АкцентРегионът

През първото тримесечие Румъния купува най-евтино руски газ, но азерския газ който купуваме е най-евтин в Европа

За мнозина е бъде странно, че според данни на Еврокомисията, цитирани във влиятелното руско списание Эксперт, Румъния, която получава руски природен газ през България по Турски поток, през първото тримесечие го придобива на най-ниската цена в Европа – само за 13,5 € / MWh. Унгария например плаща 17,5 евро за същия обем, а България 16,5 евро.

Освен потребител на руски газ, Румъния се превърна и в транзитьор на руски газ за Унгария, като се използват капацитетите в реверс на Трансбалканския газопровод. Ниската цена се обяснява по-добрите условия, които вносителите в Румъния договориха, покрай споразумението между Газекспорт и Трансгаз за пренос на газ за Унгария и високия процент на задоволяване от местни източници.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Същият източник посочва, че най-ниската цена изобщо на природен газ в ЕС, през първото тримесечие е от износ на газ от Азербайджан за потребители в България, под 12,7 евро/МВтч, но въпреки това количествата които Булгаргаз закупува са минимални – 59,7 милиона кубически метра за тримесечието, при възможност по договор за закупуване от 250 милиона кубически метра.

В същото време, Булгаргаз, според руски източници, е закупил 42 процента повече газ от Газпром, в сравнение с миналата година.

Очевидно диверсификацията в Булгаргаз има различно от общовъзприетото значение.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *