АкцентАнализи & Алтернативи

Неутралитет по български

За острия дефицит на морал и мисъл у българския политически елит

Решението на Народното събрание по военната помощ за Украйна има някава политическа стойност, поне в очите на някои управляващи, но реалната стойност е нулева, дори отрицателна. Ако дебатът не беше се състоял, някак можеше да имаме илюзии, сега нямаме.

Защото България не влезе във войната от неутрална позиция, а с тежко и неизличимо пропутинско наследство. Тоест ние влизаме в текущия спор дали да даваме или не военна помощ на Украйна с остър исторически пасив, съпътстван от дефицит на базов морал – и политически и човешки.

Първо, защото български правителства са пряко съотговорни за избухването на войната. Те носят своята част от отговорност Путин да получи свободата и да осъществи агресията в Украйна. Правителството на Бойко Борисов, подкрепено от БСП и ДПС, в синхрон с президента Радев /там конкуренцията беше, кой да е пръв в обслужването на Кремъл/ е пряко отговорно за преодоляването през изграждането на ключовия сдържащ войната фактор – транзита на природен газ през Украйна. Твърде слаба и недостойна утеха е, че Борисов правеше това заедно с канцлера Меркел. Вината си е наша и персонална. Германия има здрави котви в демокрация, поне по-здрави от нашите.

Кремъл отдавна търсеше начин да унищожи демократичната си съседка, защото беше антитеза и антернативен център на кремълската политика на постсъветското пространство.  Но зависимостта от транзита през Украйна го сдържаше. За това инвестира  десетки милиарди долара в купуването на политически елити в Европа, за да построи заобикалящите страната газопроводи Северен и Турски поток. В частта Турски поток, България не просто позволи тази агресия да се случи, но и я финансира сама, за да прикрие личните политически аванси на Путин към Борисов и Първанов за Южен поток. Сега виждате хотелите на Първанов, кюлчетата на Борисов, сараите на Доган, и моралната нищета на страната, заради игрите на политиците в отбора на Владимир Путин. Бойко Борисов и Румен Радев прекрасно съзнаваха какво правят, и въпреки това, ни за миг, не се поколебаха да ни ангажират на страната на съвременния Хитлер.

Къде точно виждате тук „балансирани“ позиции, още повече неутралитет, когато сме до гуша затънали в обвързаности, и лични и правителствени, с Русия? Къде виждате изходния морален репер, върху който продължителите на делото на Първанов, Борисов, Радев надграждат текущата теза за „въздържане“ от изпращане на оръжие, което стреляло?! Турски поток удари ли в гръб Украйна? Почти смъртоносно, а сега същите фарисеи словоблудстват, че жертвата няма право на оръжие за да се защитава от агресора.

Не, дами и господа, добралите се до властта съвременни политици, просто продължават да изпълняват ангажиментите за трайно и плътно обвързване на страната с плановете на Владимир Путин да разкъса териториално Украйна. Да наречеш това неутралитет и балансираност е диагноза за трайно умствено увреждане, в най-добрия случай.

Второ, България е пряко отговорна за продължаващото финансиране на агресора и продължаването на войната, защото всеки божи месец, до спирането на руския природен газ, ние купувахме руски нефт и газ, за близо 400 милиона долара. С тези пари Путин финансира военните си операции, плаща на военните си, купува оръжия, атакува и убива украинци. Пак да питам, къде точно видяхте неутралитет.

Можем ли да купуваме от други източници нефт и газ? Можем, но не го правим, защото част от тези 400 милиона долара се връщат за да могат политици като Радев, Борисов, Нинова, Костадинов да съществуват физически и политически. Нито руският газ, нито руският нефт са най-евтини, още по-малко незаменими. Няма и как да бъдат, защото в цената, която плаща българския потребител за тях, Кремъл е калкулирал и корупционните разходи, които връща за да мотивират агентите си на влияние да блокират военна помощ за Украйна.

Българското общество, или поне тези 25 процента от него, които се самоопределят като пропутински, не са се родили с пъп хвърлен в Кремъл. Те са формирани като „пета колона“ под идеологическите обработки на политици като Радев, Борисов, Доган, Нинова, Овчаров, Костадинов, и техните протагонисти, които са свили хоризонтите на света до оптичната измама на „алтернативата“ Русия и Москва.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Като отчитаме, че страната ни най-малко симпатизира на Украйна, причината не е някаква генетична или родова предразположеност, а изкуственото имплантиране от корумпирания български елит на кремълския чип, който пречи на съвременните българи да се информират обективна, извън идеологическите матрици, представа за истинските рискове и възможности в живот и работа. Колко трудно пробиват филми като „Второто освобождение“, колко трудно се свалят от власт агентите на влияние на Москва в съдебната система, и в изпълнителната и законодателната власт, да не говорим в службите и армията.

От практична гледна точка, българинът прави правилните избори. Той отрича политико-олигархичния модел на Путин, след като нито емигрира, нито се образова в Русия, нито потребява руски стоки и услуги. Но в съзнанието му е имплантиран идеологическия чип на Кремъл от заинтересовани политици, които живеят, управляват, влияят, благодарение на върнатите от руските компании и взети от българския потребител за енергиен внос, пари. Тези български агенти на руско влияние нямат никаква скрупули, да не говорим за емпатия. Нито към българския народ, да не говорим към украинците. Те не произвеждат, а преразпределят, не инвестират, а усвояват европейски и корупционни руски пари, които трансформират в признателност и преклонение пред текущия руски цар.

Корупцията е лепилото, което ги държи заедно. Тя е другото име на проруския държавно-олигархичен модел, който прояжда тялото на българската демокрация и вместо да летим, пълзим към своето бъдеще.

Не се заблуждавайте, доколкото интересът на прокремълските политици, които са на ключови места във властта, и които презират демокатичните ценности и свободи, е несъвместим с интереса на мнозинството български граждани, дали своя вот за ЕС и НАТО, то сблъсъкът е неизбежен. В желанието си да отстоят позициите на Кремъл у нас, респективно на генеричния си суверенитет, тези сили няма да се спрат пред политически тероризъм или размирици. Доколкото не могат да дойдат на власт през нормални избори, единственият им ресурс за компрометиране на евроатлантическия курс на България са деструкцията, саботажа, рекета, отрицанието.

Именно за това изходната база, от която трябва да се оценява решението на Народното събрание да не окажем военна помощ на Украйна, е именно системното и целенасочено предателство на Украйна от страна на поредица български правителства, начело с Борисов, служебното на президента Радев, и сегашното на Кирил Петков.

В тези дни на върховно изпитание за Украйна, в които буквално живеем в Историята, доказваме, че политическият ни елит е мизерно и далечно ехо на славни времена и велики предци. Живуркат, вместо да живеят, играят на управленци, вместо да водят, снишават се, вместо да стоят с изправен ръст.

Най-големите разочарования, тепърва предстоят, защото зад снишаването прозират много по-дълбоки интереси. Правителството, гарнира с високодецибелна проатлантическа реторика, изключението от европейските санкции за вноса на руски суров петрол, зад които стоят схеми на Лукойл и Литаско в Нефтохим. Това де факто означава „пране“ на руски нефт, което позволява на Путин да прибира допълнителни печалби от 100 милиона долара месечно, само от България. Тези пари се превръщат в бомби, ракети, истрели, той разрушава Украйна и убива украинци. И народните избраници прекрасно знаят това.

От тази историческа отговорност няма как и къде да избягаме. Рано или късно ще платим сметката. Вече я плащаме.    

Греховете ни спрямо Украйна са непростими и набъбват. Ако политическите представители на 25 процента от българите могат да определят решенията на Народното събрание и посоката на развитие на страната, значи демокрацията ни е пленена.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *