АкцентБългария

Единствено водачът е практически защитен в преференциалните изборни листи. Изражда ли се българският политически модел?

Оказа се, че много хора си мислят, че непосочването на преференция в бюлетината изразява съгласието на гласуващия гражданин с така подредената листа без да се осъзнава, че по смисъла на атакуваните от мен две разпоредби от изборния кодекс нещата далеч не стоят така. Това коментира за Алтернативата адвокат Петър Славов.
Всъщност тези бюлетини без посочена преференция се броят директно за водача и към тях се добавя и това, което той си е събрал като личен преференциален вот. Всичко това го прави практически непреместваем.
Често повече от половината бюлетини, подавани за дадена формация, са без посочена преференция, уточни Славов.
Повечето т. нар. системни партии предпочитат да си затварят очите за тези откровено противокоституционни разпоредби. Избирателното право в крайна сметка е равно и пряко, тоест тук равното ни право да бъдем избирани е нарушено.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Чрез тази практика нагледно наблюдаваме т. нар. партизация на дадена формация. Всичко това демотивира хората и те все по-малко гласуват, особено в по-малките градове.
Подобен подход често задържа в политиката тежко корумпирани политически лидери, а оттам идва и апатията на избирателите, която наблюдаваме.
Задължително е да има конкурентно начало и предварителни избори, при които цялата членска маса на една политическа формация да присъства и взима отнощение.
На предстоящите избори ще имаме най-ниската избирателна активност след 89-та година, прогнозира адвокатът. Дано това е повод повече хора да се замислят дали нямаме нужда и от една радикална изборна реформа под обществен натиск.
Често се случва гражданските активисти да са много добре приемани от партиите до момента, в който дойдат избори и се наложи да се подреждат листите, обърна внимание той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *