АкцентАнализи & Алтернативи

Въпросите, които остават след споразумението между Боташ и Булгаргаз

Илиян Василев

Да започнем с това, че до този момент турската държавна компания Боташ никога не е предоставяла на друго дружество право на достъп до своя терминал Мармара Ирегласъ. И тук не става дума за недостиг на капацитет, напротив. На сайта на компанията може да се види, че за март 2023 година имат 77 % свободен (нерезервиран) капацитет. Не е тайна, че всеки който е поискал капацитет през миналите години е получавал отказ, в по-голяма част от случаите „мълчалив“, тоест не са получавали отговор.

Все още няма публикувани данни за другото ново съоръжение – новия кей в залива Сарос и плаващата платформа за съхранение на газ Vasant 1, построена в 2020 година. Известно е, че тя първо ще разтовари египетски ВПГ в терминала Дьортйол и след това да продължи към съоръжението в Сарос. Очаква се това да стане през този месец, с което ще се постави началото на работа на новия терминал.

Другите три турски терминала са по-малко значими за България, но те също постоянно декларират че имат незаети капацитети, но Боташ е против използването им. Пак за сведение, близо 90 процента от терминала EgeGaz признава, също не е резервиран за март 2023 г. По същия начин стоят нещата и с плаващото съоръжение в Хороздере.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Изобщо Боташ сам не ползва тези терминали, но не дава и други да ги ползват за внос на ВПГ. През последните месеци стана ясно и че компанията „прибира“ всички договори за внос на руски от Газпром, зад което се крие поръчение от самия президент Ердоган.

Въпросът е защо сега Боташ се съгласи да направи изключение за Булгаргаз?

Отговорът може да се търси в играта на Ердоган с Путин относно газовия хъб в Турция и опита Боташ да стане основен посредник и преразпределител на газовите потоци към и от страната, към Европа. Колкото повече руски газ внася Турция, толкова повече Боташ ще може да изнася. Тази схема е невъзможна без участието на България, което обяснява и намесата на президента Румен Радев, известен със симпатиите си към Путинова Русия.

Проблемите на споразумението между Боташ и Булгаргаз обаче тепърва започват, и може да се окаже, че някой е правил сметка без кръчмар. Те ще дойдат не само и толкова в Турция, но в България и най-вече на ниво Европейска комисия.

Според член чл. 21. ал.45, т. 3 – КЕВР „одобрява търговски и финансови споразумения между вертикално интегрираното предприятие и оператора в случаите, когато те влияят на условията на пазара“. С други думи, КЕВР трябва да одобри споразумението на Булгаргаз с  преносния оператор Боташ, което предполага споразумение с Булгартрансгаз за входната точка Странджа 1.  Без одобрение на КЕВР споразумението на Булгаргаз няма правна сила. А на сайта на КЕВР няма публикувано решение, което да показва, че регулаторът е одобрил споразумението между Боташ и Булгаргаз. Странното е, че има решение на Министерски съвет, което одобрява споразумение, но не и на регулатора. Ако КЕВР не одобри договора, ще излезе че КЕВР спира решение на Министерски съвет. 

Вън от съмнение, договорът между Булгаргаз и Боташ „влияе върху пазара“ тъй като и Булгаргаз и Боташ доминират на своите пазари, ерго всяко тяхно действие оказва силно влияние върху действията на конкурентите им.

Дори КЕВР да не предприеме никакви действия, Европейската комисия е вече сезирана, което пък по всяка вероятно ще стесни пространството за маневриране на КЕВР. Но дори, българският регулатор да вземе решение, в полза на споразумението между Боташ и Булгаргаз, този акт ще бъде обжалван и у нас и пред комисията.

Както посочваме в този анализ – споразумението на Булгаргаз има много положителни страни, но в него проличава прекомерно много политическа амбиция, и много малко професионализъм. Без междусистемно споразумение между Булгартрансгаз и Боташ, което да изравни условията за достъп до турската мрежа на всички европейски оператори, които ползват българската мрежа, всеки внос на втечнен природен газ през турски терминал от страна на Булгаргаз ще бъде заплашен от солени глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *