АкцентСветът

Следващият риск за Байдън

Axios

Администрацията на Байдън ускорява плановете си за повторно отваряне на посолството на САЩ в Киев, съобщи високопоставен служител на Държавния департамент пред Axios, което е част от все по-смелия и потенциално рискован подход към руско-украинската война.

Защо това е важно: Държавният секретар Антъни Блинкен е казал на украинския си колега, че този напредък – отбелязан от д-р Кристина Квиен, която днес ще посети посолството в Киев, за да отбележи Деня на победата – е „свидетелство за успеха на Украйна [и] провала на Москва“ в ранната фаза на войната на Владимир Путин, заяви високопоставеният служител пред Джонатан Суон и Закари Басу от Axios.

Това е кулминацията на задкулисните усилия, ръководени от Блинкен, американските дипломати да се върнат в Киев на възможно най-ранна дата след евакуацията им в седмиците преди руската инвазия на 24 февруари.

„Секретарят предаде на висшия си екип и на [украинския] министър на външните работи [Дмитрий] Кулеба, че завръщането ни в Киев е свидетелство за успеха на Украйна, провала на Москва и нашето ефективно и трайно партньорство с правителството и народа на суверенна, демократична и свободна Украйна“, каза висшият служител.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Между редовете: Тези смели изявления на администрацията на Байдън не са лишени от риск.

Официалните представители на САЩ ясно осъзнават, че президентът Путин залага на карта своята гордост и идентичност с нахлуването си в Украйна.

Унизителното поражение не е опция за него. Високопоставените служители на Байдън искат да избегнат ситуация, в която Путин да почувства, че собственото му оцеляване или оцеляването на режима му е застрашено.

При този „екзистенциален“ сценарий Путин може да прибегне до най-крайните мерки, включително използването на ядрени оръжия, твърдят източници, запознати с деликатните дискусии в администрацията.

Неотдавнашните изтичания на изключително чувствителна информация от администрацията на Байдън сериозно обезпокоиха високопоставени служители, включително, както се твърди, и самия президент.

Според Томас Фридман от „Ню Йорк Таймс“ президентът Байдън е бил „разярен“ от неотдавнашните истории, в които се съобщава, че американското целево разузнаване е помогнало на Украйна да убие руски генерали.

А след репортаж на NBC News, в който анонимни американски служители си приписват заслуги за подпомагането на потапянето на „Москва“, флагманския военен кораб на Русия, прессекретарят на Пентагона Джон Кърби заклейми изтичането на информация като „очевидно безполезно“.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *