АкцентАнализи & Алтернативи

Илиян Василев: Вече и Путин не може да се справи с трусовете на пазара на газ

от Антония Коцева | EURACTIV BULGARIA

„Форсираният преход към реализирането на Зелената сделка извади икономиките, пазарите и публичното управление от равновесие. Има манипулация на пазара на газ и тя започва от самата Европейска комисия. Вече дори Русия не може да се справи със сътресенията на пазара, защото това е глобален проблем, в който голяма роля играе Китай“. Това коментира енергийния анализатор и бивш български посланик в Русия Илиян Василев в интервю за EURACTIV България.

Той допълва, че са реални опасенията, че политиката на преминаване към чисти енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа още тази зима.

„Форсираният преход по Зелената сделка извади икономиките, пазарите и публичното управление от равновесие. Намесата на политиците на пазарите, защото климатичните политики са наложени извън демократичния процес, ги лиши от възможността да се балансират“, подчерта Василев.

Според него всеки преход, за да бъде приемлив, трябва, да предложи приемливо съотношение между деструкция и съзидание.

„Днес имаме проблем със снабдяването с всякакъв вид енергия. Вече има режим в много страни по света. Не е вече и въпросът само до цените, макар че на тези равнища те разрушават потреблението, а и за физическа наличност“, казва той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Експертът е също на мнение, че има манипулации на пазара на газ. Подобно твърдение бе отправено от около 40 евродепутати, които изпратиха през септември писмо до Европейската комисия. Те подозират, че „Газпром“ действа в посока увеличаване на цените на газа и настояват за незабавно разследване на възможна умишлена манипулация на пазара и нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренцията.

„Да, има манипулация и тя започва от самата Европейска комисия, която при общо намаляващи количества квоти, изтегли от пазара в Резерва за пазарна стабилност (Market Stability Reserve), огромно количество квоти за емисии – над милиард и половина, като създаде дефицит, който пък изстреля цените на емисиите. Като прибавите и спекулантите от хедж фондове, инвестиционни банки и компании за комунални услуги, нещата стигнаха до събития извън контрол. Добавете и геополитическите игри на Кремъл, които без климатичния екстремизъм, нямаха никакъв шанс, но сега едно изказване на президента Путин смъква цената. Истината е, че дори и Русия вече не може да оправи трусовете, които имат глобален характер и в които Китай играе ключова роля“, обясни Илиян Василев.

Условия за отказ от въглищата

Анализаторът коментира и един от най-големите проблеми в българския план за възстановяване, който все още не е предаден в Комисията за одобрение – въглищните централи.

ЕК изисква от България ясен ангажимент за отказ от въглищата с конкретни срокове за затваряне на централите. Аргументът на комисията е, че правителството на Борисов вече е представило българския Интегриран план в областта на енергетиката и климата, който залага дата за затваряне на централите в Маришния басейн до 2035 година. Брюксел иска този ангажимент да бъде написан и в българския План за възстановяване.

Илиян Василев смята, че проблемът е, че никой не вижда в обозримо бъдеще алтернатива на въглищата като местен и независим от излезли от контрол пазари. Затова няма правителство което „ще си сложи главата в торбата“ и ще закрие с лека река въглищната енергетика.

„Имат идея да дадат някаква дата за затваряне, но силно препоръчвам, тя да бъде обвързана с условия, че цените на емисиите и пазарите няма да излязат от контрол“, коментира той.

Според него грешката, която бе допусната с приемането на Зелената сделка „на доверие“ с прогнози, че чак през 2030 година цените на квотите ще стигнат 50 евро на тон!?, не трябва да се повтаря. Скоро ще преминат 70 евро на тон, а на тези нива освен разруха няма какво друго да очакваме.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *