АкцентРегионът

IES ENERGY BRIEF: Сърбия няма да получава руски газ до ноември

telesurenglish.net/news, 14 June 2022 

Във вторник сръбският президент обяви, че страната няма да може да получава руски газ  заради санкциите на ЕС. 

По сценария на санкциите на ЕС срещу Русия сръбският президент Александър Вучич обяви  във вторник, че до 1 ноември страната няма да  получава доставки на руски газ. 

„Десетки нови проблеми възникват всеки ден  <…> Ежедневно потребяваме 350 тона мазут, а  през зимата ще изразходваме седем пъти  повече. Трябва да намерим мазут, в Нафтена  индустрия Сърбия (НИС) няма достатъчно  мазут“, заяви сръбският президент.  

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




„На 1 ноември вече няма да можем да внасяме  руски петрол съгласно сегашните санкции, а Бог  знае какви санкции ще бъдат въведени  дотогава“, каза Вучич. По-рано държавният  глава заяви, че в резултат на санкциите на ЕС  срещу руския петрол; страната е изплатила 600  млн. долара от джоба на Сърбия. 

Президентът добави, че „само с налагането на  санкции срещу руския петрол те директно взеха  600 млн. долара от нашия джоб! 600 млн.  долара бяха взети директно от джобовете на  сръбските граждани; това е в рамките на една  година. Хората в Сърбия трябва да знаят това.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *