АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Енергийната криза в Европа е на път да се задълбочи с настъпването на зимата

Nov, 2021, Rachel Morison, Bloomberg New

Снимка: Pipe systems and shut-off devices are pictured at a natural gas receiving station in Lubmin, Germany, on Tuesday, Nov 16, 2021. (Stefan Sauer/dpa via AP)

Оригинал: https://www.bnnbloomberg.ca/europe-s-energy-crisis-is-about-to-get-worse-as-winter-arrives-1.1688121

Цените на енергията в Европа многократно чупят рекорди, дори преди зимата наистина да започне, а един от най-унищожителните стресове върух разходите в историята са на път да се усилят допълнително, след като температурите започнат да падат.

Супер скокът на цените в Обединеното кралство миналия месец принуди някои индустриални компании да намалят производството и да потърсят държавна помощ, предвестник за това, което може да се развие широко в Европа, точно когато се бори с възраждането на коронавируса. За правителствата това може да означава напрежение със съседните страни, които се раздвижват, за да защитят собствените си доставки. За домакинствата това може да означава да бъдат помолени да използват по-малко енергия или дори да планират системни прекъсвания на тока.

Проблемът е, че е малко вероятно каквото и да било решение скоро да дойде по линия на /увеличено/ предлагане, тъй като износителите Русия доставят само това, което трябва, а Катар казва,

че добива толкова, колкото може.  Енергийната индустрия е изправена пред разгадаването на пъзела „унищожаване на търсенето“, каза Fabian Roenningen, анализатор в Rysted Energy.

„Виждахме го през последните няколко месеца и в много индустрии най-вероятно ще продължи и дори ще се увеличи“, каза той от Осло. „Просто не е изгодно да работиш за много от играчите при настоящите пазарни условия.“

Изгледите допринасят за тревожни усещания в Европа. Регионът отново се завръща в епицентъра на пандемията с нарастващи случаи на Covid-19 и опасения за нов вариант, идентифициран в Южна Африка, завихрящ земното кълбо. Ограниченията в някои страни се затягат, докато бюджетите на домакинствата са притиснати от галопираща инфлация. На всичкото отгоре, мразовитото време може да означава, че светлини ще гаснат. Връщането към забраните, като в Австрия, би помогнало да се ограничи търсенето на електроенергия, въпреки че малко правителства искат да направят това.

Франция, втората по големина икономика в Европа, е особено застрашена. Възможността за застудяване през януари и февруари предизвиква безпокойство у оператора на мрежата на страната. Наличността в ядрените станции, работният кон на френската енергийна система, е ниска, след като пандемията забави поддръжката на някои реактори, според доклад от 22 ноември.

Цените на електроенергията там са близо до рекордни нива, тъй като от няколко дни студен фронт се придвижва към Франция и се очаква да се задържи до началото на седмицата, когато търсенето през работния ден започне да нараства.

Миналата зима операторът на мрежата призова домакинствата да използват по-малко енергия в пиковите часове и активира някои договори за намаляване на търсенето с производителите, когато нещата станаха наистина тежки. Следващата стъпка би била намаляване на напрежението в мрежата и последващо прекъсване на електрозахранването до два часа на регион като последна мярка. Всичко това може да случи преди президентските избори.

„Ако настъпи дълбоко застудяване и няма вятър, нещата могат да станат сериозни, предвид по-малката наличност на ядрени централи и неотдавнашното затваряне на активи за производство на енергия от въглища за диспечиране“, каза said Nicolas Goldberg, старши мениджър, отговарящ за енергетиката в Colombus Consulting в Париж. „Ако стане наистина студено и няма вятър, това може да се превърне в проблем.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Франция също е ключов износител на електроенергия за съседните страни, което означава, че последиците от кризата ще отекнат в Германия, Испания, Италия и Великобритания. Очаква се максималното търсене да бъде 79,6 гигавата в понеделник, все още доста далече от рекордните 102 гигавата от февруари 2012 г.

Ситуацията в началото на зимния сезон вече е тежка, заради рязкото нарастване на цените на природния газ. Запасите от гориво, използвано за отопление на домове и за производство на електричество, са по-ниски от обичайните и бързо се изчерпват. Анализатори предупредиха, че хранилищата за газ могат да паднат до нула тази зима, ако студеното време засили търсенето.

Възможни са чести прекъсвания, предупреди Jeremy Weir, главен изпълнителен директор на Trafigura Group, швейцарска къща за търговия със стоки преди дни.

„Ако времето в Европа стане студено, няма да има лесно решение за снабдяване, ще се нуждае от решение за търсенето“, каза Adam Lewis, партньор в търговската къща Hartree Partners LP.

От страна на предлагането, това, което Русия ще направи по-нататък, ще бъде ключово. Президентът Владимир Путин даде знак, че ще помогне на Европа с повече доставки за стабилизиране на пазара, но въпреки че доставките се възстановиха след спада в началото на ноември, те са ниски в сравнение с миналата година. Колко газ ще изпраща Русия в Европа през декември, остава още по-голяма загадка.

Дългоочакваното стартиране на газопровода Северен поток 2 до Германия от Русия ще облекчи енергийната криза на континента. Проектът е завършен, но се натъкна на регулаторни пречки и не е ясно кога ще започнат доставките.

Катар, най-големият износител на втечнен природен газ в света, казва, че вече произвежда газ с пълен капацитет. Страната от Персийския залив, която има ниски производствени разходи, благодарение на изобилието от лесно за извличане гориво, поръча от Южна Корея  още шест кораба за втечнен природен газ отгоре на четири танкера, закупени от Китай през октомври.

Ако нещата се влошат наистина, страните биха могли да прибегнат до ограничаване на продажбите на природен газ за други региони. Още по-екстремен сценарий би могъл да ги види да спрат потоците на газ и електроенергия един към друг, предизвиквайки политически разпри и удари върху икономиките.

Европейският съюз има принципи на солидарност, както той ги нарича, които трябва да попречат на всяка държава да блокира износа на електроенергия или газ и да остави недостиг на друг член, особено когато става въпрос за доставки за домакинствата.

Солидарността обаче, никога не е била тествана при широкомащабна криза и мрежовите оператори казват, че им е позволено да спират или променят потоците на електроенергия през междудържавни кабели, ако имат проблеми със сигурността на доставките. Когато в края на февруари 2018 г. се появи изразът „Звярът от Изтока“, беше доста късно в отоплителния сезон. Тази година е вероятно едно по-малко тежко метеорологично събитие да има подобно въздействие.

„Това показва колко европейската енергийна система е изложена на волатилността на цените на суровините“, каза Roenningen в Осло. „В краткосрочен план не може да се направи много.“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *