АкцентАнализи & Алтернативи

Актуална снимка на ситуацията в Украйна

European Values Center for Security Policy

Данни

След като получиха западна високоточна артилерия, ц за боеприпаси и освободиха няколко важни общини в Херсонска област. Според военни наблюдатели украинските въоръжени сили умело и „хирургически“ точно използват новопридобитите системи по стандартите на НАТО. Сред последните примери са ударите по руския команден пункт в близост до моста Антонивка – критично важно кръстовище над река Днепър в окупираните територии на Херсонска област. Въпреки местните успехи обаче Украйна не е натрупала достатъчно ресурси, за да започне по-мащабна контраофанзивна операция. Министърът на отбраната Резников, говорейки в Атлантическия съвет на 19 юли, отбеляза, че за ефективна защита на масивната граница на Украйна и за провеждане на контраатаки срещу руснаците, окупирали украинска територия, украинските въоръжени сили „ще се нуждаят от поне 100 високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS). Това би променило правилата на играта на бойното поле“. Украйна се нуждае и от системи за извличане и подготовка на боеприпаси за своите 100 гаубични оръдия, както и от повече безпилотни летателни апарати, които да набелязват местата за нанасяне на удари на далечни разстояния. След четвъртата среща на Контактната група за отбрана на Украйна, известна като „Рамщайн“, партньорите на Украйна се споразумяха за нови ангажименти по отношение на доставките на оръжия и боеприпаси и обучението на украинските бойци. По-специално Съединените щати обявиха нов пакет за сигурност за Украйна на стойност 270 млн. долара. Пакетът на САЩ включва още четири високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), с което общият брой на тези системи в Украйна става 12, както и 36 000 артилерийски боеприпаса, противотанкови системи и 580 безпилотни летателни апарата Phoenix Ghost. Освен това на 22 юли от администрацията на САЩ беше потвърдено, че Пентагонът обмисля да предостави на украинските сили изтребители – ход, който по-рано беше определен като много малко вероятен.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




АНАЛИЗ

Понастоящем сраженията в Донбас остават централният театър на руско-украинската война, където нито Украйна, нито Русия успяват да постигнат ефективно оперативните си цели. В началото на операцията Русия имаше ясно предимство в ресурсите (четири пъти повече войници, 10-20 пъти повече артилерия), но украинската армия находчиво използва тактическата си подготовка, модерното си противотанково оборудване и географското познаване на региона, за да осуети руския напредък. Сега започна „битката на темповете“, което означава, че темпото на военната помощ, предоставяна на Украйна от Запада, е в пряка конкуренция с темпото, с което руските военни могат да попълват и обновяват ресурсите си. Всяка от страните също така се стреми да завземе и укрепи по-добри позиции преди смяната на сезона, подготвяйки се за зимна кампания. Освен военната операция са засечени и хибридни дейности на руските специални служби, както в Украйна, така и извън нея. По-специално Русия се опитва да дискредитира Украйна като надежден получател на западна военна помощ чрез европейските и американските медийни ресурси. В отговор секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов отново заяви, че украинското правителство използва множество механизми за наблюдение, за да следи за доставките на оръжие за Украйна, които включват украински елементи (Информационно-аналитична система на Главния ситуационен център) и системата на НАТО за контрол на логистиката и счетоводството LOGFAS. Украинските партньори също така потвърдиха, че понастоящем не са регистрирани признаци за злоупотреба с оръжията. Друг разказ, активно лансиран от Русия, е възможността за ескалация, тъй като Украйна може да използва системи с голям обсег на действие, за да атакува цели по-дълбоко в руската територия. Това накара ограниченията за доставка на боеприпаси за HIMAR да бъдат определени на 85-километров обсег, което беше определено от наблюдателите като „малко изкуствено“. Украйна признава, че се стреми да поразява по-дълбоко в руските позиции, за да атакува линиите за снабдяване. Няколко високопоставени служители обаче изключват възможността за нанасяне на удари по цели като Керченския мост, свързващ Русия с Крим, поради липса на стратегическо и оперативно значение. Поразяването на кримската инфраструктура ще изложи на риск и по-нататъшните доставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *