Илиян Василев: Новите министри да бъдат смирени и да не надуват пиара повече от съдържанието

Илиян Василев, политически анализатор и бивш посланик на България в Русия, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Партиите от управленската коалиция са пред съставяне на формула и избиране на състав на бъдещия Министерски съвет с мандата на „Продължаваме промяната“. Дали традиционната битка за постове и позиции няма да сложи прът в колелата на замисленото като поредно редовно правителство? Наш гост е политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.  Какво видяхме от публичните консултации, посланик Василев, и доколко те предопределят разговорите на непубличните?

Илиян Василев: Първо, демонстрираха, че това е психотерапия на коалиционните партньори, които взаимно да се уверят в добри намерения и да уверят и публиката, че могат нещо да постигнат, което е много добро. От гледна точка на съдържателната част, тепърва трябва да видим, но, разбира се, тук трябва да отчетем и фактора, че всички партии вече нямат право на грешна стъпка, тъй като може да е ясно отсега, че ако този път нямат правителство, отиваме на следващи избори и вече силите на промяната просто ще бъдат дискредитирани тотално. Т.е. дамоклевият меч за отговорността за съставянето на кабинет виси с много страшна сила и поради тази причина виждам като почти сигурно сглобяването на редовно правителство. Тази седмица ще направят документа, коалиционното споразумение, което според мен няма да мине без някакви проблеми в последния момент. Тук има един фактор, който трябва да се отчете, и той е, че БСП е в дилема, защото въпросът за наследството, т.е. оставането на Нинова на лидерския пост в БСП е отворен и той неминуемо може да окаже влияние върху поведението на партията по отношение във финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство в три аспекта – по отношение на последния етап на коалиционното споразумение,  защото Нинова ще иска да демонстрира пред Конгреса и да защити тезата си, че тя все още може и е вкарала позиции в този общ документ, които да я открояват като лидер, и изобщо всичко, което е свързано с тази тема. И второ, ще има намеса при избора на кандидати за министри, тъй като неминуемо ще се стигне и дотук. Разбира се, въпросът със състава на правителството е отворен, нещата са по-сложни, но предстои да видим. Аз лично очаквам доста интересни варианти.

Водещ: Дилемата, която посочихте за БСП, не важи ли и за „Демократична България“ /ДБ/?

Илиян Василев: При ДБ има нещо друго. Там общо-взето Зелените са най-проактивни за съставяне на правителство. Те дори напуснаха добрия тон на ДБ. Всъщност при преговори човек трябва да си държи картите при гърдите, защото нещата са по-сложни. Зелените дори излъчиха министър на екологията, което е просто лош тон. И дават сигнал, че в ДБ всеки прави, каквото си иска. Нямат държане като обща позиция, като екип от хора, които са способни да постигнат съгласие помежду си. А там проблемът не е само първо, дали ще участват с министри, второ, кои да бъдат тези министри. Защото, имайте предвид, че на лице е трилема, т.е. третият вариант е и до каква степен министри на служебното правителство ще влязат в редовния кабинет, т.е. скритият фактор, президентът Радев как ще се намеси, защото в един момент може да се окаже, че за някои от партиите ще бъде по-удобно да оставят служебни министри да вадят картофите от жарта. Тъй като не трябва изобщо да имаме илюзии, че на който и да бъде министър, с много малки изключения, ще му бъде толкова трънлив пътят, че не трябва да му се завижда.

Водещ: Служебните министри обаче няма ли да бетонират квотата на президента Радев в това правителство и на практика то да не бъде на коалиционните партии, а да си бъде на президента?

Илиян Василев: Не, не вярвам. Още повече, че голяма част от служебните министри просто няма начин да останат в редовно правителство, защото доказаха, че или нямат капацитет, или пък те самите се умориха, все пак имайте предвид, че тези 6 месеца или там 7, те бяха на прицела на всякакви стрелби от ГЕРБ, от ДПС, от кой ли не. И в тази битка човек нерядко си задава въпроса: въобще струва ли си? И много от тях, които, то затова е служебното правителство да е такова, че хора с добра професия и добри позиции, просто временно се отклоняват, за да свършат някаква работа и след това се връщат в битието си на това, което правят. Поради тази причина това изкуствено удължаване на тяхната работа – отиваш за 2-3 месеца, а след това се оказва, че са 7 месеца…

Водещ: А може да се окаже и няколко години?

Илиян Василев: Точно. Разбира се, вероятно е господин Рашков да продължи като министър на вътрешните работи, защото ако има нещо, което той доказа пред всички, че е голям актив на силите, които искат да дегерберизират или да извадят ГЕРБ и ДПС от властта. И като такъв актив просто трудно човек може да се лиши от него. Разбира се, от гледна точка на ДБ, на ИТН, тук разликата е съществена, защото ДБ винаги има много по-голям като потенциал, т.е. качествени хора, които могат да бъдат министри, отколкото в дадения случай тя има като влияние, като депутати. И това съотношение вероятно ще трябва да се запази, защото министерските постове няма как да не отразяват тежестта на съответните партии при формиране на тази коалиция. И в този смисъл е много важно, какви министерски постове ще получат едни или други, тъй като ако има 3-4 министерства, които са горещи, просто знае се, че този министър, който ще ги оглави, си е камикадзе.

Водещ: Кои са министерствата?

Илиян Василев: Като започнете от енергетиката, здравеопазването, като сложите регионалното развитие, там са големите пари, от които постоянно изскачат някакви призраци, има такива и то не само в тези министерства. Като хванете дори и уж на пръв поглед относително лесни министерства като културата, нищо лесно няма в това министерство, или пък външните работи, това министерство, което добре познаваме, това министерство е малтретирано от бюджетна гледна точка от ГЕРБ в продължение на 12 г. Там нито капацитет има, няма кадри, имотите ни зад граница са в много тежко състояние, и сега се чудим – да, имаме проблем с Румъния, проблем с Турция, проблем с този, с онзи, как да се решат тези проблеми като дипломатическата ни служба не е на нужното уважение от властта. Това уважение все пак се демонстрира и с бюджет. Когато ти не даваш пари, как да направиш дори европейско направление – ние все повече и повече зависим от ЕК, но в България  като че ли забравихме, че ЕК не по подразбиране ще изпълнява българските интереси, а българският интерес трябва да бъде отразен в общия интерес на ЕК. И когато това не стане, след това ние догонваме и се чудим, защо трябва да затваряме „Мариците“ преди техния срок или много други неща, които са свързани, помните за транспорта как общото решение на ЕП и реакцията на ЕК не бяха в наша изгода. Изобщо не виждам министерство, дори отбраната да вземем, ако утре стане военен конфликт, каквато е голяма вероятността и напрежението в Черно море расте, това министерство ще бъде натоварено с много, много тежки задачи. Затова казвам, че новото правителство има огромния шанс, това е много важно, което трябва да го разберат слушателите, много рядко в българската история има такива прагови състояния на върховни изпитания. Сега е един от тези прагове. И тези министри, ако бъдат на мястото си, могат да оставят много дълбока диря, като това не е задължително да бъде свързано с получаването на „осанна“, на награда и признание, признанието идва след време. Но могат да оставят следа.

Водещ: Посланик Василев, кой ще бъде премиерът? Защото много любопитни послания излъчват както от „Продължаваме промяната“, така и от президентството. От „Продължаваме промяната“ са категорични, че финансов министър ще е Асен Василев, но не казват със същата категоричност за премиера. По същия начин от президентството излизат послания за запазването на досегашния служебен министър-председател Стефан Янев, а и той самият си каза, че ако бъде поканен, ще приеме.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Илиян Василев: Но като министър на отбраната, не като премиер.

Водещ: Като министър-председател, ако го поканят в новия кабинет, така остави вратата си отворена през миналата седмица.

Илиян Василев: Аз чух, че той би приел, ако го поканят за министър на отбраната. Не смятам, че е добър знак, ако Янев стане шеф на редовно правителство, защото тогава вече нещата стават много, много трудни за оборване на тезата, че президентът си прави правителство. Това просто е много ярко противопоказно. От всякаква гледна точка. Аз разбирам, че има хора, които искат да дискредитират Кирил Петков, че той е направил някакво супер нарушение на Конституцията и т.н. Тези хора, каквото и да се направи, те пак ще си го дъвчат, пак ще се опитват да го дискредитират. Момчето си има качества. С начина, по който водят преговорите, Асен и той  показват, че могат да работят в екип, могат да формират екип, могат да поемат отговорност и не виждам защо Кирил Петков да не бъде премиер. Пак казвам, 100% това се използва наред с гражданството – ще бъде използвано срещу него. Не е изключено и прокуратурата да се активира. Но прокуратурата е толкова дискредитирана, че каквото и да направи, само ще му изпише вежди. Тя просто е извън тепиха на политическа борба именно заради своето бездействие, заради корупцията. Общо-взето в прокуратурата сме, на времето имаше едно такова понятие „брежневски застой“, те нямат нищо, с което да впечатлят никого. Такъв период предстои и в ГЕРБ .

Водещ: Какви са капаните и препъникамъните пред новото правителство?

Илиян Василев: Най-големите препъникамъни, това го проследих по време на министерстванията на Кирил Петков и на Асен, те свършиха много добра работа, но в един момент надуха пиара повече от съдържанието. Неминуемо днешната медийна среда, изобщо начина, по който се управлява, включително чрез управление на обществени нагласи, мнения и т.н., трябва пиар. Каквото и да направите, дори да направите нещо много ценно и ако публиката не го знае, не печелите от това.

Водещ: Но пиарът трябва да бъде с мярка и да се знае къде е мярката.

Илиян Василев: Точно така. Тъй като общо-взето Борисов изчерпа търпението и толерантността на хората към политици, в които рязко съотношението между съдържание и пиар е нарушено в полза на пиара. Просто няма да имат никакви 100 дни, това трябва да се знае. И много бързо могат да пропаднат, съдбата на ИТН е много индикативна за такива съвременни процеси, тъй като бързо набиращи популярност партии много бързо я губят. И поради тази причина им препоръчвам силно да бъдат открити, но да бъдат смирени. И много, много да не удрят тъпана: ние направихме, ние сме незаменими, ние сме най-добрите, страхотни. Трябва да оставят това чувство за удовлетворение в тези, които управляват. А не толкова в тези, които са управителите на държавата.

Водещ: Ще има ли тежест в по-сетнешните преговори за правителство при изработването на общата коалиционна политика и най-вече в управлението казаното на различните тематични срещи от миналата седмица? Или това ще остане само едно политическо бълбукане, както вие го нарекохте, партийна психотерапия?

Илиян Василев: Вероятно нещо ще има, защото тези неща ще залегнат в коалиционното споразумение. И към това коалиционно споразумение ще се реперират, когато едни или други партии казват – да, ние имахме основание да подкрепим, защото това стана, това нещо ще стане. И така ще измерват своята подкрепа и основанието за нея в следващите месеци, години, не се знае просто колго дълго. В този смисъл то има значение. От гледна точка на управленския дневен ред не вярвам, че всичко, което беше казано, отговаря на голямата част от проблемите, които могат да възникнат, примерно в енергетиката или в здравеопазването, където й да е. Защото ние се намираме в криза, която има както вътрешни измерения, така и външни. И външните, като че ли са прекалено големи за вътрешната ни система да може да реагира. И в този смисъл тези шокови състояния предполагат, че голяма част от политиката на правителството и на отделните министри ще има характер на кризисно реагиране, което както се казва, няма да им дава възможност да гледат коалиционното споразумение какво точно са се разбрали или не, а ще трябва да приведат или поне да се опитат да приведат системата в относително равновесие, защото ако обществената система, икономическа или финансова не е в такова равновесие, то реформите са невъзможни. Това е ключовото за реформирането на всяка система.

Водещ: Няма ли да се влезе в дългова спирала с тези толкова често взимани заеми, кажи-речи всеки понеделник по 500 милиона?

Илиян Василев: То това е проблемът от гледна точка на балансирането между краткосрочни и дългосрочни цели, защото не е толкова голям проблем с това, че се тегли нов дълг. Но ако той отива само за пожарогасене без да има структурни реформи или дългосрочни усилия, нещата най-накрая ще завършат с традиционното на Виктор Черномирдин послание – пак искахме да бъде по-добре, а се получи както винаги. И дългът, и солта, и унижението…

Водещ: И тоягите накрая. Дали това правителство ще действа самостоятелно, ще действа еманципирано или ще бъде на конци? Някой ще ги дърпа ли задкулисно? Защото задкулисието може да бъде добро и недобро. Ако едното сме видели, може би ще видим и другото.

Илиян Василев: Със сигурност още от сега много хора се опитват да го оплетат в мрежите и със сигурност някои от тях ще успеят. Просто 30 г. ние създавахме система и мрежи, които голяма част от тях не са видими. Тук имам предвид и такива, каквито са неформални общества, които владеят съдебна система, политически партии и т.н. Това, че ще се опитат да ги овладеят, това от само себе си се разбира. Дали ще успеят, е друг въпрос. Но това е въпрос и на обществен простор, който обществото осигурява на свобода на съответните министри. И на тяхното умение да комуникират директно с обществото, да си разширят периметъра на свобода и относителна независимост, защото няма такова чудо като пълна независимост. Но те могат сами да си извоюват този периметър, като не допуснат те да бъдат доминирани нито от президент, нито от отделни политически партии, нито от олигарси. Защото олигарсите са много силни, особено от ДПС. Толкова много сиви кардинали има в България и по-голяма част от тях са от ДПС.

Водещ: Ние си нямаме Ватикан, но си имаме сиви превъзходителства.

Илиян Василев: Да, в това отношение вероятно сме нацията в света, която има най-много тарикати на високи позиции, то и олигарсите ни, и милиардерите ни са такива, ние имаме много малко истински самонаправили се милиардери. По-голяма част от тях са функция на руския модел чрез поръчки и пари от държавата. Много малко са, просто има и такива милиардери, но по-голяма част от тях са извън България, в никакъв случай не са на власт или не са били близки до властта.

Водещ: Ползвам възможността, че сте наш гост, да ви попитам – за пореден път от САЩ експулсират руски дипломати, защо?

Илиян Василев: Тепърва ще има изостряне на отношенията между Русия и САЩ. И то по целия фронт. Прекалено много са предпоставките, допълва и стресът около Русия-Украйна. Има една забележителна статия на Владислав Сурков, сивият кардинал на Кремъл, който беше публикувал преди 5 дни, веднага след като Путин отправи една много инструментална важна реч пред разширения състав на Колегиума на Външно министерство, в която едно към едно се казва, че Русия, за да остане стабилна във вътрешните граници, тя трябва неизбежно да се справи с хаоса, който поредицата от провали на това правителство на Путин има в икономическа, социална и всяка друга област, в която просто не може да осигури вариант на жизнен стандарт сравним с света по благополучие на обикновените руснаци. Това пък ражда  хаос и напрежение, и той трябва да се изнесе навън. Има два начина. Единият е да го изнесе на съседни страни в Европа, т.е. тя да ги държи под напрежение. Второто, което Сурков каза в прав текст – Русия трябва постоянно да се разширява териториално, за да запази своя баланс вътре. Това е едно към едно казано и с такъв анонс от най-високо място, няма как отношенията на Русия с ЕС, с Щатите, пък и с всички черноморски страни да се подобряват, тя е източник на дестабилизация и това не е само теоретична постановка, а тя е и реална постановка. Ако видите и най-откровената проруска партия в новия парламент „Възраждане“, тя за първи път ще постави на дневен ред излизането на България от ЕС и НАТО. А това е пак износ на хаос, износ на дестабилизация.

Водещ: Предвиждате конфликт в Черно море. Какво ще означава това за България?

Илиян Василев: Много трудни моменти. Аз се надявам, разбира се, че той може да се размине, защото този конфликт е въпрос на самослучването на определени неща, той не е неизбежност. Но нагнетяването на напрежение няма как да спре от самата Русия и тук не става въпрос само за маневрите на военните сили, както на суша, така и в море. Това са цял спектър от въпроси, които Русия трябва да реши в Украйна и Беларус. Защото битката за Украйна е критична за бъдещето на ЕС и НАТО. Тя е същностна. Падне ли Украйна под контрола на Русия и то в силов вариант, в момента на територията на Украйна вървят всякакви подривни действия, ГРУ работи, изобщо каквото може да се сетите като спецслужби работи подривно, и ако Путин успее да откъсне големи парчета от Украйна, различни са вариантите, сценариите, които се разглеждат, то тогава Европа може да бъде сигурна, че Путин няма да спре дотам. Това не е политика на Путин. Аз винаги съм се чудил, човек трябва да чете историята. Политиката на Русия е неизменна, една и съща: експанзия и държане на Европа под страх.

Цоня Събчева

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *