АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: До края на септември Унгария подписва нов дългосрочен 15 годишен договор за доставка на газ с Газпром

Унгарският министър на външните работи и на енергетика Сиярто заяви днес по-рано, че е договорил споразумение с Газпром за доставка на природен газ за следващите 15 години, с възможност за промяна след 10 години. Според унгарският министър, който е публикувал пост на своята ФБ страница, „съгласили сме за цената, която е много по-благоприятна от тази, която плащахме по предишната сделка, която Унгария подписа през 1995 г., и която изтича сега“.

Той добави, че сделката ще бъде подписана до края на септември, а Газпром ще достави 4,5 милиарда кубически метра природен газ до Унгария годишно, по два маршрута: 3,5 милиарда кубически метра чрез Сърбия и 1 милиард кубически метра през Австрия.

Въпреки това през последните години той има разнообразен внос на газ, отварящ трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и закрепване на доставки от Royal Dutch Shell, чрез пристанище за втечнен природен газ (ВПГ) в Хърватия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Сиярто каза, че по-голямата част от пратките по новия договор ще пристигнат чрез нов междусистемен интерконектор на сръбската граница, който е част от Турски поток и който ще започне да функционира от октомври т.г.

Правят впечатление много по-малките количества руски природен газ, който Унгария ще купува в сравнение с предишни години – 3,5 милиарда кубически метра, при 6 милиарда кубически метра капацитет на Турски поток през Сърбия, при 8,6 милиарда кубически метра закупени през 2020 година и 9,7 милиарда през 2019 година. Тези цифри потвърждават политиката на Орбан на диверсификация на газовите доставки.

Второто, което прави впечатление е че споразумението не включва внос през Румъния, каквато беше практиката през 2021 година след февруари и не предполага внос през Украйна.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *