България

Росатом не може да изпълни нито един проект без да се обърне към западни компании

Получих информация, че германската компания Сименс, подизпълнител на двата проекта на Росатом в Унгария и в Турция, възнамерява да прекрати изпълнението на тия два договора и германското правителство да не даде санкция за тях. Така че не е необходимо всичките страни да се съгласят да наложат санкции, ако тези, които доставят системите за управление и изобщо са подизпълнител на Росатом, а Росатом не може да изпълни нито един проект самостоятелно – без да се обърне към западни компании и то не е само въпрос на пакетиране на един проект, а на сигурността му, т.е. сертификацията на отделните системи и там вече нещата стават действително доста трудни за Росатом. Така че тези проблеми тепърва ще има да се развиват в сферата на атомната енергетика и нещата изобщо не са розови. Неслучайно откакто стана реч за това, че ЕС ще наложи санкции на Росатом и Руската ядрена програма в самата Русия започнаха призиви от депутати Росатом да се разграничи от войната в Украйна само и само за да получи възможност да работа, защото има приблизително над 32 проекта, защото изпълнението на Руската ядрена програма е с по-дългосрочни договори между руското правителство и съответната приемаща страна. В тия договори руското правителството освен технологията, осигурява и средствата. За всяка година обемът от работа е ок. 5-6 млрд. В момента обаче приоритетите на войната са над приоритетите на съответните компании – било то Газпром, било то Лукойл. Поради тази причина нещата никак не са розови, тъй като от една страна икономическата необходимост кара мениджърите на Росатом и др. големи руски компании да настояват руското правителство да не им пречи, т.е. да не им се налагат такива ограничения, които да не им позволяват да функционират. От друга страна Кремъл казва какво да става, защото тези компании колкото и да са частни или отделни дружества, накрая изпълняват волята на Кремъл.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Днешното нервно интервю на Борисов означава само едно – че той след като три пъти е ходил на крака в Американското посолство, а не те при него, след като продължават опитите му информационно да представи тези разговори като договаряне ГЕРБ да не бъде засегната в предизборната обстановка, това означава, че той има сериозен проблем с партньорите, защото те са престанали да му вярват, да го предупреждават и изобщо да се съобразяват с личните му потребности за осигуряване на индулгенция и ненаказуемост. Така че г-н Борисов действително е прав, като казва че трябва да влезе депутат в парламента, защото единствено депутатският имунитет би го опазил от Гешев, когото смята да напусне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *