АкцентАнализи & Алтернативи

Илиян Василев: За пореден път допуснахме възможността огромната положителна енергия на желанието за промяна да се канализира в сделки и в до болка познати политически формати

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, политически и енергиен анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Малко след 100-те дни на четиристранното правителство започнаха да пристигат социологически проучвания, които потвърждават картината, позната и предполагаема от времето преди съставянето му. От самото начало се набиваха на очи съществените и реално трудно преодолими ценностни различия между партиите в коалицията. Тези различия ги поставят в ситуации, когато се налага да направят категоричен избор с ясни решения, които те не могат да вземат, освен ако не застрашат целостта. Налице дойдоха и неизбежните тривиални раздори за парцелиране на влияние и постове, от което и 4-те формации не могат, а и не желаят видимо да избягат. Връх на всичко е влошаващата се икономическа ситуация с растящи цени на енергоносителите, инфлацията и все по-свиваща се потребителска кошничка, която дори розовите очила не могат да пропуснат. Какво обрича този кабинет и изпраща в невъзможност неговото оставане? Как се вписва вътрешнополитическият живот на България в контекста на войната на Русия в Украйна? Задавам въпросите на Илиян Василев – бивш посланик на България в Русия, политически и енергиен анализатор. Посланик Василев, в предишното интервю преди месец акцентирахте на тезата, че войната в Украйна се води и в България. Защо управляващите, ако не могат да се противопоставят на процесите, поне да наложат свой контрапункт?

Илиян Василев: Не могат, защото просто такава е коалицията, тя е лошо съставена въз основа на коалиционно споразумение, което каквото и да е разписано, не може да обхване цялото богатство и палитра на случващото се в ежедневието, да не говорим за нови кризи, които излизат. И така механизмът като че ли за координация и синхронизиране на интересите не е изчистен. То тръгна всичко и от грешната формула на това правителство, че се раздадоха отделните министерства на отделните партии, и те ги управляват като феоди. Иначе, както би била логиката на всяко коалиционно управление, във всяко едно министерство да има представители на различните партии, и тези представители успеят да синхронизират интересите на съответните партии в съответното министерство така, за да не излизат като несъответствията като пукнатини в цялата коалиция. Докато те сега излизат като битки между лидерите на партиите, и то задкулисно. Някак си дори и възпитанието не е много на високо равнище. И като прибавите към това и неумението на хора, които за първи път сядат на високи позиции, да направят разликите между корпоративния мениджмънт, който вероятно са учили в Харвард, и публичния мениджмънт, в който става въпрос за управление на обществени процеси, и стиковане на интереси в много по-мобилна, много динамична среда, при това с променящи се интереси, се получава това, което виждаме в момента. И в това време да бъдете опозиция, просто никак не е проблем. Направо е златно време за опозицията, тъй като поводите за недоволство и социалното недоволство растат, и както виждате, има партии, всичките в опозицията, които си набъбват като влияние за сметка на тези, които са в управлението. Интересното е, че не всички в управлението страдат в равна степен.

Водещ: Посланик Василев, в предишното интервю вие казахте, че войната в Украйна се води и в България. Погледнато така, как се вписва вътрешнополитическият ни живот в контекста на тази война, войната на Русия в Украйна?

Илиян Василев: Войната в Украйна върви и в България, и това е вън от съмнение. Вие виждате, че ние нямаме единно мнение на правителството по критично важните въпроси на войната, по принцип без значение дали е в Украйна, тя където и да е другаде трябва да води до едно и също мнение, защото става въпрос за срещата на злото и доброто, и защото става въпрос за агресия. Но дори в условията на агресия и на едностранно и еднозначно признаване на действията на агресора, във всички страни на Европейския съюз и НАТО, у нас тези процеси вървят по някакъв, бих казал, по-скоро недостоен начин, отколкото криволичещ. Защото вие виждате всеки ден доказателства, че независимо от това, че симпатиите на българския народ са на страната като цяло на Украйна, голямата част симпатизират на Украйна, то перманентно общественият дебат, включително в медиите, се води с отразяване на „другата“ гледна точка. Тоест, даването на достатъчен простор за развитие на мненията на тези, които подкрепят Русия, тези, които подкрепят агресора. И когато вътре в обществото имате хора, които по толкова фундаментални въпроси на съществуването ни – когато подкрепяш агресора, ти съответно отричаш и мнението на съседа до теб, който пък подкрепя жертвата, и така, обществото все повече се раздробява и все повече се милитаризира – в смисъл, че се радикализира. Има просто малки групи, които по-бързо набират влияние, националисти, примерно „Възраждане“ – те са много добре финансирани и много бързо се мобилизират около тезата, че не трябва да се допусне страната да бъде еднозначно в полето на общата евроатлантическа политика. И дори това, което не знам дали слушателите са усетили, но не само за пръв път ние имаме в парламента партия, която открито призовава за излизане от Европейския съюз и НАТО, но ние имаме за пръв път, макар и вече бивш, слава Богу, служебен министър и министър  на войната, който също подкрепи тезата за излизане на България от Европейския съюз и НАТО. Тоест, ние имаме на фона на войната в Украйна опит за ново самоопределение и вкарване на тезата къде да бъдем – дали с Русия или с НАТО, което няма как да не разцепва българското общество. И така ще бъде,  докато не се вземат мерки, тъй като тук вече не става въпрос за идеологически различия, а става въпрос на агентурно влияние или поставяне в услуга като „агенти на влияние“ на чужда държава агресор.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Водещ: Какви мерки трябва да се вземат?

Илиян Василев: Най-вече голяма е ролята на политиците, които трябва да не бягат от трудните решения. Ето сега примерно Народното събрание бяга от трудните решения за военна помощ за Украйна, защото ще се разцепи коалицията. Добре де, ако тази коалиция почива върху такава фалшива сходимост на ценностите и върху това, че постоянно някой от членовете ще я рекетира, тя очевидно няма смисъл да съществува. Защото ако днес, и забележете, това е по тема, която е от външната политика, а не от вътрешната. Значи, не става въпрос за заплаха  към правителството за това, че не са изпълнени някаква социална политика, не са взети мерки за справяне с криза, а защото ние, и забележете двуличието и цялата абсурдност на ситуацията – всички знаят, че България чрез Европейския съюз оказва помощ на Украйна, и чрез други страни-членки на Европейския съюз, и е може би на 3-то или 4-то място от страните, които оказват помощ на Украйна, но не го прави пряко. Но всичко това се превръща в казус бели, в смисъл, който може да разцепи коалицията. Другото, което трябва да се подчертае, разбира се, са реформите. Всъщност, най-слабото място на това правителство е отказът от правене на реформи и избори на приоритети – кое е важното. Не смениха шефа на КЗК, а това е критично важно по отношение на способността да се върне конкуренцията и да се изчистят рецидивите от монополизирани или обособени олигархични феоди в българската икономика. Това не го направиха, а смениха шефа на КЕВР – окей, нека да го сменят, но това не беше чак такъв голям проблем, защото виждате, че КЕВР и със смененото ръководство пак прави почти същото, което правеше и предишното. Други такива критични точки: Комисията по регулиране на съобщенията, СЕМ не е сменен, той продължава ето, виждате. Сега, не е хубаво да се говори в ефир за ваши колеги от други радиа, но разбирате ли, колко абсурдна е тази позиция за „другата“ гледна точка, все едно да дадете гледна точка на Хитлер или да отричате Холокоста – ами то затова има състави в Наказателния кодекс. И затова казвам, извинете, има си член, който специално третира престъпление срещу мира и човечеството, в които отделни било то политици, било то обществени дейци, било то който и да е отрича извършването на престъпления спрямо човечеството и мира. Ако войната в Украйна не е престъпление срещу мира и човечеството, защото вече определението „геноцид“ се налага, тъй като голяма част от унищожението и целта за тази война, заявена от официалните лица в Русия, е да се унищожи украинския народ, тоест, да се унищожи правото на украинския народ да има собствена държава. И това вече подведено под знаменателя „украинец-православен“, което се прибавя „нацист“, „фашист“, и на тази основа ти да унищожаваш хора, това няма как да не отекне като престъпление и за хората, които водят дебата в тази насока в България.

Водещ: Посланик Василев, неотдавна казахте, че Елеонора Митрофанова, руският посланик, е обявила курс за сваляне на българското правителство. Но то с неговата несъстоятелност няма ли да се свали и без намесата на руския посланик?

Илиян Василев: Така е. Много бих искал правителството да бъде по-стегнато и да прави само важните, верните ходове, да не си разпилява енергията по различни второстепенни неща. Сега, разбира се, че Митрофанова продължава да иска да сваля това правителство. Но аз мисля, че няма толкова лесно да падне това правителство, не заради друго, а защото в условията на криза и на толкова много кризи едновременно някак си всички хора, много по-лесно е човек да държи ръчната спирачка на уравнението, а много по-трудно се управлява, тоест, позитивни действия да се правят. И затова, вие виждате патова ситуация. Социологията дава промени в полза на желанието на г-жа Митрофанова, че с по-силно и голямо присъствие на хората от „Възраждане“ би могло да се търси някаква коалиция. Но аз не мисля, че който и да е в българския парламент ще се коалира с „Възраждане“ независимо на процентите, които то получи. Просто на тях ще се гледа и продължава да се гледа като на Марин Льо Пен във Франция или на всичките крайни националисти в Европа.

Водещ: Докога ще могат партиите в управляващата коалиция да отлагат решенията по неотложните въпроси – за управител на БНБ, за еврочленството на Македония, за оръжията за Украйна, за връщането на хартиените бюлетини, за предстоящите вета на доставки на газ и петрол от Русия, за последващите санкции на Европейския съюз срещу Русия? С всеки изминал ден и седмица този списък ще се увеличава. 

Илиян Василев: Това казвам, че коалиционното споразумение не може да даде ключ към всички нови задачи, на които правителството трябва да се спре и да извърши, ако няма механизъм за постоянна координация и съгласуваност. И както аз казах, понеже парцелирането на правителството по партии практически изключва възможността за взаимен контрол, което е и взаимна координация, ако бяха разпределени на друг принцип – министри от едната партия, пък зам.-министри от другите партии. Затова ето сега идват проблемите с новия договор за газовия договор с „Газпром“, което сега както и да се върви, това, което ме притеснява, е, че за да има, ако стигнем и пропуснем сега времето за сключване на договори с други доставчици, включително дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ, то тогава най-накрая ще се стигне през септември в обстановка на форсмажор ние отново да се молим на „Газпром“ да сключи договор. И тогава проблемът не е в това, че не е имало други възможности, а за това, че тези възможности са пропилени чрез съзнателно провокиране боричкане, защото това е стратегията на Русия – да дискредитира другите алтернативи с губивреме и най-накрая да се стигне до „единственото“ решение. Така е по много други въпроси, между другото, не е само по тези. Така е по въпроса за националния план, за разпределянето, а пък темата с Република Северна Македония – извинете, каквато и да е тема, тя е отново външнополитическа, от която по никакъв начин не зависят същностните уравнения в политиката в България. Защото нито едно или друго развитие на ситуацията с Република Северна Македония няма да повлияе нито върху инфлацията, нито върху цените на енергийните ресурси, нито върху онова, което тепърва ще сполетява българите с високите лихви по кредитите плюс стагфлация, изобщо проблема със заетостта и доходите. Затова се чудя, ние толкова голяма енергия ли имаме, та министри, вицепрезиденти, всички говорят за „големия“ проблем с  Република Северна Македония, и се чудя при каквото и да е решение утре това няма да има никакво отношение към начина, по който ние вътре в страната успеем да решим вътрешните си проблеми, от които зависи в последна сметка и хлябът, и топлината, и самочувствието.

Водещ: Какво трябва да се предприеме? Защото ето, коалицията прави едни след други провокативни ходове, раздипля саги, подобно на тази с двамата кандидати за управител на БНБ, губи ценно време, което може да бъде вложено в оперативни решения. Изобко разнася напред-назад брауново движение, от което ползата е никаква.

Илиян Василев: Ами ето, вижте и г-жа Нинова сега. Аз не бягам от тези трайни съждения относно БСП така или иначе. Защото плюсът на това правителство е, че то е една снимка на цяла България и ако социалисти и опонентите им не могат да се съгласят помежду си, за да вземат едно или друго решение в рамките на тая коалиция, те няма да могат да го направят и когато са отделни партии за сформиране на следващо правителство. Но ето – ни в клин, ни в ръкав, и ИТН, и БСП се чувстват длъжни да вкарват нови точки на потенциално несъгласие и на раздор. БСП вкара въпроса с хартиената бюлетина. Толкова ли им е притрябвала точно сега? Какъв сигнал първо дава? Вкарват тема за избори, което означава, че те не вярват в това правителство, което само по себе си е антиигра, тоест, това е предателство спрямо правителството. ИТН пък всеки ден правят проблеми, всеки ден. Ето, включително днес. Областният управител на София, който също даде своя принос. Между другото, не знам, поради каква причина областните управители на София или се дават на „Атака“, или вечно се дават на националисти и първата им работа е да блокират някакви решения на Софийския общински съвет, като последното, което засяга наименуването на улица на Борис Немцов, понеже нямал пряко отношение към историята на България. Ами Аксаков, като има пряко отношение към историята на България, дето казва, че триумфът на България е поражение за Русия? Безумие е такива хора да могат еднолично да спират решения, които на всичко отгоре по делегирани правомощия от правителство, което със сигурност не мисли като него. И тук, виждате ли, това е големият проблем. Ако това правителство няма механизъм за вътрешна координация на интересите, като всеки си сложи своите, несъгласуваеми с останалата част на коалицията интереси настрани, и работят само там, където могат да имат сходство, то нищо няма да стане. Ето, толкова много искат, да изкарват темите в Народното събрание и там да се вземат плаващи мнозинства по различни въпроси. Това някак си е по-приемливо, отколкото да се ръфат помежду си. Но само по въпроси, които засягат същностното развитие на реформите, а не такива като хартиената бюлетина. Нерде Стамбул, нерде Ямбол и ние сега се занимаваме пак с изборно законодателство.

Водещ: Ето и още една информация от последните минути буквално – САЩ отлагат с две години доставката на осемте самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Както се казва, само това ни липсваше.

Илиян Василев: Вие знаете ли, може би е хубаво слушателите да ги насочим към статия в холандски вестник относно холандските четири F-35. А F-35 е най-секретният и най-модерният самолет в света, статията е за това, как се охранява. За да бъдат на „Граф Игнатиево“, те се охраняват специално от холандски корпус от войници – стотина души са, не само обслужващ персонал, но и тези, които ги охраняват, защото вече, забележете, са получили предложение холандските летци да издадат тайни за F-35.

Водещ: Това нормално ли е, извинете?

Илиян Василев: Ама това не само, че не е нормално. То е абсурдно. Докато през цялото време гонят някакви дипломати. Ама това, извинете, е заблуда на обществеността. Това няма нищо общо с истинската работа по изчистване на истинското руско влияние от България, което ни пречи, както в тоя случай. Не е тайна, че на нас ни дадоха F-16, защото не ни вярват за F-35. Проблемът е, че и в F-16 има много нова авионика и много нови неща, които са секретни разработки. И сега вие, ако сте на мястото на холандците или на мястото на американците, пък и на мястото на всеки друг българин, вие самата можете ли да кажете с честно сърце, че може да се доверяваме на българските военни, за да споделят тайните на НАТО с тях. Ами вижте, вижте до какво безумие се стигна с информацията, която нашите служби дадоха на правителството, че Русия няма да нападне Украйна.

Водещ: Да, да, категорично се твърдеше, че няма условия. Това се повтаряше от целия ни елит начело с президента, между другото.

Илиян Василев: Ама извинете, и американското разузнаване, и британското разузнаване, и много други разузнавания изрично, специално предупредиха, включително, че за първи път нарушиха обичайния режим на работа и изнесоха в медиите, че са предупредили разузнаванията и правителства на страните от Европейския съюз, т.е. и на България, че Русия ще нападне Украйна. Но понеже нашите служби са проникнати от руски агенти и те потискат информацията на американското разузнаване, на нашите колеги от НАТО, и дават на президент и на премиер това, което вероятно те искат да чуят – че Русия няма да нападне Украйна. Е, как с тия служби човек да управлява кризи? Представяте ли си, колко много информация на нас вече не ни дават партньорите, която биха могли да ни дадат, и ние сега се чудим, че отлагат с две години F-16? Ами как да вярваш, като сме единствената страна, която не осъжда чрез единствения достоен акт на военната помощ, ама в пряк, директен режим, а не през заобиколните пътища. Имате бивш премиер, служебен макар, министър на отбраната, който се чудеше как да се ориентира по фразеологията на Путин, за да не излезне извън нея от страх. Затова казвам, че в България стабилност трудно може да се получи, докато ври и кипи около самоопределянето ни по отношение на войната в Украйна. Защото то е производно, от там тръгва същностния ни ценностен избор, смисълът на това, което правим, накъде сме тръгнали, с кого ще пътуваме, как заедно да постигнем някакви цели. То това е проблемът. Защото руската формула е, че всяка една нация трябва да постига своите цели за сметка на другата. А европейската формула и на НАТО е формула, че благоденствието и сигурността, за да бъдат трайни, трябва да бъдат само споделени. Е, как да бъдем, като сега половината тъй наречен елит на България дори не дава шанс за провеждане на преговори с Република Северна Македония и естествено те от там тръгнаха с малцинството, македонското, в България. Ние пък ще тръгнем в ответ с някакви по-остри фрази и така доникъде няма да стигнем. Защо? Защото не вземаме урок от Франция и Германия, които са били в много по-тежка ситуация да делят едно минало, което е пълно с кръв, с убийства, с коварства, особено ако върнат историята до там, където ние сме стигнали в отношенията с Македония – до цар Самуил, ами те тия нации никога не трябваше да се разбират и да не спират да се бият помежду си. Но това е въпрос на зрялост и интелект в последна сметка.

Водещ: Виждате ли като спасителен вариант сформиране на правителство на националното спасение в парламента, правителство от експерти, широко подкрепено от политическите сили там?

Илиян Василев: Ами, да ви кажа, като ми кажат „експерти“ и като ми кажат „широко национално спасение“ – те са девалвирани думи. Ето, и сега има много свестни хора в правителството, но аз знам, че те са там с мисия да реализират поръчки, да реализират едни или други сделки в един или друг мащаб. То и затова нещата не вървят. ИТН си дърпа към своите сделки, защото и децата знаят, че 1,5 милиарда на пътищарите, в тях са заровени някакъв голям процент от корупционна възглавница. И те, като настояват за индулгенцията на Народното събрание, искат да се покрие тая корупция и да се мине към следващата. В това правителство има и  комични фигури за министри, които просто не би трябвало България да пада до това положение да има такива министри. Вероятно ако падне това правителство, някакво експертно правителство може и да се сформира, но у нас експертите – много малко от тях са независими.

Водещ: И много малко са експерти?

Илиян Василев: Ами то така се компрометира и експертизата. Когато обслужваш някой, ти преставаш да бъдеш независим и от там вече експертизата ти рухва. У нас не е общество на меритокрацията, не се уважават постиженията и затова, както виждате, въпреки че имаме много качествени хора, които биха могли да станат гуверньори на банката, те отказват. Знаете ли колко мои приятели също отказват да станат министри, не за друго, а защото държат на честта си. И когато примерно им кажат „Да, да, ти ще бъдеш министър, обаче трябва да се съобразяваш с еди-какво си“, и той какво – трябва да си товари съвестта ли? Няма смисъл и затова си остават… Това е големият проблем, много малко чепати характери има, а пък чепатите характери никой не ги обича и никой няма да ги избира, нито да ги признае като експерти, нито да ги покани под каквато и да е форма. Те до студията и медиите им не ги допускат, пък камо ли министри да ги направят.

Водещ: Нерадостна, неоптимистична картина нарисувахте. Дали няма да се сбъдне прогнозата 11 май – финален ден на правителството?

Илиян Василев: Пак казвам, у нас случайните и нетрайни неща понякога се задържат повече. Това правителство все още да не забравяме, че има една спойка, а това е анти-ГЕРБ и анти-ДПС реториката. И разбира се, и то не само реторика, ами желанието да се разместят купчини от карти. Разбира се, в правителството има слаби звена и тук веднага визирам ИТН, тъй като реформаторският потенциал на ИТН е много особен. Изобщо за пореден път допуснахме възможността тази огромна положителна енергия на протеста, на желанието за промяна да се канализира в някакви сделки, някакви политически формати, които са до болка познати. Но аз все пак си мисля, че правителството има още шанс, не за друго, особено ако направи точните ходове, тъй като ето – с мъки, с мъки, но специализираното правосъдие беше дадено. Така че има възможност да направи подобни ходове.

Цоня Събчева

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *