Светът

Rusmonitor.com: Съдия в Конституционния съд: СССР е създаден незаконно, а вината на властите му за престъпленията е огромна

(Дез)информация/Анализи

Съдията в Конституционния съд Константин Арановски заяви, че Съветският съюз е „незаконно създадена държава“ и неговите власти са отговорни за множество престъпления. Съдията също така смята, че Руската федерация не трябва да се счита за правоприемник на „репресивно-терористичните актове“ на СССР, пише изданието Kasparov.ru позовавайки се на изданието „Комерсант“.

В несъгласие по отношение на едно от решенията на Конституционния съд Арановски отбелязва, че Руската федерация трябва да има конституционен статут на държава, „която не е замесена в тоталитарни престъпления“, тъй като е пресъздадена „срещу тоталитарния режим и вместо него“. Съдията изрази това мнение по повод на възстановяването на жилища, иззети по времето на репресиите през съветската епоха.

Арановски твърди, че Русия трябва да компенсира вредите, причинени от СССР, не като наследник на държавата виновник, а „с вяра в истината и милосърдие“. Според него реабилитацията на жертвите на репресиите не трябва да се разглежда като компенсация за вредата от извършителя. Той нарича спорно „прехвърлянето на задълженията на комунистическо-съветското правителство от неговите репресивно-терористични актове върху Русия“.

Съдията на Конституционния съд пише, че е невъзможно „вината, особено толкова неизмерима и непростима, да се прехвърли от един субект на друг“. Според него Русия не бива да се възприема като „държавата на падналия социализъм“, тъй като съветското правителство носи „огромна вина“ за различни непростими зверства, „като започнем със свалянето на законната власт на Учредителното събрание“. „С такава вина държавността няма право и не може законно да съществува, обиждайки своята справедливост, свободата и човечност“, подчертава той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

През декември 2019 г. Конституционният съд на РФ разпореди на депутатите да изменят нормативната уредба, така че реабилитираните жертви на политическа репресия да получат жилище след завръщането си по предишното си местожителство.

Мнението на съдията от Конституционния съд на РФ Константин Арановский намери широко отражение, дори и в официалните агенции, които го балансираха с изказвания на депутати от Държавната дума или от други органи.

От една страна, Владимир Путин, насърчава критика срещу Октомврийския преврат и свалянето на цар Николай Втори в желанието си да възстанови имперските традиции, но от друга, е решително против и преследва всеки опит за оспорване на ролята на Сталин за победата във Втората Световна Война, края на която той смята за пик на влиянието на страната във 20-ти век.

Самият факт, че високопоставен държавен служител и то в Конституционен съд, се решава на подобна стъпка, е знак за турбулентност във високите етажи на елита и за предизвикателства пред автократичния режим на Владимир Путин.

* https://rusmonitor.com/sudya-ks-sssr-byl-sozdan-nezakonno-a-vina-ego-vlastej-za-prestupleniya-bezmerna.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Rusmonitor.com: Съдия в Конституционния съд: СССР е създаден незаконно, а вината на властите му за престъпленията е огромна

  • Къчо

    -Болен НЕНОРМАЛНИК е тоА, а те са тъй вече 100 години : ПРЕДОСТАТЪЧНО ЗА 3-4 Поколения – да го предаде…И ЗАДЪЛБОЧИ по наследство !!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *