IES ENERGY BRIEF: Romgaz купува половината от проекта за дълбоководен газ в Черно море

By Bogdan Neagu, EURACTIV.ro, Oct 27, 2021, euractiv.com

Държавната компания на Румъния, добиваща природен газ – Romgaz, съобщи, че е постигнала споразумение с ExxonMobil за закупуване на нейния дял в офшорния периметър в Черно море, където са направени значителни открития на газ.

ExxonMobil и OMV Petrom от 2008 г. управляват съвместно периметъра, но промените в румънското законодателство за петрола и газа забавиха решението за инвестиране в експлоатацията на ресурсите от природен газ, намиращи се в Черно море. Тогава американската компания обяви решението си да продаде румънските си активи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Romgaz, компания, в която румънското правителство притежава 70% дял, изрази намерението си да закупи дела на ExxonMobil в проекта за Черно море. След това, през юни 2021 г., двете страни влязоха в ексклузивни преговори.

”SNGN Romgaz SA и ExxonMobil Exploration и Production Romania Holdings Ltd. завършиха ексклузивните преговори и постигнаха споразумение относно условията и реда за придобиване на всички акции, издадени от (представляващи 100% от акционерния капитал на) ExxonMobil Exploration и  Production Romania Limited“, съобщи Romgaz в изявление, изпратено във вторник след затваряне на пазара на Фондова борса в Букурещ.

Romgaz заяви, че очаква сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2022 г. Стойността на сделката не беше оповестена публично.

Румъния иска да промени офшорното законодателство, но дебатът не напредва бързо. Страната е сред най-големите добиващи страни на природен газ в ЕС, като Romgaz и OMV Petrom съвместно покриват около 90% от добива. 

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *