АкцентАнализи & АлтернативиУкрайна

„Единство“ по принуда

Какво послание изпраща статията на Путин към руснаците и украинците

Игор Федик, The New Geopolitics Research Network

В началото на миналата седмица на сайта на президента на Русия бе публикувана статия, „за историческото единство на руските и украинците“, автор на която е Владимир Путин. В Украйна тази статия предизвика вълна от бурни дискусии. Някои хора, като историците, започнаха да доказват несъстоятелността на обобщенията на Путин, които най-често повтарят съветските учебници по история. Други се фокусират върху това как е написана тази статия, защо точно сега и защо за автор е посочен самия ръководител на Кремъл. Давайки отговор, те получават поредна възможност да се уверят, че намеренията на Кремъл срещу Украйна не са се променили и че той е готов да продължи агресията си срещу нея.

Експлозивна историческа смес

Ако говорим за историческата част на статията на Путин, за която е ясно, че е написана не от него, а от придворните му историци, като повечето руски материали по исторически теми (и не само за Украйна), тя е смес от изкривени факти, полу-лъжи и лъжи.

Да вземе най-малкото използване на Путин и неговата пропаганда по смисъла на „россиянин“ /гражданин на Русия/ на толково любимо за него понятие като „руски“ /етническа идентичност/, когато става реч обаче изключително за средновековната Киевска Русь. Той също говори за Киев като „майка на градовете на Русь „, като внушава, че средновековната Русь и Русия са едно и също нещо. Въпреки че в чуждестранни източници от 16-18 век се посочва, че под Русь се разбира съвременна Беларус и Украйна, а днешна Русия се нарича Московия.

Путин също мълчи за това, че украинците през 16-18 век вече имат национално самосъзнание, че техният език не е почти същият с този, който говорят в тогавашна Московия. В източниците от 18-ти век има позовавания на факта, че дипломатите в Москва се обръщат за помощ към преводачи, защото не разбират този източнославянски език, който се говори на територията на съвременната Украйна.

По-голямата част от текста Путин посвещава на обосноваването на незакоността на съществуването на Украйна и незакоността на украинския суверенитет върху териториите на държавата. Кремъл доказва, че това е „ограбване на Русия“.

„Болшевишите… произволно нарязали граници, разпределяли щедри териториални“ подаръци „. В крайна сметка, от какво точно са се ръководили лидерите на болшевиките, докато разперчатосвали страната, вече няма значение. Очевидно е едно: Русия всъщност е ограбена.

В последната част на статията Владимир Путин спомена проекта «Анти-Русия» осем пъти, който страните от Запада, според него, се опитват да приложат в Украйна. Именно с този проект руският президент обяснява войната в източната част на Украйна: „Проектът“ Анти-Русия „бе отхвърлен от милиони жители на Украйна. Крим и Севастопол направиха своя исторически избор. И хората в югоизток мирно се опитват да защитят позицията си. Но всички тях, включително децата, ги обявиха за сепаратисти и терористи,“- така Путин описва събитията от онези времена, без да се споменава, че стълкновенията в региона започва с завземането на град Славянск от група въоръжени хора, ръководени от руски гражданин Игор Гиркин.

Заради справедливостта трябва да отбележим, че Путин не е първият, който изкривява историята. Той продължава традицията на своите предшественици. Както украинския министър на културата, Александър Тяченко, отбеляза: „Пренаписването на историята започва от руските царе, които си присвоиха названието «Русь» за тяхната Московия. Делото е продължено, според тях, и от от Сталин, който не само отново говори за „люлката на братските народи“, но и ясно показа отношението му към тези „братски народи“ с Голодомора, масовите депортации и други геноцидни практики.

Заради какво е всичко това

Статията на Путин, която между другото е публикувана и на украински език, всъщност не касае толкова за историята, колкото настоящето и близкото бъдеще. Това е един вид сбор на посланията, които Кремъл отправя на различни целеви аудитории, в които историческите факти, третирани от Кремъл по свой собствен начин са само спомагателен елемент, предназначен да оправдае текущите агресивни политики, които Русия следва и ще продължи да провежда срещу Украйна .

Една от тези аудитории е частта от украинското общество, което все още вярва, че с някои компромиси с Русия можете да договори мира. За да се укрепи тази тяхна вяра, статията е преведена на украински език, като покаже, че Русия изобщо не е агресивна. Подобно послание се възприема особено лесно, когато в изпочна Украйна, както е сега, няма активни бойни действия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Друг адресат на мисията Путин са украинските власти, които Кремъл не възприема, особено, след последните им действия срещу кума на Путин Медведчук. В тази статия пряко се отказва диалог и всъщност прекратят всякакви хипотетични стъпки към установяването на мир, като се отчитат украинските интереси. Освен това статията съдържа редица открити заплахи към Украйна, които авторът оправдава с историята. Например, Путин пише, че „ние никога няма да позволим нашите исторически територии и близките ни хора там, да бъдат използвани срещу Русия.  На тези, които предприемат подобен опит, искам да кажа, че по този начин ще унищожат страната си. „

Това е заплаха не само към Украйна, но и към Запада.

Има и друг важен цитат, в който Путин сравнява това, което той нарича „курс за насилствено асимилация“ в Украйна, с използването срещу Русия на оръжие за масово поражение. Това е пряка широкомащабна заплаха и причина за загриженост в контекста на радикализацията и етнизацията на мисленето на Путин.

Също така в текста Путин повтаря няколко пъти, че Русия „няма да позволи“ Украйна, да провежда курс, който не е одобрен от Русия – но не посочва никъде, как именно няма да и позволи. За това няколко пъти повтаря, че Украйна „ще се унищожи сама.“

Със своята «творба» Путин повишава залозите в играта си със западни лидери, като отново им напомня, че Русия е готова да продължи да защитава своите интереси в Украйна. Освен това той се обръща и към западните чиновници на средно и високо равнище, към депутати от парламенти, обществени активисти, водещи журналисти, бизнесмени – всички, които на Запад оказват влияние върху настроението на гласоподавателите. В крайна сметка, те определят рамката, в която трябва да се държат лидерите на техните страни. И такива неща като статията на Путин помагат да се установят тези рамки.

И накрая, статията на Путин е предизборна маневра пред вътрешната руска аудитория. На фона на проблемите, които вече са причинили пандемията и най-новата и вълна, съмнителния успех с ваксинацията и скока в цените, с които правителството не може да се справи, Кремъл трябва да отклони вниманието към нещо. Още една анти-украинска истерия е добро, при това проверено средство за мобилизаране на електората преди гласуването през септември.

Защо сега

Появата на статията с автор Путин по това време не е случайно. Напоследък интензивността на военните действия в източната част на Украйна е ниска, чувството за опасност е понижено в украинското общество, така че е добро време да прокарване на тезата за мира и дружбата с руснаците и за „единия народ“.

От друга страна, Кремъл прави това, за да легитимира отново собствените си териториални претенции към Украйна, макар и не само за вече окупираните и приложените части, но и за цялата и територия. В Москва разбират добре, че времето за удържане на Украйна близко до себе си става все по-малко и по-малко. За това е необходимо да се засили натискът върху Украйна и нейната власт. Инструментът на такъв натиск е именно колективния опус на Кремъл с авторството на Путин, който съдържа тези като „Убеден съм, че истинският суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия.“ Логично продължение на което като мисъл е, като се има предвид съвременната политика на Кремъл срещу Украйна, че: « Ако Украйна не мисли така, тогава ще направим всичко, така че да няма суверенитет.»

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg