АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: САЩ разговарят с енергийни фирми относно доставките на газ за ЕС в случай на конфликт между Русия и Украйна

PHOTO: REUTERS

Статията в оригинал: https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-us-talks-energy-firms-over-eu-gas-supply-case-russia-ukraine-conflict-2022-01-15/

January 15, 2022, By Dmitry Zhdannikov and Ron Bousso, Simon Lewis, Timothy Gardner 

Лондон/Вашингтон – Правителството на САЩ е провело разговори с няколко международни енергийни компании, относно планове за извънредни ситуации за доставка на природен газ за Европа, ако конфликтът между Русия и Украйна наруши руските доставки, казаха пред Ройтерс двама американски служители и двама източника от индустрията.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви за възможно ново военно нападение срещу страната, както през 2014 г. Русия отрича, че планира да атакува Украйна.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от своите доставки на газ и санкциите на САЩ заради някакъв конфликт могат да нарушат това снабдяване. Всяко прекъсване на доставките на руски газ за Европа ще изостри енергийната криза, причинена от недостига на гориво. Рекордните цени на електроенергията повишиха потребителските сметки за енергия, както и бизнес разходите и предизвикаха протести в някои страни.

Служители на Държавния департамент се обърнаха към компаниите, за да попитат откъде биха могли да дойдат допълнителни доставки, ако са необходими, казаха за Ройтерс два източника от индустрията, запознати с дискусиите, като пожелаха анонимност поради чувствителността на въпроса.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Компаниите казаха на служителите на правителството на САЩ, че глобалните доставки на газ са ограничени и че има малко наличен газ, който да замести големи обеми от Русия, казаха източници от индустрията.

Дискусиите на Държавния департамент с енергийните компании са водени от старши съветника по енергийна сигурност Amos Hochstein, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, също пожелал анонимност. Държавният департамент не е поискал от компаниите да увеличат добива, добави служителят.

„Обсъдихме редица непредвидени ситуации и говорихме за всичко, което правим с нашите партньори и съюзници от други държави“, каза източникът.

„Направихме това с Европейската комисия, но го направихме и с енергийните компании. Правилно е да се каже, че сме говорили с тях за нашите притеснения и сме говорили с тях за редица непредвидени ситуации, но не е имало каквото и да било питане, когато става въпрос за добив.“

Освен че попитаха компаниите, какъв капацитет имат за набиране на доставки, американските служители също попитаха дали компаниите имат капацитет да увеличат износа и да отложат поддръжката на сондажни инсталации, ако е необходимо, казаха източниците.

Не е ясно с кои компании са се свързали служителите на САЩ. Royal Dutch Shell, ConocoPhillips и Exxon отказаха коментар на въпрос, дали са се свързали с тях. Chevron Corp, Total, Equinor и Qatar Energy не отговориха веднага на искането за коментар.

Втори източник от индустрията каза, че компанията му е била попитана, дали има възможност да отложи поддръжката на газовите находища, ако е необходимо.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ не пожела да коментира обсъжданията на САЩ с енергийните компании, но потвърди, че е в ход планирането за извънредни ситуации.

„Оценяването на потенциалния свръхдобив и проучването на начини за увеличаването му е добро управление и стандартна практика“, каза говорителят.

„Всички подробности в това отношение, които пробиват път до обществеността, само демонстрират обширните детайли и сериозността, с които обсъждаме и сме готови да наложим значителни мерки с нашите съюзници и партньори“.

По-рано Байдън каза на руския президент Владимир Путин, че нов ход на Русия срещу Украйна ще доведе до санкции и засилено присъствие на САЩ в Европа. Русия отрича да е планирала да атакува Украйна и казва, че има право да премества войските си на собствена земя, както и когато  пожелае.

„Съединените щати обещаха да запазят Европа, ако има недостиг на енергия, поради конфликт или санкции“, каза втори източник от индустрията. „Amos Hochstein отива при големи компании за производство на втечнен природен газ и страни като Катар, за да види дали могат да помогнат на Съединените щати“, добави източникът, позовавайки се на Hochstein.

Ако доставките по тръбопроводите от Русия към Европа бъдат намалени, европейските купувачи ще трябва да търсят товари със свръхохладен газ, за да компенсират.

Износът на втечнен природен газ  от САЩ тази година се очаква да нарасне, за да стане водещ доставчик на втечнен природен газ в света. Европа се конкурира за доставките на втечнен природен газ от доставчици като Съединените щати и Катар с водещите потребители Китай и Япония, които също са изправени пред енергийна криза.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *