АкцентАнализи & АлтернативиСветът

Американският газ спасява Европа

Терминалите за износ на LNG зареждат танкери с гориво, предназначено за страни, застрашени от енергийното изнудване на Путин.

От редакцията на Уол Стрийт Джърнъл

13 февруари, 2022

https://www.wsj.com/articles/american-liquefied-natural-gas-lng-export-europe-ukraine-russia-invasion-nord-stream-2-germany-fossil-fuels-biden-climate-change-11644786010?mod=hp_opin_pos_5#cxrecs_s

За да се разбере стратегическата полза от американските фосилни горива, помислете как износът на втечнен природен газ се насочва да спаси Европа в кризата около Украйна. Bloomberg съобщава, че в събота /12 февруари -б.пр./ всичките седем терминала за износ в САЩ са били натоварени или са чакали за пръв път да бъдат натоварени преди да отплават за Европа.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Търсенето на американски ВПГ помогна да се постави на рекорд за дневно натоварване от 13,3 млрд. кубически фута газ /376 милиона кубически метра/ в терминалите за износ на ВПГ.

Търсенето е толкова голямо, че регулаторите са разшерили танкери да се напълнят в завода на терминала Калцеус Пасс в Луизиана, който че е все още в процес на изграждане. Bloomberg добавя, че от петте дузини американски ВПГ танкери в употреба, повече от две трети се отправят към Европа. Цените на природния газ са скочили на континента сред зимния недостиг и заплахите от Русия.

Американският износ предлага облекчение на страховете на Европа, потушава ефекта от енергийното изнудване на Владимир Путин и разширява пазара за шистовия газ от сондажните платформи в САЩ, които отново увеличават броя си и добиват след пандемичната катастрофа.

Атаките на американската политическа левица са едни от най-саморазрушителните актове в историята, както Владимир Путин ги оценява.

Русия финансира зелените противници на сондажите за шистов газ в Европа, защото знае, че това прави континента по-уязвим към амбициите за контрол. Втечненият природен газ от САЩ ще стане още по-важен, ако Русия нахлуе в Украйна, а руският тръбопровод Северен поток – 2 в Германия спре, както е обещал президентът Байдън.

Американската анти-шистова левица е най-добрият приятел на г-н Путин.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *