АкцентАнализи & Алтернативи

Политикономически разрез на корупцията около руския нефт и газ. Защо Петков трябва да се пази?

Канонадата, която се изсипа върху Кирил Петков заради Николай Павлов само подсказва дълбочината на проникване и контрол на задкулисието. Той каза, че трима са му се обаждали – ето ви просветена догадка – Нинова, Радев и Янев. /Първанов също е заподозрян/. Всички активи на Русия и Газпром у нас са активирани.

Това е касичката на властта или една от тях. Нали Петков каза, че ще има обвинение срещу Павлов. Е няма, няма и да има. Специализираната прокуратура го взе под опеката си. Ерго Гешев. Това бе една от целите на визитата на Гешев при Петков. Много „силов“ подход – сплашване от страна на Гешев, е бил разговора.

Та да се върнем на Русия – като знаещ човек /това ми изкара и попадането в черния списък не само на Москва, но и по дефолт след това на българските медии/ да споделя, още докато мога. Договорът за доставка на природен газ от Газпром е ключов инструмент и канал за влияние на Москва, този добре финансиран канал на свързаност с българското задкулисие.

Когато Лукойл купи Нефтохим – в борда му назначиха представителите на всички партии – СДС, БСП и ДПС. След това се присламчиха и НДСВ и Борисов, цялата му партия и личното му благоденстие бе финансирано от там, не от Конрад Аденауер. През представителите на отделните партии около „баницата“ се реализираше „обратната“ финансова връзка. Икономиката на подобна стъпка е проста. Защо Лукойл да не дава по сто милиона на година, когато си спестява по половин милиард, като не плаща данъци или организира ценови картел. Така се купува „елит“ /да ,с извинение, това минава за „елит“/, а получава лиценз да надвзема чрез по-високи цени и неплащане на данъци.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Подобна е и схемата на Газпром с договорите за доставка на природен газ и за наемане на капацитети. Тя се договаря на най-високо равнище /политическо/ но техническите детайли не стигат дори до Булгаргаз, тъй като сметките, по които се превеждат мотивиращите суми се предполага, че са офшорни. Поне за един от участниците това е ясно. Но това става веднъж /като правило/, при подписване на договора.

За това смело може да се каже, че активизацията в медиите на различни експерти и политици против Петков е пряка функция на лична и групова корист – досега получавали, а от сега ги отбиват от вимето на Газпром. Как така? И се вдигнаха на фронтална атака – насмерть.

Това в пряк и преносен смисъл е „агентурната мрежа“ на Газпром в България /агенти на влияние/. За това и координацията между действия на Газпром и на местната пета колона е забележителна. Икономиката за Газпром е същата – това което отчисляват като данък политическа корупция у нас е примерно една пета част от това, което вземат от нас през по-скъп газ и недовзет азерски газ – отказ от внос на конкурентен газ.

Примерна калкулацията – миналата годихме купихма 900 милиона кубически метра природен газ от Газпром в повече /частта от азерски плюс ново потребление/, неговата премия спрямо азерския дава „бонус“ от близо 1 милиарда лева. Защо да не върнат обратно една пета от това.

Още повече, че денят на плащане наближава – всяка година за предишната, след отчетите. До април – май се разчистват сметките. Та казвате принципен бил спорът, между две борещи се групи?

Нищо чудно Петков да бъде и лично заплашван с физическа разправа.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *