АкцентАнализи & АлтернативиБългария

Асинхронно плуване в мътна вода

От един месец ръководството на партия „Има такъв народ“ се подиграва с институциите по такъв показен начин, по който ГЕРБ не са се осмелявали. Публикуваха лъжлива информация за квалификациите си, разиграваха и президент и парламент, клеветиха действащи министри от парламентарната трибуна.

Те разбира се са политици, колкото и да твърдят обратното, и като такива ще понесат политическите последствия за поведението си от своите избиратели. Макар и провокациите на кръжока около Станислав Трифонов да станаха факт, от отговора който те получиха се налагат и някои позитивни изводи за промяната на политическия климат в българското общество.

България избегна по-тежкото развитие

Прерязването на жилите на едно мнозинство, което не се ползва с минимума нужно политическо доверие е несравнимо по-добър избор от усилията по крепенето на едно измъчено правителство. Тогава щяхме да видим рейтинг, и на парламент, и на правителство. Нищо не подяжда общественото доверие така както съмненията, че хората на екрана не са хората вземащи решенията.  

Истинският срив в авторитета на институциите щяхме да видим ако тези „перфектни непознати“ се бяха настанили да управляват. Добрата новина е, че българите казаха „не“ на едно поредно управление с неясен център на вземане на решения, а още по-добрата е, че не се наложи да го казват от площада. Качествената промяна в българската демокрация е, че се върнахме на нивото гражданите да възлагат политическите решения на излъчени от тях за тази цел представители, ползващи се с доверие на избралите ги граждани. Това е една от характеристиките на парламентарната демокрация, които временно бяхме изгубили от 2009 г. досега.

България заслужава по-добро правителство от нещо прието на принципа „колкото да има“, управляващо без програма и без визия как ще постигне едни популистки подбрани и мъгляво обяснени задачи. Това беше посланието, съдържащо се в отказа на ИБНИ и ДБ да подкрепят проектокабинета на Трифонов.

Демокрацията работи

Парламентарното управление е единствената алтернатива за България на задкулисното такова. Хубавата политическа новина е, че демокрацията се завръща и доказателството за това е, че политическият натиск проработи, и то след като беше приложен публично – в медиите и в Парламента – а не някъде зад кадър. Това се видя в няколко ситуации, в които волята за публично и отчетно управление победи над мистификациите в стил „ще ви кажа като му дойде времето“. 

Победи първо, за да бъде оттеглен Николай Василев – безспорно най-предпочитаният, „план А“ вариант на кукловодите. Победи отново, за да не бъде предложен Петър Илиев за премиер (вероятно „план Б“). Накрая медиите, политиците и обществото победиха заедно задкулисието като направиха невъзможен нов марионетен кабинет, който щеше да отвлича вниманието с ходене с прокъсани дънки в парламента и с миловидно говорене на министри по медиите, докато корупционерите замитат следите за кражбите си.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Хабенето на време е лукс

ГЕРБ се възползват от отклоняването на прожекторите в друга посока и към скандали различни от тези на тяхното управление. Всеки месец давност отслабва политическите щети, които разкритията за корупцията при управленията на Борисов ще нанесат на партията му. В този смисъл непохватното представяне на ИТН беше в най-голяма нетна помощ на бившите управляващи, без значение дали е било замислено като такава.

Друг аспект на хабенето на време, за който ИТН волно или неволно отново допринасят, е вбиването на клинове между групите избиратели. Опитите за разделяне на вота подкрепящ антикорупционните реформи се виждат достатъчно, включително от мастити политически манипулатори с десетилетен стаж и с неприкрито влияние върху ИТН. 

Не можем да си позволим да забравяме, че против корупцията и сливането на властите протестираха всички. Отговорните политически лидери не трябва да допускат чрез медийни операции или чрез експлоатиране гнева на партийните ядра, големи групи българи да започнат да се подвеждат едни други под стереотипи като „чалгари“ и „умни и красиви“, разбивайки на парчета политическата подкрепа за промяна. 

От разединението на въстаналите срещу корупцията ще печелят единствено корумпираните. Ще дойде време това разделение да бъде преодолявано на ниво политическо лидерство – с формирането на коалиции – а това ще бъде неимоверно по-лесно ако сред редовите избиратели не е било допуснато да се настани враждебност.

Георги Антонов

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg