АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Турция и Иран се съгласиха да започнат преговори за удължаване на сделката за природен газ

Jul 20 2022, ahvalnews.com

Турски и ирански официални лица се съгласиха да започнат преговори за удължаване на договора на Техеран за износ на природен газ за Анкара с 25 години.

Страните ще обсъдят и увеличаването на обема на износа на газ по време на преговорите, инициирани от седмото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Иран миналата седмица, се казва в изявление на кабинета на иранския президент Ебрахим Раиси.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.




Иран е ключов доставчик на закупувания от Турция природен газ и петрол, като продава около десет милиарда кубически метра газ годишно, съгласно 25-годишно споразумение за доставка на страната, подписано през 2001 г. Износът на газ се осъществява чрез тръбопровод с дължина 2577 километра (1601 мили), минаващ от Табриз до Анкара.

„Иран обяви готовността си да осигури устойчива енергия на Турция чрез износ на газ“, се казва в изявлението на иранското президентство.

Седмата среща на Съвета за сътрудничество на високо ниво между Турция и Иран се проведе в присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Раиси в Техеран, където лидерите на двете съседни страни се събраха, за да обсъдят бъдещето на Сирия заедно с руския президент Владимир Путин, в рамките на така наречения мирен процес от Астана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *