АкцентБългария

Владислав Панев: Реформите трябва да се ускорят с пъти, за да бъде правителството полезно за България

От ДБ искаме енергетика за всеки – процедурите да са достатъчно прости,  ясни и достъпни за българският гражданин

Видео: https://youtu.be/tvXt28ghu34

Реформите трябва да се ускорят в пъти през следващите три месеца, не само за да се задържи правителството, но и за да бъде полезно за България, заяви Владислав Панев от „Демократична България“. Той поясни, че в момента на поточната линия от законопроекти има няколко много важни закона – като Законът за енергетиката, където се обособяват две тарифи и допълнителното облагане на извънредните печалби на компаниите, които имат фиксирани цени за продажба на електроенергия; Законът за индустриалния коноп, където се отпушва цял отрасъл от българското земеделие; Законът за КПКОНПИ, който вече влезе в парламента. Панев изброи, че доскоро управляващото мнозинство закри Специализираната прокуратура и започна действия по реформата в икономиката – ВЕИТА -та за собствено ползване. С последното бе отпушен процесът, където инвестиционния интерес е огромен, отчете депутатът. Като резултат има заявки за 20 хиляди нови фотоволтаици, което означава инвестиции за милиарди. Панев препоръча парламентът и изпълнителната власт да отпушат този процес, като се премахне моделът ГЕРБ и във ВЕИ сектора, където са печелели само тези, които са знаели какви пътеки трябва да изминат, за да получат разрешителни за своите „успешни“ проекти. Законотворецът призна, че досега като коалиционен партньор ИТН е бил „прът в колелото“ и за реформата на Закона за съдебната власт и на Закона за КПКОНПИ, както и за други закони, но с отговорните депутати, отцепили се от редиците на ИТН, реформите ще започнат да се случват много по-бързо и да имат много по-голям смисъл за доходите на хората и за конкурентоспособността на българската икономика.

Подкрепете и проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Като следващо по важност законотворецът посочи вдигането на прага по регистрация от 50 на 100 хиляди лева по ДДС, което не участва в бюджета, а е отделен закон. Чрез него българските продукти ще бъдат с 20% по-конкурентни от чуждестранните си аналози. Във връзка с енергийните компенсации депутатът препоръча те да бъдат временни, защото извънредните обстоятелства изискват извънредни решения. Той посочи, че ДБ много държи бюджетните разходи да имат таван. По отношение на горивата депутатът призна факта, че Лукойл купува евтин руски петрол, който е с 30-35 долара с по-ниска цена от бренда и оттам се получават извънредни печалби, а по бензиностанциите горивата се продават на пазарни цени за България. Той отхвърли национализацията и поемането на управлението на рафинерията от държавата. Панев предложи да бъде наложен допълнителен данък, който да бъде в размер между разликата на цената на руския петрол и на вноса от сорта бренд, т.е. тези 35 долара, когато се внася руски петрол да отиват в държавата и за Лукойл да няма значение дали внася руски или друг петрол. Той призова всички народни представители и президента Румен Радев да застанат на правилната страна на историята, тъй като изграждането на една държава и икономика, в която всички са равни пред закона, според него е топ приоритет за България и ще ни направи просперираща държава. Всеки е добре дошъл от тази страна, дори и да е бил досега от някоя друга. А който е от другата страна – е от грешната страна на историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *