АкцентРегионът

IES ENERGY BRIEF: Турция обяви откриването на нефт в 3 нови сондажа на сушата

BY DAILY SABAH,  MAY 27, 2021, dailysabah.com

Снимка: Getty Images

През последния месец Турция е открила нефт в три нови сондажа на сушата, съобщи президентът на страната.

Петролът е открит в два сондажа в югоизточната провинция Диарбекир и на трета площадка в северозападната провинция Киркларели, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на среща на истанбулския остров Democracy and Freedom.

Находката ще добави 6800 барела петрол към дневния добив на страната, каза Ердоган. „Среднодневният вътрешен добив надхвърля 61 000 барела петрол“, добави президентът.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Ежедневно ще се добиват съответно около 2800 и 3000 барела петрол от сондажите Akoba-1 и Yenişehir-1 в Diyarbakır и 1000 барела петрол от сондажа Misinli-2 в Kırklareli, написа в в туитър министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез след съобщението на Ердоган.

Откритието идва след най-голямото откритие на природен газ в страната, когато миналата година сондажният кораб Fatih откри 405 милиарда кубически метра (bcm) газ в сондажа Tuna-1 в газовото поле Sakarya, разположено на около 100 морски мили/185 километра северно от черноморското крайбрежие на Турция.

Там продължават инженерните проучвания за извеждане на черноморския газ на брега. Турция е решена до 2023 г. да свърже газа към преносната система на страната.

Първият газов поток от находището се очаква през 2023 г., с предвиден годишен газов поток от 5-10 млрд. куб.м.

Очаква се добивът от полето постепенно да се увеличава, за да достигне добивно плато от около 15 милиарда кубически метра от 2025 г., което е достатъчно за задоволяване на 30% от годишното търсене на газ в страната.

Донмез в понеделник отбеляза, че се разширяват проучваните участъци и скоро страната може да обяви ново откритие на газ в Черно море.

„Нека изчакаме юни за актуализацията. Работите ще приключат през юни “, каза министърът.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *