АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Търговците от REFILE-LNG поемат огромни загуби след прекъсване на доставките

Ron Bousso and Marwa Rashad, August 9, 2022, news.yahoo.com

Големите прекъсвания на заводите за втечнен природен газ прекъсват глобалните доставки.

* BP получава удар от 500 милиона долара, за да замени източниците на LNG товари

* Shell, BP, Total в борба за намиране на товари на спот пазара

ЛОНДОН, 9 август (Reuters) – Големите енергийни търговци понасят стотици милиони долари загуби, докато се борят да запълнят недостига в доставките на втечнен природен газ (LNG), след като няколко прекъсвания попречиха на усилията за запълване на европейски хранилища преди зимния отоплителен сезон.

Непланираните прекъсвания в заводите за втечнен природен газ в Съединените щати, Нигерия и Австралия накараха търговците да предприемат грешни стъпки, включително BP и Shell, принуждавайки ги да плащат завишени разходи за алтернативни доставки.

На пазар, който вече се бори да отговори на глобалното търсене на природен газ, след като Русия рязко намали доставките по тръбопроводи за Европа, изгубените товари на втечнен природен газ, които могат да бъдат транспортирани с кораби, през последните месеци тласнаха световните цени рязко нагоре.

BP пое удар от над 500 милиона долара, за да замени LNG товарите, изгубени след внезапното спиране на завода за LNG Freeport в Тексас през юни, казаха източници от индустрията пред Reuters.

Freeport, вторият по големина завод за износ на втечнен природен газ в САЩ, доставя на BP 4 милиона тона годишно от общо портфолио от 18 милиона тона, каза главният финансов директор на BP Murray Auchincloss пред Reuters.

„Случката с Freeport  оказа въздействие през тримесечието и ние сме предвидили това за годината“, каза Auchincloss. Компанията е приспаднала очакваните разходи от печалбата си за второто тримесечие, но Auchincloss не уточни разходите.

Говорител на BP отказа да коментира цифрата на загубите.

Френската TotalEnergies също информира, че ще замени осем товара LNG, които е трябвало да получи от Freeport, чрез закупуване на спот пазара през третото тримесечие на годината. Не беше ясно колко ще струват на TotalEnergies заместващите товари.

Freeport произвежда 15 милиона тона LNG годишно.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Търговците обикновено подписват дългосрочни споразумения за поемане с производителите на LNG и се договарят за отделни сделки за снабдяване на потребителите с товари от техните глобални портфейли. Рядко се използват прекъсвания на завода, за да се оправдае неснабдяването на потребителите, поради „непреодолима сила“.

Shell, най-големият търговец на втечнен природен газ в света с 20% пазарен дял, намали производствените си обеми на втечнен природен газ през второто тримесечие с 4%, главно поради загуби на доставки от завода Сахалин-2 в Русия, където напусна дейността си след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Компанията продължава да получава LNG товари по съществуващи дългосрочни сделки със Сахалин-2, каза говорител на компанията.

Но бъдещето на договорите е обвито в несигурност, след като Русия даде на чуждестранните инвеститори в проекта един месец да поискат дяловете си в ново дружество, което ще замени съществуващото. Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден каза, че е „много малко вероятно“ Shell да се присъедини към новото дружество.

Загубата на доставки е повлияла на печалбата на Shell за второто тримесечие с около 200 милиона долара през тримесечието, според оценки на източници от индустрията. Shell отказа да коментиа цифрата.

Освен това, Shell и неговите партньори загубиха производството на LNG в гигантския плаващ LNG терминал Prelude край западния бряг на Австралия, след като го затвори заради спор за плащане.

Огромният нигерийски терминал за износ на втечнен природен газ на остров Бони също отбеляза спад на производството през последните месеци, в резултат на недостиг на доставки на природен газ поради необуздани кражби и саботаж от страна на нефтопроводи и газопроводи.

Загубените пари са по-малки от огромните печалби както на BP, така и на Shell, регистрирани тази година, на фона на растящите маржове на рафинирането и високите цени на петрола и газа.

Но по-ниската наличност на втечнен природен газ, тласна референтните цени до рекордно високи стойности, тъй като Европа се стреми да увеличи бързо вноса, за да замени изгубения руски тръбопроводен природен газ.

При сегашните цени среден товар LNG би струвал около 100 милиона долара на спот пазара.

Европейският внос на LNG от януари до юли надхвърли рекордните 100 милиарда кубични метра (bcm), или 75 милиона тона (Mt), почти достигайки нивото, наблюдавано през цялата 2021 г., според Nnenna Amobi, старши LNG анализатор в Refinitiv.

Около 35% от общия европейски внос е получен от Съединените щати през юли, срещу 43% през юни, главно поради загубата на товари от Freeport. Световният пазар на LNG достигна 380 милиона тона през 2021 г., според Shell.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *