Светът

IES ENERGY BRIEF: Ascent Resources съди Словения за забавен фракинг проект

September, 2020, intellinews.com 

Листваната на борсата в Лондон петролна и газова компания Ascent Resources заведе дело срещу Словения, след като беше задължена да извърши оценка на въздействието върху околната среда, преди да се прави фракинг близо до водоизточник, твърдейки, че искането е неразумно.

Съдебните действия бяха предприети въз основа на двустранния договор за инвестиции между Обединеното кралство и Словения и многостранния договор за Енергийна харта.

В писмо до словенското правителство, изпратено през юли, адвокатите на компанията заявиха, че решението на словенската агенция за околна среда (ARSO) не се основава на препоръките на словенски експерти, а на дискриминационно отношение заради публикации в новинарския сайт Climate Home News.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Приятели на Земята“ Словения обвиниха Ascent Resources, че застрашават водоснабдяването на страната и призоваха новото словенско правителство да не се поддава на натиск.

През 2007 г. Ascent влезе в съвместно предприятие с държавната компания на Слвения Geonergo за добив на газ от находището Petisovci в североизточна Словения.

През август 2019 г. Ascent Resources заяви, че се готви да съди Словения за щети за 50 милиона евро, причинени от отказа на властите да издадат разрешение за използване на хидравлично разбиване/фракиг, необходимо за увеличаване на добива в газовото находище Petisovci.

През април тази година британската компания обяви, че е приключила преговори с потенциален финансист на разходите по нейния съдебен процес срещу Словения, свързан с проекта за газовото находище Petisovci.

По същото време Ascent каза, че значителен ръст на добива в находището Petisovci в Словения може да бъде постигнат само когато партньорите успешно получат необходимите разрешителни за повторно стимулиране на съществуващите сондажи за добив.

https://www.intellinews.com/uk-ascent-resources-sues-slovenia-over-stalled-fracking-project-191656/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *