АкцентАнализи & Алтернативи

Главният прокурор ми каза „Корупцията е държавна политика“

Интервю на Люба Ризова с посланик Родерик Мур в „Алтернативата“

Посланик Родерик Мур е американски дипломат с богат личен опит от работа в България в посолството на САЩ на три пъти след 1990 година, първо като политически съветник на посланика в периода 1990-1992 година. Бил е заместник посланик в периода 2000-2003 и шарже д’афер – изпълняващ длъжността ръководител на мисията през 2015 година.

От 2016 до 2018 година е специален съветник към Държавния департамент на САЩ по въпросите за върховенството на закона и корупцията в Централна и Източна Европа.

Люба Ризова: В България законът „Магнитски“ се очакваше като Годо, но накрая се случи. Вие който сте специалист в дипломацията на Балканите, Източна Европа и България, особено, бяхте ли включен в тази работна група, която подготвяше документите?

Родерик Мур – (на български) Благодаря ви за въпроса и за поканата. Искам предварително да се извиня на вашите зрители, че няма да мога да говоря на български днес. За съжаление моят български много се влоши през последните години.

(на английски)

В момента не работя за Правителството на САЩ, за това не, не съм бил включен в тази група, но съм работил по подобни случаи в миналото. Също искам да кажа, че не съм изненадан от решението, което излезе и не мисля, че България също трябва да е изненадана.  Все пак американски държавни служители, включително и моят приятел и бивш шеф, Джим Пардю, са говорили много пъти за опасностите от корупция в България. България всъщност е постигнала много от както за първи път се преместих тук през началото на 90-те.

Но корупцията винаги е била слабото място на България от много време. За съжаление видях много малко прогрес за последните 20 години. Това не е мое мнение, може да прочетете множество от доклади от ЕС, САЩ, Transparency International и тн. Предполагам на вашите зрители им е омръзнало да слушат по тази тема.

Ако бях български гражданин щяш да съм възмутен от нивото на корупция в държавата.

Законът „Магнитски“

Глобалният закон „Магнитски“ беше приет през 2016 и приложен за пръв път през 2017, тоест не е толкова от дълго време. Фактът е че Правителството на САЩ е предприело действие по този закон, и това е защото щатите разбират, че има право да действа според своите закони, когато националния интерес на САЩ е в опасност.

Нивото на корупция в България, засяга пряко този интерес.

Едно нещо на което искам да обърна внимание, което посланик Мустафа и други вече са споменавали е, че американците не си въобразяват, че чрез санкции могат да премахнат корупцията в България. Нито един външен фактор не може да стори това.

Това може да се случи само, ако българите го пожелаят, когато се издигне честна и свестна коалиция от лидери в ключови позиции, които имат пълната подкрепа на българския народ, които са абсолютно категорично решени да изкоренят корупцията.

За съжаление това не е факт все още…

Поне се надявям, че санкциите от миналата седмица, когато най-накрая Годо пристигна, са вдъхновили още много повече и вече осмелили се българи, решени да се борят за по-честно и чисто управление в държавата като например: големи журналисти, защитници на социалните права, обикновени граждани и т.н.

Надявам се поне това да е едно от последствията.

Моето очакване е българските власти да си свършат работата. По-конкретно прокуратурата, без да имат нужда от външни влияния и натиск като този от САЩ. Те трябвя вече да го правят. Прокуратурата каза, че на трима от тези шестимата  вече са повдигнати обвинения и случаите се разследват.

Говорил съм с много българи и има широко разпространено мнение, че съществува клас от хора или във властта или близо до нея, които са над закона. Техните действия оставант безнаказани, нарушават закона без последствия и т.н.

За прокуратурата искам да кажа още нещо. Отдавна има  много широко разпространено възприятие за прокуратурата и това е голяма част от проблема. Те не преследват корупцията, а преследват само избрани дела.

Спомням си един разговор от преди 20 години, когато бях отговарящ за държавните институции в посолството на САЩ, с тогавашният главен прокурор на България /Никола Филчев – б.пр./. И той ми каза, в среща с много други хора:

„Корупцията е Държавната политика на България“.

Може да си представите колко обезкуражаващо и обезсърчаващо  беше за един американски дипломат и гост, които обича държавата ви толкова много.  Да чуе подобно нещо от човек на такъв висок пост.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Това ще е огромно предизвикателство, и не казвам нищо ново. В един идеален свят прокуратурите ще правят каквото по принцип трябва да правят. Не казвам, че в САЩ нашата прокуратура е перфектна. Системата ни е различна, но поне се ползва с доверието на голяма част от обществото, че когато един прокурор се заеме със случай, ще го вземе честно и ще си изпълни задълженията и ако е нужно ще повдигне обвинения срещу корумпирани хора.

А в България като питам хората: „има ли хора на високопоставени позиции и длъжности, които са в затвора?“, обикновено ми отговарят със смях и недоверие, като „Наистина ли ме питаш това?“

Това не трябва да е така! Има държави близо до България, които са имали успех в раздаването на правосъдие на такива висши служители

Люба Ризова : Как ще коментирате, че Прокуратурата и партията, чийто дългогодишен депутат беше Пеевски имат обща позиция, че Америка трябва да даде доказателства за твърденията си?

Родерик Мур: Ще отговоря с риторичен въпрос: „Има ли някой в България, които наистина е изненадан, че правителството на САЩ може да има информация за хората споменати в санкциите, и че те може да са замесени в корупция?“

Наистина ли е изненадващо за Българите? Не мисля, че е.

Но да ви отговоря на същинския въпрос, като може да се има предвид, че преди съм работил върху налагането на такива санкции. Правителството на САЩ взима тези неща много насериозно. То няма да предприеме подобни действия, базирано само на слухове. Искам да подчертая пак, че не съм работил по конкретния случай и говоря като гражданин.

Мога да кажа, че когато нещо такова се случи, правителството на САЩ винаги има увереност в обвиненията си. Обикновено работят огромни екипи от юристи на Министерството на финансите и на Държавния департамент на САЩ, които не биха одобрили такова нещо освен, ако не са абсолютно сигурни и нямат така нареченото законово основание, че има достатъчно доказателства да могат да се защитят в съда срещу потенциални оспорвания.

Мисля, че можете вие и вашите зрители да сте убедени, че има достатъчно информация.

Не мисля, че е практика на правителсвтото на САЩ да споделят информация в случаи като този, това не е задължителна процедура.

Ще кажа, че за Съединените щати тези шест лица са просто чуждестранни граждани, и нашите институции могат да съберат за тях достатъчно доказателства, които да издържат в съд. За това ми е трудно да повярвам, че българските власти с цялата тяхна информация и връзки, не могат да съберат подобни доказателства за потенциално корумпирани лица, които да издържат в български съд.

В България за мнозина е изкушение да мислят, че когато САЩ участват в подобна ситуация има някаква голяма конспирация. Грешка е това да се интерпретира като политически акт. Не действаме така, а и няма смисъл.

Ако САЩ искаха да повлият на българските избори, нямаше ли да го направи преди изборите през април?

Изборът на време е свързано с обстоятелството, че правителството на САЩ е огромна бюрокрация и такива случаи отнемат много месеци. А това са хора които не специализират върху България и най-вероятно не се интересуват много от България. Така че не виждам как може това да е конспирация.

Администрацията на Байдън

Нека започна с администрацията на Байдън. Очаквам че корупцията ще е една от основните теми, както на национално ниво за САЩ, така и международно. И не трябва да сте професионален аналитик за да стигнето до подобно заключение.

Миналата седмица, в деня след санкциите, Байдън изготви президентски меморандум, който казва:

Борбата с корупцията стои в ядрото на интереса на националната сигурност на САЩ.

Той същевременно инструктира цялата администрация да разработи план за борба с корупцията в и извън страната.

Трябва да се вземе предвид, че освен шестимата обвинени в България има още двама в региона: бивш президент на Албания, бивш главен прокурор на Словакия. И това е само през последните 4-5 месеца.

Всъщност са две институциите по санкциите, коита са били включени миналата седмица. Едната е отговорна за забраната за издаване на електронни визи. Обикновено в съобщенията не се споменават конкретни имена от списъците и на кого се забранява влизане в страната. Тези неща обикновено са конфеденциални. Този закон също позволява забрана за визи и на членовете на семейство на санкционирания.

Генерално за финансовите санкции които са част от закона „Магнитски“ и които са направени специално за да преследват незаконно придобити пари. Например, ако при тези санкции са засегнати активи притежавани от Пеевски, Божков и Желязков, които ако бяха в САЩ щяха да бъдат конфискувани веднага.
Второ, в САЩ би им било забранено да ръководят бизнеси – на посочените лица плюс  64-те компании свързани с тях, които бяха посочени в санкциите.

И накрая, за транзакциите – много бизнеси работят в долари. Нека кажем, че ако някой български олигарх има банкова сметка на Карибски остров и иска да преведе пари до Швейцария или София, например. Често тези пари ще минат през банковата система на САЩ и ще бъдат блокирани и конфискувани, ако са незаконни.

Люба Ризова: Но те могат да изберат Китай или Русия.

Родерик Мур: Не мисля, че бих дал подобен съвет на корумпирани лица.

Мога да разбера притеснението, базирано на това какво се случи с КТБ. Не съм експерт по тези теми. Но мисля, че такива санкции трябва да стимулират преследването на корупцията – вече видяхме, че прокуратурата е отворена към разследване.

В дългосрочен план подобни мерки ще имат огромен принос към българската икономика. Ще доведат до икономическо развитие и повече работни места.

Замислете се, през последните десетилетия криминално проявени и корумпирани лица са изнесли милиарди от българската икономика, за да ги сложат в собствените си джобове. Това са пари, които биха могли да бъдат похарчени за националнотo благосъстояние и развитие, образование, транспорт, и други икономически стимули, но тези пари ги няма!

Замислете се също за чуждестранни инвеститори, не че няма такива в БГ, но съм сигурен, че много такива инвестори не са дошли защото са изплашени от корупцията. А тези все пак които идват, отварят работни места и стимулират икономиката.
Така че, ако се постави корупцията под контрол, това ще освободи много ресурси, които ще са от полза за българските граждани.

За закона „Рико“

Видях доклад за това, който беше интересен. Не мисля, че ще е уместно да го коментирам. Но какво ще последва? Мисля че дори на международно ниво, новините за корумпирани лица ще стават по-чести и така ще се ограничи пространството, в което корупцията процъфтява.

Ако аз бях корумпиран българин на висока позиция или приближен на такова лице, щях да съм притеснен, просто защото тези законови  процедури не са еднократен акт, а се развиват и разширяват обхавата си. Това че са посочени шест лица, не значи, че правителството на САЩ е убедено, че си е свършило работата и няма други корумпирани лица в страната. По това законодателство дори и бивши високопоставени лица подлежат на такива санкции.

Люба Ризова: Значи трябва да очакваме още.

Родерик Мур: Не знам със сигурност, но бих казал, че тенденцията работи срещу такива корумпирани лица, поради причините които вече обсъдихме. Администрацията на Байдън действа доста енергично и дори агресивно на този фронт и има други законови механизми, а може вече да се прибави и новата европейска прокуратура, която ще преследва измамите в ЕС, част от които са в България.

Но най-важното е самите българи и техните институции се заемат с това.

Къде е Ердоган в уравнението?

Да видях новината /за визитата на ДПС делегацията в Турция-б.пр/. Но пак ще кажа, че е малко вероятно, правителството на САЩ да е предприело тези действия с цел да повлияе на резултатите от изборите и че санкциите са довели до тези срещи.

Резултатът на който се надяваме е да се накара ДПС да се събудят, и не само те, а всяка партия, че трябва да почнат много да внимават с властта си и действията им да бъдат подчинени на българското и международното право.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *