АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Неудържимият енергиен скок подтиква правителствата от ЕС да се намесят

https://www.bnnbloomberg.ca/relentless-energy-surge-prompts-eu-governments-to-step-in-1.1651852

Rachel Morison, William Mathis, Anna Shiryaevskaya and Rodrigo Orihuela,14.9.2021

Неотслабващото нарастване на цените на енергията в Европа усилва натиска върху правителствата, като Испания и Гърция предприемат стъпки за смекчаване на удара за потребителите.

Цените на газа и електроенергията в Европа увеличиха ръста си във вторник, достигайки рекорди в страни, включително Германия, Франция и Обединеното кралство. Испания предприе мерки за облекчаване на разходите за енергия в понеделник, а Франция заяви, че обмисля това, докато Гърция обяви през уикенда субсидия за всички домакинства.

Цените на енергията се покачват с висок ръст, тъй като икономиките излизат от пандемията – увеличавайки търсенето, точно когато доставките не достигат. Цените на газ и електроенергия чупят рекорди ден след ден, дори при мекото време и не се вижда отслабване на натиска. Италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани заяви в понеделник, че очаква цените на електроенергията през третото тримесечие да се повишат с 40%.

„Повишаването на цените на стоките вероятно тази зима ще удари сметките на потребителите и промишлеността“, казва John Musk, анализатор в RBC Europe Ltd.

Печалбите подхранват опасенията относно инфлацията. Потребителските цени в Испания през август са се повишили с 3,3%, което се дължи до голяма степен на скока в цените на електроенергията, според данни на Националния статистически институт. В Германия инфлацията през август скочи с 3,4% до най -високото ниво от поне 2008 г. Шведската инфлация надмина очакванията за цените на енергията.

Очаква се сметките за енергия да се повишат с 20% за домакинствата в цяла Европа, според Citigroup Inc.

Франция обмисля облекчаване на разходите за увеличените сметки за енергия за потребителите, заяви финансовият министър Bruno Le Maire по телевизия LCI в понеделник. Той вече раздава ваучери – така наречените енергийни проверки – на стойност около 150 евро годишно, на близо 5,5 милиона бедни домакинства.

„Това може да бъде ефективен инструмент за защита на французите от покачването на цените на енергията“, каза Le Maire. „През следващите седмици ще видим дали трябва да използваме тази проверка на енергията.“

Цените на газа се покачиха, тъй като в Европа изтича времето за попълване на запасите преди началото на отоплителния сезон за около месец. Обектите за съхранение са на най -ниското си ниво от повече от десетилетие, докато доставките от топ доставчиците Русия и Норвегия остават ограничени. Цените все още ще трябва да се повишат допълнително, ако континентът ще привлече товари от втечнен природен газ от Азия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Бенчмарк европейските газови фючърси, търгувани в Нидерландия, нараснаха с цели 7% до рекордните 65,57 евро на мегаватчас. Във Великобритания фючърсите за следващия месец скочиха с 6,9% до 163,8 пенса на терм.

Повишаване цените на газа вдига разходите за производство на електроенергия, като цените на електроенергията в Германия и Франция за следващата година достигат рекордни стойности. Докато някои комунални предприятия са се насочили към въглища, доставките на най-мръсните изкопаеми горива също са на изчерпване. Запасите в европейските пристанища са на най -ниското си ниво от 2016 г. за това време на годината, показват данни на Argus Media.

Цените на електроенергията също са високи поради политиките за ограничаване на въглеродните емисии. Електроцентралите, които изгарят изкопаеми горива, трябва да платят цена за всеки метричен тон въглерод, който отделят в атмосферата. Тази година цената се е повишила с близо 90%.

Съществува риск, инфлационният скок да предизвика реакция срещу мерките за ограничаване на емисиите. Но председателят на Европейския съюз по климата Франс Тимерманс заяви във вторник, че по -високите цени не трябва да подкопават решимостта на блока.

„Вместо да бъдем парализирани или да забавяме нещата, поради повишението на цените в енергийния сектор, трябва да ускорим нещата при прехода към възобновяема енергия, така че достъпната възобновяема енергия да стане достъпна за всички“, каза Тимерманс.

Германската енергия за следващата година, европейски показател, еталон, скочи с цели 2,9% до 102,25 евро за мегаватчас. Цените надхвърлят еталона от 100 евро за първи път в понеделник. Във Франция еквивалентният договор спечели 0,8% до 104,50 евро.

Испанското правителство ще наложи неочаквани такси върху комуналните услуги и ще ограничи сметките за енергия на потребителите, заяви премиерът Педро Санчес късно в понеделник. Той ще удължи срока на приетото спиране на 7% данък за производство на електроенергия до края на годината и ще намали друг данък, известен като Специалния данък върху електроенергията, от сегашните 5,1% на 0,5%.

Гърция заяви, че всички домакинства ще получат субсидия за първите 300 киловатчаса, изразходвани през четвъртото тримесечие, за да покрият по -голямата част от очакваното увеличение на цените в сметките за електроенергия.

Обединеното кралство казва, че разнообразните източници на доставка на газ в страната ще помогнат за поддържане на балансирано търсене, но че излагането на страната на нестабилността на цените подчертава необходимостта от изграждане на повече възобновяеми източници, за да се намали зависимостта от изкопаеми горива за производството на електроенергия.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *