АкцентАнализи & Алтернативи

Интервю за Еуроактив: Путин помага на своите хора да сменят българския премиер

Решението на Русия да спре доставките на газ за България е директен удар срещу правителството. Путин помага на своите хора в България да сменят Кирил Петков. Това коментира енергийния експерт и бивш български посланик в Русия Илиян Василев в интервю за EURACTIV България.

Той коментира решението на „Газпром” да спре от 27 април доставките на газ за българската компания „Булгаргаз” и полската PGNiG. Според Илиян Василев има много източници, от които страната ни може да се снабдява с газ.

„Можем да вземем газ от много места. Имаме връзка с Румъния, която от следващия месец започва добив от едно ново находище в Черно море. Можем да внасяме втечнен природен газ от Гърция през терминала на остров Ревитуса и то пълния обем. От 1 юли можем да внасяме и азерски газ. Можем и да вкараме допълнителни количества през суапови сделки от Унгария или от Гърция, но това е по-труден въпрос. Отворен обаче остава въпросът за вноса на газ през Турция, защото още нямаме споразумение, но това се дължи на политически причини, така че още утре може да бъде разрешено“, коментира той.

Анализаторът смята, че Русия пробва да се наложи чрез едностранни промени на договорите, което отваря пред нас задължителната хипотеза за изправяне пред арбитражен съд за нанесени щети.

Според него Русия няма интерес от това, тя само  тества ситуацията  и ако най-слабото звено в Европейския съюз, което според нея е България, се поддаде, то това означава, че стратегията й може да се разпростре и на други места.

Идеята е да разцепи съюза по метода на страни, които могат да плащат в рубли и такива, които не могат. Плащането в рубли обаче не може да бъде аргумент,  защото смяната на валутата на договора е проблем на двустранно решение.

„В контекста на войната Путин няма чак толкова много опции, тъй като му трябват пари и не вярвам тази криза да продължи много дълго време“, обясни Василев.

На въпрос защо Москва се насочва към България, която по-скоро се снишаваше, отколкото да заеме твърда анти-руска позиция за разлика от Полша, той отговори, че причината се корени във факта, че при Путин няма уважение към партньора, дори когато му изпълниш някакъв ангажимент. А именно това е много трудно да разберат доста хора у нас.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Той даде за пример бившия премиер Бойко Борисов, който „прегази закон и морал и няколко живота, които костваше изграждането на „Турски поток“. На практика ние платихме сметката и изпълнихме желанието му. Това обаче за Путин нищо не означава, защото за него няма признателност в минало време.

Василев коментира, че от всички страни, които в момента тежат на уравнението на Путин за „Украйна“, България е на кантар, както по отношение на оказването на военна помощ, така и по отношение на важността на този дебат в страната и най-вече възможността обществото да се разцепи и дезинтегрира.

„Това е пряк удар срещу правителството на Петков в подкрепа на силите, които са про-Русия или да ги наречем условно, такива, които настояват за по-неутрална политика и да не помагаме на Украйна. Путин превърна България в тестово поле за неговата политика, защото очевидно няма успехи в Украйна и затова трябва да ги постигне някъде другаде“, обясни той.

Според него причината е, че Путин трябва да захранва руското обществено мнение с представата за себе си като мъж, от когото всички се страхуват и той налага волята си на всички народи. Този път обаче няма да успее.

Той посочи, че вследствие на ситуацията, няколко дни цените на газа ще бъдат над 1000 долара за хиляда кубически метра, но след това ще се успокоят и ще паднат. Вносът на втечнен природен газ от САЩ ще заработи, както и други допълнителни канали, така че руският природен газ, колкото и да е важен и ценен за европейския пазар, но не е незаменим, особено в условията на диктат.

Василев смята, че тази стъпка на Путин, защото със сигурност решава той, а не „Газпром“, е политически ход. Той твърди, че това  се случва номинално, за да подкрепи рублата, но реално желанието му е да разцепи единството в Европейския съюз и НАТО.

Анализаторът е убеден, че е напълно възможно да си осигурим газова независимост. Голямата привилегия на България е, че не потребява чак толкова много газ. Например диверсификацията на Италия е огромен проблем, защото тя потребява огромни количества – 75 млрд. куб.м. Диверсификацията на България обаче, която потребява малко над 3 млрд. куб.м е напълно възможна

„Не сме казали, не сме го направили“, каза Василев. Той смята, че по-важно е да се запитаме защо не сме го направили.

„Това се е случило вероятно,  защото  не е имало воля за това, а на всичкото отгоре днес разбрах, че поръчката за изпълнението на разширението на надземната част на газохранилището в Чирен на стойност 300 млн. лв. е спряна от Комисията за защита на конкуренцията. Това ограничава възможността да внасяме втечнен природен газ, защото няма къде са се съхранява“, обясни Василев.

Според него битката в България ще бъде много остра, като виждаме как реагират основните партии. ГЕРБ, които не направиха нищо, сега се държат сякаш вчера са кацнали в България и искат смяна на правителството. Това е истинската битка, а Путин помага на своите хора в България да сменят Петков“, заключи той.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *