АкцентАнализи & Алтернативи

Руският държавен тероризъм

Снимка: Czech Police Dpt

Изявлението на чешкия президент Земан отговори наполовина на очакванията на Кремъл да използва изказването му и спаси потъващата си репутация.

Резултатът от мача по експулсиране на дипломати на полувремето е 81 руски дипломати и служители изгонени, или в списъка на чакащи, срещу 20 изгонени чешски дипломати. Трудно е Москва да претендира че е постигнала победа.

От една страна, чешкият президент трудно би могъл да опровергае работата на своите контраразузнавателни служби.

От друга, той постави под съмнение и избра да разреди напрежението около обвинителното дело, като предположи, че представените му от контраразузнаването доказателства не водят до безспорно заключение и оставят място за обяснение на взрива във Врбетице с техническа грешка.

В Москва ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин се включи в пропагандната контраофанзива, опитвайки се да спаси колегите си от ГРУ, отричайки, заедно с говорителя на Путин Песков, каквото и да било участие.

Координацията между различните руски центрове за политика и пропаганда и службите за сигурност изглежда в безпорядък. Линията на защита „нямаме нищо общо с взрива“ беше компрометирана от Маргарита Симонян, топ пропагандиста на Кремъл и ръководител на Russia Today, която похвали „момчетата“ от ГРУ за добре свършената работа.

Руското външно министерство поведе война за експулсиране, опитвайки се да вземе надмощие, изпращайки у дома 20 чешки дипломати от Москва, двама повече от обявените за Прага персони нон грата, което ефективно осакати работоспособността на чешкото посолство.

Прага обаче прибягна до реципрочност по същество и до края на май обяви още 63 руски дипломати и технически персонал за експулсиране. Лишена от възможност да продължи играта на гонене поради значително по-малкия им брой чешки дипломати, Москва остана с единствен ход да затвори чешкото посолство. Което означава затваряне и на руското в Прага, а това е твърде рисковен ход, от който Кремъл ще загуби повече. За това Пути нареди да се приеме набързо законодателство, което отказва на чуждестранните посолства на държави, определени като „недружелюбни“, правото да наемат местни руски служители.

Мария Захарова намери утеха в това, че не всички страни от НАТО и ЕС се вслушаха в призива на Прага за солидарност да изгонят руски дипломати. Но вълната на експулсации далеч не е затихнала и вероятно набира сила в момента.

На този фон лансирането на „българската следа“ изглежда като необходимо облекчение за мнозина – появи се трета страна, която може да отклони вниманието от Прага и Москва.

Споменаването на Емелян Гебрев, българския търговец на оръжие, който призна, че притежава боеприпаси, съхранявани в взривените складове във Врбетице, е музика за ушите на българския генерален прокурор и министър-председател. И двамата системно блокираха задълбоченото разследване на отравянето на Гебрев, неговия син и един от изпълнителните директори на завода „Дунарит“ от същите агенти на ГРУ, които отровиха Скрипал и са заподозрени в Чехия.

Москва моментално използва фокусирането на прожекторите върху Гебрев за да отклони вниманието от руския държавен терористичен акт (в края на краищата ГРУ не е частна организация). При това няма преки доказателства, които да свързват съхраняваните боеприпаси във Врбетице с намерения на българския търговец на оръжие да ги изнесе в Украйна, да не говорим че това не престъпление.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Тъй като самият Гебрев е жертва на опит за покушение, внимателният анализ на бизнеса му едва ли не като съпричастен към него под някаква форма, помага на ГРУ и Русия да намерят публичен контекст, в рамките на който да оправдаят преследването му. Замесването на българския търговец на оръжие помогна на чешкия премиер да намери обяснения и отклони гнева на руснаците от Прага, което обяснява и понижаване на „терористичния акт“ до категория „обикновено престъпление“.

След вълна от критики, обаче, Бабиш трябваше да отстъпи и се извини, връщайки се към първоначалната квалификация на взривовете като терористичен акт. Висшите държавници на България – президентът, премиерът и главният прокурор – мълчат.

Неуместният изказ на Бабиш предполага тълкуване, че снабдяването на Украйна с боеприпаси и оръжия е престъпление и може да легитимира подобни руски превантивни или реактивни действия на територията на страните от НАТО.

Украйна е суверенна държава, която е атакувана от Русия и има право на внос на оръжия и боеприпаси откъде си иска.

Саботажните операции на ГРУ са насочени към прекъсване на каналите за доставки към Украйна в реализация на стратегията за изолирането, която да лиши Източна Европа и Европа от техния преден пост на отбрана.

Вместо да разследват ГРУ и руските дестабилизиращи и провокативни действия, които представляват почти актове на война, руските проправителствени медии се стремят да подкопаят доверието в българския търговец на оръжие.

За пореден път Емелян Гебрев остава сам в тежката си битка за защита на бизнеса си от руските тайни служби – без знак на подкрепа от страна на българското правителство, на министър-председател и президент.

Най-скандалното е, че агентите на СВР и ГРУ продължават операциите си под прикритие, планирайки нови убийства и експлозии в Чехия, България, Украйна и някъде другаде в Европа.

Ако Путин успее с коварната си стратегия срещу Киев, той няма да се спре на западните граници на Украйна. Това е сигурно.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *