ключово важни сектори на обществото, но и ще даде по-голяма яснота в геостратегическата политиката на САЩ. Тези базисни подходи, върху които се опира политиката за сигурност могат да включат следните опции:

По-рязкото въвеждане на индивидуални санкции спрямо общественоопасни лица и корумпирани  високопоставени служители, особено лица близки до Путин, в т.ч. олигарси, и срещу агентурна мрежа. Това е само част от стратегията, насочена срещу безчисленото  богатство на най-голямата клептокрация в света. Въвеждането на по-широки икономически санкции, които безспорно ще навредят на руската икономика са само средство за ограничаване на нейното емитиране на дълговете. Със засилването на външния икономически натиск, според Белия дом, ще се засили и икономическия застой на Русия. Нейната потенциална изостаналост се дължи главно на собствената й икономическа слабост и традиционна корупция. Въпреки че засилените и целенасочени индивидуални санкции могат да бъдат основния инструмент за контрол от страна на САЩ, секторните санкции също стават  не по-маловажна част от инструментариума на стратегията, особено в частта касаеща онези области от руската икономика, които пряко засягат интереите на Путин. Осветяването на тъмните ъгли на финансовата система намалява пространството, в което руският президент и близки нему автократи могат да работят. 

Лишава ги от ключовите лостове на властта (лесно и анонимно използване на глобалната финансова система например), които са им нужни, за да продължат да подчиняват своите хора и да създават хаос по целия свят. Заповедтта на Байдън, като основен инструмент за гарантиране на правовия ред цели не само укрепване на вътрешната национална сигурност на САЩ, но включва и стъпки като  настоява за по-голяма корпоративна прозрачност, за прекратяване на корпоративната анонимност, за идентифициране на действителните собственици на сделки с недвижими имоти от висок клас и други средства за пране на пари.

Администрацията на Байдън може да допълни списъка с потенциални нови по-строги икономически санкции като допълнителни ограничения във финансовия сектор – пълно блокиране на руското емитиране на държавен дълг, санкции в енергийния сектор, насочени към достъпа на Газпром до западните капиталови пазари. Министерствата на финансите, на търговията и държавните служби на Съединените щати  имат за задача да разширят настоящия списък с нови потенциални цели.

Целта на тези санкции е да промени правилата на играта в полза на международния финасов ред, като възложи на руския политически елит отговорност за действията му, и даде гаранции за финансова прозрачност в рамките на глобалния и регионален дебат  за  бъдещите промени във международните финанси.

Прилагането на санкции и други инструменти за икономически рестрикции върху държави нарушители на международния правов ред  е обект на спорове и дебати,  което е нормално, като мнения варират от приемане до отхвърляне. Те могат да да бъдат използвани в услуга както на съмнителни, така и на достойни политически цели. Но един принцип си струва да се отбележи: агресивните автокрации в света не трябва да могат да се радват на плодовете на икономическите и финансови системи на демокрациите, като същевременно пренебрегват правилата и нормите, които създават такова богатство и ликвидност на първо място. В момента пред Русия няма изход от финансовия колапс, в който се натика сама.

Когато започнеш война, трябва да си готов и да я загубиш.

Биляна Димитрова

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *