Илиян Василиев: Украйна има време да подпише дългосрочни газови договори

Игор Федик

Glavcom.ua

Дипломат: Русия продължава да обработва общественото мнение в България

Войната на Русия срещу Украйна, освен всичко друго, се превърна в добър лакмус за отношенията на страната ни с международните й партньори. Много от тях заемат доста ясна позиция, подкрепяйки Украйна както на думи, така и на дела, но има и такива, които продължават да изпращат двусмислени сигнали. Във втората група държави е България, която наскоро потвърди, че няма да оказва военна помощ на Украйна. По-рано София изрази подкрепа за антируските санкции, но изрази желание ограниченията да не се отнасят за руския газ и петрол. Очевидно има някои причини, които пречат на българските власти да заемат по-активна позиция както в подкрепа на Украйна, така и в санкционната политика на ЕС. Всъщност за подобни причини Главком говори с посланика на България в Русия (2000-2006) Илиян Василиев.

По-рано този месец българският премиер Кирил Петков, коментирайки перспективата за санкции срещу руския нефт и газ, каза : „България ще подкрепи всякакви ограничения срещу Русия, защото ние наистина сме против войната, но по отношение на петрола и газа, може би бихме искали изключение… Сега нямаме алтернативи, твърде сме зависими”. Колко силна е тази зависимост?


Миналата година зависимостта на България от руския газ беше 93%. Тази цифра не винаги е била толкова висока. Например през 2019 г. зависимостта спадна до 79%. Независимо от това, този проблем, от техническа гледна точка, по принцип може да бъде решен. Факт е, че България консумира малко над 3 млрд. куб.м. м газ годишно. И това не е числото, на което не може да се намери алтернатива. Първо, имаме договор за доставка на 1 милиард кубически метра. метра газ годишно с Азербайджан. Второ, можем да получим допълнително азербайджански газ. И трето, имаме възможност да получаваме газ от LNG терминали в Турция и Гърция, чийто обем може да покрие изцяло нашето потребление. Тоест от техническа гледна точка можем без руски газ.

Думите на министър-председателя Петков са продиктувани от факта, че сега, когато се обсъжда ембаргото върху руската енергетика, ние сме в ситуация, в която нямаме физическата възможност да се справим без руски газ. Имаме споразумение с Газпром до края на тази година.

А какво е положението с петролната зависимост?

В момента зависимостта на България от руския петрол е около 65%. Но за разлика от газа, намаляването на нашата зависимост от петрола, както и по принцип за ЕС като цяло, ще бъде по-лесна задача. Следователно, ако ЕС реши да наложи ембарго върху руската енергия, първоначално това ще се отнася до вноса на петрол. За някои страни, като Словакия, Чехия и Унгария, това ще създаде известни проблеми, тъй като те разчитат основно на газопровода „Дружба“. Но във всеки случай петролът, за разлика от газа, може лесно да бъде заменен. Можем да сравним. Зависимостта на света от руския петрол е около 3 процента. Зависимостта на Европа от руския газ е 40%. Тоест, дори да говорим че зависимостта на ЕС от руския петрол е голяма – не е толкова голяма, колкото от руския газ. Друг фактор, влияещ върху бързото премахване на зависимостта на Европа от руския газ, е наличието на LNG терминали. Германия, един от най-големите потребители на газ в Русия, няма подобни терминали.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.


В момента зависимостта на България от руски петрол е 65%, газ – 93% В момента виждаме, че в следващият пакет от санкции на ЕС няма да се откаже от руския нефт и газ…

Факт е, че е много трудно да се вземе решение, чийто ефект може да се види утре. Трябва също да се разбере, че европейските икономики не могат незабавно да изоставят руската енергия без алтернатива. Необходими са поне 20-30 дни за смяна на източниците на суров петрол. Газът е още по-труден, защото идва от Русия, предимно по тръби. А ситуацията с LNG терминалите все още не е много добра. Португалия, Испания и Полша все още са в най-добра позиция тук.

Друг проблем за европейските страни е, че когато искат да намалят зависимостта си от руския нефт и газ, те трябва да мислят и за това да не накърнят интересите на своите граждани и бизнес. Ето защо европейските правителства, особено германските, трябва да балансират между чувството за вина за войната в Украйна, което стана възможно, отчасти заради тяхната позиция, и интересите на своите избиратели. Виждаме обаче, че те започват да действат. Например същите германци подписаха голямо дългосрочно споразумение с Катар за доставка на втечнен природен газ.

Тоест сега се вземат решения, които не могат да работят утре. Санкциите срещу петрола и газа не са незабавни. Напротив, в краткосрочен план те могат да вдигнат цените на петрола и така да увеличат печалбите в хазната на Путин. Но няма съмнение, че това, което европейските страни правят днес, е дългосрочна политика, насочена към избавяне от енергийната зависимост от Русия.


Вицепремиерът, министър на финансите на България Асен Василиев наскоро заяви , че България няма да удължи дългосрочния договор за закупуване на руски газ, който изтича на 31 декември 2022 г. Колко сериозна е България?


Достатъчно сериозна. И премиерът Петков, и Асен Василиев правилно казват, че в условията на война не можем да договаряме ново дългосрочно споразумение с Газпром. Докато войната продължава, не може да бъде подписан дългосрочен договор с Русия. Най-вероятно ще сключим дългосрочни договори с други потенциални доставчици. Въпросът е дали трябва да се откажем изцяло от руския газ. Това трябва да се разглежда в контекста на цялостно решение, което трябва да бъде взето от ЕС, защото ако ЕС запази решението си да намали потреблението на руски газ с две трети до края на 2022 г., това означава, че ние също ще намалим покупките на руски газ с две трети. И след като вече се договорим с неруски доставчици, можем да договорим тази една трета с Русия. Но при нашите условия. Тоест е малко вероятно България да се откаже напълно от руския газ – по-скоро да намали монопола на Газпром върху своя газов пазар. Няма смисъл напълно да изоставяме руския газ и да купуваме по-скъп алтернативен газ. Но има смисъл да се купува руски газ в по-малки количества и на по-ниска цена.

Между другото, в контекста на намирането на алтернатива на руския газ, каква е ситуацията с газовия интерконектор Гърция-България?

Ситуацията около него остава доста интересна. Факт е, че Русия, както и в случая със спирането на газопровода Набуко, си е поставила задачата ако не да го спре напълно, то да предотврати изграждането и пускането му, доколкото е възможно. И това беше направено, в частност, с участието на български олигарси и политици, включително бившия премиер. Тези усилия продължават и днес чрез гръцката компания-изпълнител на проекта Avax Group. Много изненадващо е, че въпреки факта, че от началото на годината му се начисляват неустойки за милиони долари, които трябва да плати заради забавяне на пускането на интерконектора, компанията все още не ускорява строителството. Но добрата новина е, че така или иначе преди началото на новия отоплителен сезон, тоест през септември тази година, интерконекторът ще заработи. Лошата е, че няма да стане до 1 юли.

Каква е перспективата на южния аналог на Северен поток-2 – Турски поток-2?

Не вярвам, че използването му за доставка на руски газ на други страни, особено на Сърбия, ще престане. Ситуацията тук е проста. И Сърбия, и Унгария, и други биха могли да заменят руския газ, ако имат алтернатива. Но те нямат в момента. Азербайджанският газ може да бъде алтернатива за тях, но проблемът тук е, че Русия силно насърчава италианците да вземат всички възможни количества газ от Южния газов коридор, който може да се доставя за Сърбия, Унгария, Словакия, Румъния, както и Украйна.


Ще успее ли Русия да продължи да използва 90% от капацитета на Турски поток-2, на който разчиташе от самото начало?


Едва ли. „Турски поток-2” е проблем, защото създава монопол. През него протича монополен газ. В момента само 10% от неруски газ може да тече от България към Сърбия през Турски поток-2. Но може да бъде дори повече, ако Европейската комисия наложи ембарго на транзита през този тръбопровод, така че не повече от 1/3 от газа, доставян през него, да е руски.


Може ли Украйна да разчита на българския маршрут за внос на газ от Азербайджан или например LNG от Гърция?

Украйна и Молдова имат възможност да получават както азербайджански газ, така и LNG през България. Може би не сега, защото Украйна е във война, но трябва да мисли за времето след войната. И съм сигурен, че Украйна ще оцелее. Да, може да е ранена, но определено ще оцелее.


По-рано България, или по-скоро руското лоби в нея, попречи на неруски газ да потече към Украйна през българска територия. Например същият Булгартрансгаз ( българска държавна компания, която основно съхранява и транспортира природен газ ) каза, че капацитетът на българската ГТС се използва от руския Газекспорт и следователно не може да го предостави за транспортиране на газ до Украйна. В момента той има все по-малко възможности за това.

Също така е подходящ момент за Украйна да получи преференциални тарифи по европейската програма за енергийна сигурност.

Бих посъветвал Нафтогаз сега да подпише дългосрочно споразумение за доставка на газ с Азербайджан. И ако види „тесни“ места – например много високи тарифи – нека се обърне към ЕС и да каже, че има нужда от неговата помощ. Сега е много добър момент за Украйна, който тя трябва да използва за дългосрочни договори за газ: и Европейската комисия, и Съединените щати имат отговорност за случващото се във вашата страна. Ако построите газов мост от Съединените щати, който ще бъде свързан например с Хенри Хъб (газоразпределителен център, разположен в Луизиана, който играе водеща роля при оформянето на цените на природния газ в Съединените щати), тогава никой няма да може да го спре. И сега може да ви се формира добра цена, която нито Турция, нито Сърбия, нито някой друг получава днес… Този газ може да дойде в Украйна през България по Трансбалканския газопровод, но е необходимо да се говори директно. Нека Зеленски говори с Петков, че иска американски или азербайджански газ да идва в Украйна през България. И не мисля, че Петков ще му откаже.

България е почти единствената страна в ЕС, която отказва да предостави военна помощ на Украйна . Каква е причината за тази позиция?

Да, официалната позиция на България е такава. Но въпреки това ние доставяме много на Украйна по неофициални канали. По-специално чрез Полша, Съединените щати. Никога не сме изнасяли повече оръжия, отколкото през последните три месеца. Но отново не можем да го направим така открито, както другите европейски страни, защото това рязко активира нашите „руснаци“. Помните как ни взривиха складовете? Независимо от това, местната пета колона провежда само грозни атаки срещу правителството и лично срещу премиера Петков. Продължава информационната обработка на българското общество. Например наскоро беше пуснат „хибрид“, според който според анкета 84% от българите се противопоставят на пряката военна помощ за Украйна. Всъщност такова проучване не е имало. Това, което наистина се случи, е анкета, проведена от Trend преди няколко дни. В същото време, интересно е, че в него имаше манипулация. Така единственият въпрос, който касаеше Украйна, беше: „Смятате ли, че НАТО трябва пряко да се намесва във военния конфликт с Русия на страната на Украйна“? Първо, това е въпрос за някакъв конфликт, а не за война. Второ, има умишлено погрешен въпрос. „Намеса във военен конфликт“ означава че НАТО ще изпрати войски в Украйна, което не може да бъде, защото Украйна не е част от Алианса. В същото време никой не попита в анкетата: „За или против ли сте военната помощ за Украйна?“ И ако въпросът беше зададен по този начин, сигурен съм, че отговорът щеше да бъде съвсем различен. Но манипулация има и руското посолство тук на драго сърце го подхваща и използва в своята пропаганда: „Българският народ е с нас“! Но това е истински фалшификат. Както и това, че по-голямата част от българското общество са русофили. „Българският народ бил с тях“! Но това е истинска фалшификат. Идеологически русофили в България – не повече от 10% и те не представляват голяма опасност. Най-опасне е русофилията, базирана на руски пари, печалби и корупция. Но ако намалим присъствието на руски нефт и газ в България и премахнем корупцията, този тип русофилия просто ще изчезне. И само тези 10% ще останат.

Повечето от тези хора не са русофили, а объркани, защото в повечето национални медии, от които получават информация, по един или друг начин има руско влияние.

И при такива условия българското правителство трябва да вземе решение както за НАТО, така и за подкрепа за Украйна. Премиерът Петков, за съжаление, няма мнозинство в парламента и е принуден да балансира между различни сили, някои от които са му коалиционни партньори. И за нас е необходимо той да остане в такава балансираща позиция и начело на правителството, а не да бъде свален и да има нови избори.

Игор Федик, за Главком

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.