АкцентАнализи & Алтернативи

Борисов разобличава собствените си схеми с Лукойл

Заедно с колеги, открихме и споделихме в публичното пространство схемата с приблизително 35 те долара на барел отстъпка, която Литаско усвоява и не отчита в България за да могат българските потребители на горива да имат много по-поносими цени. Далаверата на Литаско е лансирана по време на правителството на Борисов, и за съжаление, правителството на Петков продължава да толерира. Но никога не съм си представял, че именно съавторите на схемата от ГЕРБ ще започнат да я разобличават!?! Обяснението е просто – те вече не получават „своето“, или поне не го получават в пълен размер или имам информация, че някой от политическите им противници са започнали също да се ползват от схемата.

Нека припомним фактите. От много години Лукойл и Борисов /13 години/ реализираха схема, при която компанията си купуваше през него мълчанието на държавата, свободно изнасяше от страната „ползите“ от един от най-доходосните бизнеси в Европа, а нас отчиташе загуби. Преработката на суров нефт, особено в текущата ситуация е свръхдоходоносен бизнес. Но у нас нито потребителите, нито бюджета вземат своето.

Чакаме с нетърпение в края на този месец да видим каква печалба ще отчетат за 2021 година, ако изобщо я отчетат, тъй като до сега подобни уверения идват само от шефа на НАП Пецов, който се превърна в главен защитник на Лукойл. Дори и да има отчетени данъци, те ще бъдат нищо в сравнение с размера на далаверата, която в момента реализират – по 100 милиона долара месечно!

Да припомним, това, което от Лукойл Нефтохим изтъкват като свои принос към бюджета – милиардите приходи от данък ДДС, не е тяхна заслуга, това е данък от потребителя към държавата. Нас ни интересува какво плащат като корпоративни данъци – данък печалба и данък дивиденти.

От години, с прякото одобрение на Борисов, Лукойл ръчно управлява приходи и разходи, така че да има винаги отрицателен финансов резултат и инструментът винаги е бил трансферното ценообразуване, и снизходителността на данъчната администрация винаги е била купувано от политици над нея.

Естествено, че за да съществува тази милиардна схема през всички тези години на управление, ключова роля е играла фигурата на представителя на държавата в надзорния съвет на Лукойл Нефтохим. И той през цялото време на управление на Борисов е бил лично определян и подчинен само от него.

Дойде време, след 2016 година, Борисов да започна да се притеснява, че може да се плаща не само на него, но и на политическите му опоненти – президенти, опозиция и се постара да развали схемата. Именно в качеството си на премиер той се договори се да бъдат направени кадрови промени и Лукойл се съгласиха да махнат дългогодишния му приятел и да минат на схемата с ишлемето. Пътьом така ограничаваха средствата, които оставаха в България, за да намалят риска за Борисов някой от опонентите му да получи нещо.

Кремъл, който реално контролира политическите схеми на Лукойл, се възползва да увеличи приходите си, и защото Борисов имаше да връща едни пари по Южен поток.

Новата схема с ишлемето на практика остави в рафинерията само преработвателните такси, които са относително фиксирана величина. Рафинериите в Европа печелят луди пари, съответна плащат огромни данъци, Нашата получава фиксирани преработвателни такси – това е първата линия на прецакването на държавата – по-малко приходи от данъци. В допълнение една „надута“ инвестиция от 2015 година от 1,5 милиарда евро бе подкрепена с данъчен щит, съгласуван с Борисов и НАП, за да не се плащат данъци още дълги години и парите да отиват към Литаско, а от там към Лукойл Москва.

Още веднъж за да стане ясно, всички нови схема за извеждане на пари от Лукойл Нефтохим към Русия, до една са съгласувани с Борисов. Неговото, на Борисов, не се губеше, но беше рязко ограничена възможността да се финансират неговите политически опоненти.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Бюджетът със сигурност губеше по 300-400 милиона на година. Схемата с ишлемето не е измислена от Асен Василев и за това е върхът на демагогията Борисов да я „разкрива“.

Моят въпрос към Асен и Пецов бе защо позволяват схемата на Борисов да продължава и да ощетява българския бюджет. Когато разликата между Брент и руския Уралс беше 2-4 долара, размерът на допълнителните приходи за Литаско, които със сигурност се споделяха с Борисов, беше около 90-100 милиона долара годишно. Гръмна войната и отстъпката за руския петрол, която между другото получават всички страни по нефтопровода „Дружба“,  скочи главоломно – до 37 долара на барел. Ако бяхме като Словакия, Унгария, Чехия, Германия – за нас цената на суровия нефт трябваше да бъде между 70 – 80 долара на барел. Това означа, че всеки месец Литаско прибира близо 100 милиона долара от българския бюджет и потребители!?

И за да бъде пълна картината, правителството на Петков поиска и получи дерогация до края на 2024 година, тоест гарантира на Литаско до края на 2024 година при запазване на сегашните разлики между руския и Брент петрола по 1,2 милиарда долара на година!?

Тази гранд корупционна схема няма как да остане незабелязана и да не тежи на антикорупционния имидж на правителството.

Да припомним базисните факти, които Борисов удобно забравя, Литаско формално не дължи нищо, защото отстъпката от 35 долара на барел за руския петрол се дължи само при смяна на собствеността върху суровния нефт, тоест ако рафинерията или българското юридическо лице на Лукойл го купува. При ишлеме Литаско не дължи тази отстъпка.

Но българското правителство разполага с всички лостове за да принуди Лукойл да прехвърли ефекта от по-евтиния руски петрол върху българските потребители. Борисов обаче, трябва да избере каква роля ще играе – на консуматор на корупцията около сделките с Лукойл, какъвто той е бил /схемите са невъзможни без политическа протекция/, или на разобличители.

В същност това, което вчера Добрев и днес Борисов направиха е анонс към Лукойл – само ние можем да ви гарантираме схемата. Вижте как сваляме тези с които сте се договорили.

Да напомня, представител на държавата и гарант на схемата е персонално назначение на Борисов – Красимир Първанов, който ни причини загубата на арбитражното дело с Росатом – Заради него Борисов уволни министъра си Трайчо Трайков и назначи Делян Добрев – само това трябва да ви светне лампичката за персоналната лоялност на този човек към Борисов.

Защо това правителство не го уволни си остава една от най-големите загадки.

Да припомня аксиома в отношенията с Русия– с Кремъл не можете да се договорите, не можете да му дадете нещо – вчера рафинерия, Турски поток, утре договор за природен газ с Газпром или нова ядрена мощност, за да го държите доволен.

Рано или късно той взема всичко и старите договорености отиват в кошчето.

Илиян Василев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *