АкцентБългария

Министърът на културата професор Минеков пред Алтернативата: Корпуцията ражда бедност, но търпение. Ще стане по-хубаво в сферата на културата.

В предаването Алтернативата професор Минеков направи тревожни разкрития за състоянието и дълбочината на корупцията в сферата на културата и културното наследство. Посочвал съм тези проблеми години наред, повече от 20 години, подчерта гостът.

Фалшиви реставрации, неработещи музеи, странни ремонти на театри и опери – някаква мания, зад която има интереси.

Тези които започнаха да финансират безсмислени строежи, направиха си строителни фирми, къщи за гости. Сигналите за корупция стоят на бюрото ми. Ще ги обсъдя с други министерства, но всичко ще бъде проверени. Нещата не са само корупция. Бедата е когато се краде, това носи разруха – паметници на културата. Включвам кметствата, архитектурните резервати. Размина ни се падането на статута на Несебър като наследство на ЮНЕСКО.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител срещу Парламента ми е позната история. Твърдеше се че проектът е финансиран от депутат Андрей Скоч, но искам да видя откъде са дошли точно парите. Ремонт бе поверен в ръцете на случайни хора, които не са в списъка на реставраторите на министерството на културата.

Когато показваш престъпление не е реваншизъм. Ние показваме, прокуратурата обвинява. Но не разчитам на нашата прокуратура.

Днес беше много трогателно когато празнувахме днешния 24 май. Върнах с в детството. Медийното отражение на празника беше скандално. Сякаш не съществува този празник, вероятно защото участвахме хора от службения кабинет и президента Румен Радев. Изглежда медиите от кръга на корпулентния собственик си остават напълно под негово влияние.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Тъй като министерството е свързано с медиите, ще започна да задавам неудобни въпроси, особено към Съвета за електронни медии. До ден днешен не знаем кой поръча и заглуши националното радио. Нещата бяха прикрити. Случаят приключи с напускането на бившия генерален директор.

Професор Минеков посочи, че националното радио е част от системата на националната сигурност. Скандален е случая от събота, когато трите националните телевизии прекъснаха предаванията за да излъчен брифинг на някаква партия. Към частните телевизии нямам претенции, но към БНТ. Утре публикувам отворено писмо до генералния директор Кошлуков и СЕМ защото смятам че това е тежко нарушение. В България имаме 150-200 партии, с какво на другите не отразяват брифинги, а ГЕРБ се специални? Имаме закон, според който прекъсвания на предавания се допуска при извънредни обстоятелства, примерно земетресение. Смятате ли, че партия ГЕРБ е земетресение или друго природно бедствие?

Бюджетът на министерството е намален. Финансовата трагедия е пълна. Предизборно бе решено наши певци да бъдат наградени с 500 лева, но не беше им платено. Заповедта за плащането беше на бюрото ми в деня в която влязох в министерството.

Чакам доклад за дълговете на предприятията към министерството. Чувам за загуби, за кредити, които ако са истина, са почти годишния бюджет на министерството. Може би ще останат пари до края на месеца, след което вероятно ще трябва да спрем театри, опери, музеи и трябва да минем на социални субсидии.

Бюджетът на министерството е бил унищожаван всяка година. От 15 години министър на културата не е влизал в зала „България“. 2001 година като процент бюджетът за култура е 1,3 процента от БВП. Сега е 0,6 – пълен мрак. Получавате бедност навсякъде –  училищата, в културните институции, в министерствата.

Не е добре, не е много морално, след като съм бил служебен министър, да стана депутат.

Пожелавам търпение, ще стане по-хубаво, завърши министър Минеков.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *