АкцентРегионът

IES ENERGY BRIEF: Румъния – ключов получател на газ от Турски поток, когато цените скочат, на балканските линии не може да се разчита

Aura Sabadus, 2021/04/20 

https://www.icis.com/explore/resources/news/2021/04/20/10630238/romania-key-recipient-of-turkstream-gas-as-prices-soar-balkan-lines-uncertain

ЛОНДОН – Очаква се, руският газ, предназначен за Унгария, през лятото да се консумира в Румъния, на фона на високи цени и несигурност по отношение на преносната инфраструктура в съседните страни, съобщиха за ICIS няколко пазарни  източници.

Исторически, Унгария внася руски газ през Украйна, като през 2020 г. е надхвърлила 8,6 милиарда кубически метра (bcm) газ.

С изграждането на линия на Турски поток с капацитет 31,5 млрд. куб.м/ годишно, проектиран да пренасочи износа от южна граница на Украйна до Черно море, Турция и към Балканите – Унгария очаква от тази година  да поеме 6 млрд. куб.м/ година руски газ през Сърбия, съгласно договорните условия.

ПОТОЦИТЕ

Анализ на ICIS показва, че от средата на март руският газ се изнася от България за Румъния и Сърбия почти в еднаква степен, въпреки че Румъния не е трябвало да получава газ, доставян през коридора на Турски поток и балканските му разширения.

Според проекта Турски поток, се очаква Турция да получи около 14 млрд.кКуб. м газ от първата линия на коридора, докато 15,8 млрд. куб.м ще бъдат изнесени за България и оттам по-нататък за Гърция, Северна Македония, Сърбия и Унгария. Румъния не беше включена в маршрута на Турски поток, когато проектът беше представен.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Румъния внася, през междусистемния пункт Кардам-Негру вода1 около 72 GWh / ден (6,8 милиона кубически метра/ден), по историческия Транс-Балкански път.

Междувременно, Сърбия е поела средно 80 GWh / ден през точката Kireevo-Zayechar, според данни, публикувани от платформата за прозрачност на Европейската мрежа от оператори на газо-преносни системи (ENTSOG).

Данните на ENTSOG показват, че Сърбия, която е снабдена с руски газ, внесен през Украйна и Унгария, от 1 април вече не получава обеми по този маршрут.

Но няма  данни на ENTSOG, които да показват, че Сърбия е изнасяла руски газ в Унгария.

Междувременно, Румъния от средата на март, увеличава вноса от България, но износът за Унгария е средно само 18 GWh / ден за същия период. Това означава, че средно 54GWh/ ден може да са били консумирани в страната.

През последните години Румъния е основен вносител на газ, добиван в Унгария, но количествата надхвърлят около 20 GWh/ ден от началото на 2021 г., в сравнение с 56 GWh/ ден през първите четири месеца на 2020 г.

РУМЪНСКАТА ПРЕМИЯ

Няколко пазарни източника споделиха с ICIS, че може да има две причини, поради които Румъния приема по-голямата част от газа на Tурски поток, който се очаква да достигне до 

Унгария като част от споразуменията на Турски поток. 

Първо, те посочиха, че спот цените в Румъния се търгуват с премия над тези в Унгария.

Например, румънската спот цена на газовата борса BRM за 20 април се търгуваше на 112,78 Нови леи/ MWh (22,90 евро / MWh), в сравнение с унгарския еквивалент, който се търгуваше на 21,71 евро / MWh.

През последните седмици румънските цени държат първенството над унгарския пазар, тъй като вътрешният добив намалява и търсенето е повишено заради температурите под средните за сезона.

Това означава, че вместо да внася природен газ от Унгария, Румъния изпреварва руския газ, който трябваше да бъде изнесен в Унгария по Балканския път, и консумира по-голямата част от него вътрешно.

Тъй като търговците очакват румънските летни цени за търговия да са с около 2,00 евро / MWh над цените на унгарските и австрийските хъбове, те казват, че газовите суаповете с Унгария ще продължат, което потенциално ще направи Румъния основният получател на руски газ, внесен тази година през Турски поток.

БАЛКАНСКА ИНФРАСТРУКТУРА

На второ място, дори ако румънската лятна премия трябва да се свие, което ще направи по-малко изгодно за унгарските компании да извършват размяна на газ с Румъния, има несигурност по отношение на балканския износен маршрут.

Сърбия очакваше да изпрати част от внесения газ на север в Унгария, но няма индикации, че доставките вече са започнали.

Междувременно, източник, активен в България, каза, че има и въпроси, относно 400-километровия тръбопровод, построен в страната за транспортиране на природен газ от изток на запад.

Тръбопроводът, разработка на българския оператор на преносната система – Булгартрансгаз, не включва изходни точки в северозападната част на страната, което се изисква за достъп до природен газ.

Източник от ЕС заяви, че тръбопроводът ще изисква сертифициране от българския енергиен регулатор КЕВР, съгласно европейската газова директива от 2009 г., тъй като се очаква регулаторните органи да наблюдават непрекъснатото съответствие с директивата на мрежовите оператори.

Освен това се смята, че преносният капацитет по линията е намален, тъй като компресорните станции в Нова Провадия и Расово-  в североизточна и северозападна България, все още не работят.

Нито КЕВР, нито Булгартрансгаз отговориха на въпросите на ICIS по време на подготовката на публикацията.

Ако капацитетът на Балканите не бъде напълно достъпен през следващите месеци и румънската премия за Унгария отпадне, Газпром ще трябва да продължи да доставя газ до Унгария по историческия път през Украйна.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *