АкцентАнализи & Алтернативи

Axios: Байдън ще се откаже от санкциите срещу компанията, която оперира „Северен поток 2“

Снимка: Joe Biden. / Drew Angerer

Джонатан Суон

Администрацията на Байдън ще се откаже от санкциите срещу оператора и изпълнителния директор, който контролира изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“ към Германия, според двама източници, запознати с решението.

Защо има значение: Решението показва, че администрацията на Байдън не е готова да компрометира отношенията си с Германия по този тръбопровод и подчертава трудностите, с които президентът Байдън се сблъсква при съпоставянето на действията с реториката при по-строг подход към Русия.

Държавният департамент незабавно ще изпрати задължителния си 90-дневен доклад до Конгреса, в който се изброяват организации, участващи в „Северен поток 2“, които заслужават санкции. Източници, запознати с изготвянето на доклада, споделиха с Аксиос, че Държавният департамент планира да поиска санкции срещу няколко руски кораби.

Държавният департамент също ще признае компанията, отговаряща за проекта – Nord Stream 2 AG и нейния изпълнителен директор, приятеля на Путин и бивш разузнавач от Източна Германия Матиас Варниг – са ангажирани в санкционирана дейност.

Държавният департамент обаче ще се откаже от прилагането на тези санкции, позовавайки се на националните интереси на САЩ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Този планиран ход изглежда в противоречие с изявлението на държавния секретар Антъни Блинкен, направено по време на изслушването му при одобрение на кандидатурата му, че „решен съм да направя всичко възможно, за да предотвратя това завършване (на Северен поток 2).“

Между редовете: Този планиран ход също създава странна ситуация, при която администрацията на Байдън ще санкционира кораби, участващи в изграждането на Северен поток 2, но отказва да санкционира действителната компания, отговаряща за проекта.

Източници, близки до ситуацията, казват, че висшите служители на Байдън са решили, че единственият начин за потенциално спиране на проекта – който е 95% завършен – е да се санкционират германските крайни потребители на газа.

А администрацията на Байдън не желае да разкъсва отношенията си с Германия заради Северен поток 2.

Голямата картина: Както Axios вече съобщава, завършването на „Северен поток 2“ би било огромна геополитическа победа за Путин и ще му даде съществен нов лост в Европа.

В момента руският газ трябва да преминава през Украйна по пътя си към Европа. Заобикалянето на Украйна с директен тръбопровод до Германия е възможност за Русия да постигне целта си да изолира бившата държава клиент, сега млада демокрация, от Западна Европа.

Русия има дългогодишен опит в намаляването на критични доставки за съседите си по време на спорове, включително спиране на газ за Украйна.

Тръбопроводът може да бъде завършен до лятото без значителна намеса, която да го спре.

Говорител на Държавния департамент заяви пред Аксиос, че администрацията на Байдън е дала ясно да се разбере, че компаниите, участващи в „Северен поток 2“, могат да бъдат изправени пред санкции и „ще продължат да подчертават силната двустранна опозиция на САЩ срещу този руски проект за злонамерено влияние“.„

„Администрацията на Байдън беше категорична, че газопроводът“ Северен поток 2 „е руски геополитически проект, който застрашава европейската енергийна сигурност и този на Украйна и източните флангови съюзници и партньори на НАТО“, каза говорителят.

Говорителят на Държавния департамент няма да потвърди решението за освобождаване от санкции или каквито и да било подробности относно предстоящия доклад.

Източници от администрацията твърдят, че всички освобождавания, по отношение приложението на санкциите, могат да бъдат отменени по всяко време.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *