Алтернативата-анализиРегионът

Атанас Величков: Френското предложение е добро начало за надграждане

По-важното е, какво ще има в съвместния протокол, който трябва да подпишат България и Северна Македония, и в който трябва да бъдат посочени реалните крачки и срокове за изпълнение на отворените въпроси между двете държави.

Важно е българските политици и депутати внимателно да прочетат това, което ще им бъде предложено като протокол, за да бъдат запазени българските национални интереси. Това каза Атанас Величков, гл. редактор на „Трибуна.мк“.  Той определи като разочароващо, че във френското предложение не са споменати: отварянето на архивите на бившите тайни служби и работата на Историческата комисия. Атанас Величков уточни, че ако има реални срокове в двустранния протокол и той залегне в преговорната рамка, има по-голяма вероятност поетите от македонска страна ангажименти да се изпълнят. Журналистът даде пример с подписания на първи август 2017 г. Договор за добросъседство, по който нищо не е изпълнено. Той сподели тревогата на македонските българи, че ако няма яснота кое кога и как трябва да се случи, политическият елит може да отлага във времето, дори да го използва в следващи политически избори. Величков каза, че македонското правителство е в режим на изчакване и ще изкажат позицията си едвам след като държавите в ЕС одобрят документа на френското председателство. Той уточни, че близки до правителството журналисти не са въодушевени, че дори малка част от българските изисквания ще влязат в преговорната рамка. Атанас Величков каза още, че в Македония няма значение дали си в опозицията или с властта, когато стане въпрос за преговорите с България  и едните, и другите използват тази тема за събиране на политически точки. За него в Северна Македония проблем не е народът, а политическият елит и той пречи са сближаването между хората от двете страни на границата.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *