АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Компанията IGB ще ползва две различни платформи за търг на капацитетите си

Компанията за изграждане на интерконектора Гърция – България – ICGB, по съобщение на ICIS, е сключила споразумение с търговската платформа Призма, на която търгува и оператора на гръцката система ДЕСФА и оператора на ТАП, на която ще се предлага капацитета на входно/изходна точка Комотини на IGB в Гърция.

Очаква в най-скоро време да тръгне процедура за ангажиране на останалия свободен капацитет /различни продукти – твърд, пряк, условен, различна срочност/, от 1,43 милиарда кубически метра газ. Пазарният тест трябва да приключат и договорите за пренос трябва да се сключат преди пуска на интеконектора в експлоатация, което се очаква да се случи през лятото на 2022 година.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Също така се очаква, входно–изходния капацитет на интерконектора в газопреносната система на Булгартрансгаз при Стара Загора, да се предлага на платформата RBP, споразумение за което предстои да бъде сключено.

След като тези дни управляващия директор на Трансадриатическия газопровод Лука Скиепати, обяви че пред вид на засиления интерес към преноса на неруски газ във връзка с кризата между Русия и Украйна, компанията има готовност да изтегли напред програмата за разширение на газопровода до 16 милиарда кубически метра, което може да доведе до ускоряване и на втория етап от интерконектора Гърция – България, разширяването му от 3 до 5 милиарда кубически метра.

Очаква се, допълнителните капацитети на интерконектора да бъдат ангажирани при предстоящия пазарен интерес, включително и от руски компании, целящи да ангажират и влияят върху достъпността на интерконектора за конкуренти на Газпром.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *