АкцентАнализи & Алтернативи

Развръзката ще бъде доста бърза – или Кирил и Асен правят правителство, или няма правителство изобщо

Илиян Василев, политически анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: След изборния ден като заваляха оставки, валят, валят, та се очертава така за цялата седмица. Крак повлече съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Последва го неговият колега Атанас Атанасов. Оставка подаде Изпълнителният комитет на ВМРО, начело с Красимир Каракачанов. В ляво Кристиан Вигенин подаде оставка като председател на предизборния щаб на БСП, а Антон Кутев призова партията му да поиска оставката на Нинова. До този час така звучи първото ехо от изборите в неделя. Иначе резултатите вече са известни, а с тях и прогнозното разпределение на мандатите. При 93,28% от протоколите „Продължаваме промяната“ се очертава да имат 66 депутати, ГЕРБ-СДС – 59, ДПС – 34, БСП – 27, „Има такъв народ“ – 25, „Демократична България“ – 16 и „Възраждане“ – 13 депутати. Как се стигна дотук и какво следва оттук нататък? Наш гост е политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Как оценявате изборните резултати от неделя – каква картина на България те рисуват?

Илиян Василев: Една разтревожена България, една България, която се колебае, неуверена, но все пак върви в посока, в която би трябвало най-накрая да произведе някакъв резултат или някакво движение. Ситуацията не е чиста, но тя няма как да бъде чиста след толкова години управление и твърди позиции при Борисов. Цялото ни пространство е фрагментирано с изключение на ГЕРБ и ДПС. И беше проблем промяната да си намери, т.е. да стане цялата тази обществена енергия, която стои зад искането за промяна, да си намери своя изразител и говорител в лицето на „Продължаваме промяната“. И това е добра новина. Разбира се всеки, който е преживял възходите и паденията в очакванията и надеждите на българския избирател, този път е силно препоръчително да се радва, но разумно. Т.е. да търси израза на своето  удовлетворение в реалните стъпки, които ще бъдат предприети, защото оттук нататък, първо, трябва да съставим правителство, а след това да имаме политика и политици. Изобщо, казват, трябва да вярваме само на реалните неща, на делата.

Водещ: Защо се случи така, че партиите от протеста загубиха доверие?

Илиян Василев: Първо, срещу тях бяха хвърлени много усилия, от страна на централните медии да се опитоми енергията, да се разводни, да се изтощи, дори, чрез избори – енергията на промяната. Освен тези нескончаеми избори, статуквото вкара и своите агенти, в кавички да го кажем, т.е. партиите двойници, отровни двойници, за които отнеха гласовете на промяната, но не за да я осъществят, а за да я блокират, т.е. да я вкарат в руслото на изборите, нескончаемите дрязги, кавги и тук визирам без всякакво съмнение партията на Слави Трифонов, която фактически изигра своята роля. Докато автентичните партии на промяната пък пропуснаха своя шанс при предишните избори. Не успяха да представят конкурентна гледна точка или конкурентна оферта на българския избирател. И бяха задминати по трасето от много по-енергичната, по-добре артикулираната и олицетворената от нови лица, партия „Продължаваме промяната“. Трябва да имате предвид, че освен всичко друго,  Кирил и Асен имаха изключителната привилегия да изградят своя имидж, да генерират очаквания в условията на служебно правителство, при това с конкретни дела, за които можеха да кажат: ето, да, ние вече сме го правили. Дали ще бъде някаква атака срещу корупцията или ББР, дали Държавна консолидационна компания, но те имаха тази привилегия – нещо, което нито ДБ е била допускана до властта или нейни министри, нито пък да не говорим за „Изправи се. Мутри вън“. Всъщност двамата най-добре си реализираха шансовете, т.е. добре говорят, добре комуникират. Не случайно хората ги припознаха. 

Сега от гледна точка на бъдещето е друг въпрос, но имаха един изключителен шанс, защото този шанс, разбирате ли, не на всеки е даден. Всеки друг политик трябва да мине през партии, избори и чак тогава да се докаже. Те минаха с асансьора директно на горно равнище, на по-високото равнище през служебния кабинет. Медиите ги отразяваха на всяка крачка и те буквално за няколко месеца си направиха имидж, заедно с доказателството за това, че са решителни хора с тези действия и дръпнаха много рязко напред, докато другите партии просто забуксуваха и се оказа, че работят със стари схеми, стари лица, стари послания. Работят неконкурентно и в това избирателят бързо се ориентира.

Водещ: Като оптимист вие виждате политическото издигане на двамата служебни министри с асансьора, но песимистът би го нарекъл спускане с парашута. И въпросът е: парашутисти на американското посолство ли са Кирил Петков и Асен Василев? Нещо, за което твърде много се говори и пише тези дни.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Илиян Василев: Вижте, разбира се, че хората гледат да опростяват, особено геополитическите запалянковци, които търсят да намерят зад всяко нещо, което се случи – я американско, я руско посолство и така да удовлетворят своята потребност или по-скоро да компенсират своето невежество от това, че не се задълбочават в търсенето на отговорите какво реално става и защо става. Сега, да се говори, че по времето на Борисов САЩ не са били снизходителни към него, просто не е истина. В същото време Борисов имаше супер отношения с Русия в рамките на „Турски поток“, той де факто беше взел целия кислород за  двустранната политика от Радев и правеше всичко, което поиска. Сам. Така че не виждам, кой знае каква голяма промяна в това отношение, нито пък че непременно Кирил и Асен ще бъдат геополитически играчи. Напротив, като че ли техният профил е по-скоро в бизнеса и в икономическата област. Сега, разбира се, неизбежно ще се стигне до това, ако трябва да натиснеш или да засегнеш руски енергийни интереси и от това произтече обвинение в русофобство. Няма как, защото всеки български министър, когато трябва да вземе решение в името на по-ниските цени на природен газ, на ел. енергия, изобщо по цялата тази плеяда от въпроси с чист материален интерес, сега това, че някой, пак казвам, може да ги обвини, че са русофоби, това не променя нещата, че те първо си защитават българския интерес, българските потребители да имат съответно най-добрите цени. Та аз не отделям такова голямо внимание на „посолските“ принадлежности. Още повече, че посолствата каквото и да правят, не могат да ни решат проблемите, нито ще ни дадат ресурси, нито ще ни залеят с готови решения, нищо подобно. Решенията са само тук. И това е големият проблем, включително на ГЕРБ, че голяма част от корените на кризите, в които живеем сега и по-скоро компрометираната имунна система, с която сега България трябва да реши проблема с различните видове вируси – финансови, здравни, икономически, търговски и всякакви други, са във фактическата разруха, изпуснатото време, отлагайки тежките решения. Сега всичките тези решения – проблеми са в портфейла на новото правителство. 

Просто ще трябва да видим, доколко надеждите, очакванията, че тези момчета могат да се справят, са реалистични.  Защото не виждам чак толкова много безболезнени решения. Цялата тази поредица от 10 г. нищоправене, защото Борисов живееше в изключителен комфорт, той взе власт на изхода от кризата, за която той можеше да вини предшествениците, след това имаше 10 г. на безбрежно щастие, пари и много финанси. 

И сега, новите момчета трябва да влязат в епицентъра на една криза без ясно дъно и без ясен изход. Всъщност най-голямото умение сега на първо време ще се прояви в краткосрочна перспектива, в антикризисните мерки, т.е. как ще стабилизират системите – обществените, социалните, икономическата и финансовата, така че те да могат да издържат реформи.

Водещ: А те как могат да се стабилизират? Възможно ли е?

Илиян Василев: Напълно е възможно. Първият принцип или първият урок в справянето с такива кризи – спрете кръвотечението, т.е. корупцията, за да се затворят кранчетата и те правилно са го разбрали. И това е абсолютно жизнено необходимо. Защото фактически това, за което говоря – за имунната ни система, необходимостта да се справим с кризата, тя зависи от това, как ще се възстановят базисните принципи на финансовата дисциплина, равенството пред закона и пред възможностите или рисковете, защото очевидно трябва да поемем нова тежест от тези кризи. Ето, вземете енергийните цени. Каквото и да правим, ако защитим потребителите, т.е. те да не усетят толкова ръста в цените, първо тази защита не може да бъде покрита 100%, т.е. те ще трябва да поемат все пак някаква част от ръста пряко, а непряко ще трябва да го поемат през инфлацията и през повишените цени на енергията за индустриалните потребители, през стоките и услугите, които ползват. И поради тази причина е най-важно да се спре кръвотечението. 

Да се възстановят финансовите потоци и в този ред на мисли борбата с корупцията. Тя е 100% зависима от смяната на главния прокурор, изобщо от възстановяване на ефективността на съдопроизводството, защото вие виждате Бойко Рашков, каквото и да говорят, и Кирил, и всеки министър, какви са следствията, какво могат да направят, ако разкрият корупция – да задържат някой за 24 часа, т.е. полицейските рамки, но най-накрая трябва обвинение за съда. Ако приемем, че съдът не е слабото звено. Трябва обвинение и то качествено обвинение, трябва прокуратурата. И ако нямате в тази борба с корупцията ключовото звено – прокуратурата, вие не можете да се справите с нея. Оттам пък не можете да спрете кръвотечението и цялата криза или терапията на кризата, на острите моменти, преминаването през нея ще бъде с най-остри болки, с най-големи щети за всички.

Водещ: Посланик Василев, как ще се направи правителство с отровния двойник „Има такъв народ“?

Илиян Василев: Аз мисля, че може да се направи. Ще ви кажа, откъде изхожда моят оптимизъм. Първо, изхожда от това, че „Продължаваме промяната“ е в лидерска позиция, тя не е втора, а е лидер с много над ГЕРБ. Т.е. те имат правото, легитимната власт да водят преговори и да предлагат конструктивни решения. Второ, по начина, по който те се изразяват, според мен много умно, те не поставят условия, те казват – имаме желание за преговори, не се налагат, което е нещо, което липсваше преди. Всички партии си слагаха отпред червените линии, казваха: ние сме принципни, и едните искаха едно, вторите искат накрая провал. 

Третото нещо – след като се формира пакетът от необходими действия, или базата на коалицията, което те могат да направят в разговори с ДБ и вероятно с хора от БСП, оттам нататък, когато те предложат пакет за подкрепа срещу правителство, вече там какви са условията, ще се видят, самите други партии – и БСП, и ИТН, те нямат полезен ход различен от това да приемат подкрепа, защото, ако не подкрепят, ще отидат в редицата с ГЕРБ и ДПС. А това ще бъде убийствено за тях. 

В този смисъл, виждам поуките, извлечени от предишните два парламента, в които всички се репчеха, че ние можем, няма да правим и т.н., в този смисъл ИТН няма да имат мегдан да налагат никакви условия, пък ако откажат – тогава просто, това „не” ще трябва да го прехвърлят като „да” на следващия или на следващи избори, които неминуемо ще последват. А на тях няма да вземат и 10%, могат да паднат изобщо извън парламента, защото колкото и да е силна магията на техния артистизъм, на телевизията, на Слави Трифонов, на хората все пак им писва от общи приказки.

Водещ: Вашата прогноза каква е?

Илиян Василев: Мисля, че в рамките на месец, месец и нещо максимум, дори по-малко, защото не трябва да се забравя, че има един мъртъв период около Коледа, мисля че ще имаме правителство. Още с първия мандат. Защото нещата са такива – или Кирил и Асен правят правителство, или няма правителство, т.е. развръзката ще бъде доста бърза.

Водещ: И остава след това да им стискаме палци, за да се проявят като добри управленци и да не приключат както мнозина прогнозират, до няколко месеца.

Илиян Василев: Аз няма само да стискам палци, а и на всички препоръчвам да го правят: окуражавам ги, защото надеждата е ясна. Но трябва всеки във властта да бъде под контрол. Защото българинът е лъган толкова пъти и обикновено срещата на свестни хора с властта след определен период ражда едни персони, които вече мислят, че са абонирани за властта, че те всичко знаят и т.н. Затова трябва да се радваме на делата, които се случват, и на нещата, които реално ще постигнат. И, разбира се, да не пропускаме доверието, защото те няма да работят в добра среда, комфортна среда, напротив. ГЕРБ и ДПС са достатъчно силни да създават хаос и като създадат дестабилизация и хаос, след това ще ни продават тяхната оферта за въвеждане на ред в този хаос.

Цоня Събчева

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *