АкцентБългария

Паричните потоци на българските партии чрез данните, публикувани в платформата „Стража”

Когато се оповестява статистика, касаеща дарители, хората обикновено очакват негативни данни. Какви зависимости създават едни пари е неизменно легитимен въпрос, но по-лошото е, когато въпросните зависимости не са явни, анализира в студиото на Алтернативата Благослав Михайлов, създател на платформата „Стража”.

Платформата ни, която се базира на достъпните данни за дарения, подадени в Сметната палата от самите партии, предлага на вниманието на гражданите както най-сериозните дарения, така и най-солидните дарители за всяка партия. Освен това тя визуализира субсидиите и постъпленията им от членски внос. Важно е да се отбележи, че всяко дарение над минималната работна заплата трябва да е съпроводено от декларация за произход на средствата. Източникът на тези средства обаче лесно може да се прикрие, като една солидна сума се разхвърля на различни вносители, задължително доказали произхода на средствата си, до размера на минималната заплата. Подобна порочна практика на раздробяване на дарение от голям донор е наблюдавана при различни партии. Платформата ни позволява да се търсят дарители поименно и в момента разполагаме с 15 000 имена. Топ пет дарители се явяват Тенко Николов, Иво Ценов, Николай Събев, Петър Георгиев и Явор Калудов, посочи Михайлов.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Класацията за дарителско финансиране се оглавява от БСП, поради огромната ѝ членска маса. Що се отнася до даренията на ГЕРБ, те са несъществена част от финансирането им, но пък това е партията, разполагаща с най-сериозни субсидии, поради вкопчването ѝ в местната власт. При ДПС пък за пръв път се появява дарение едва през 2021 г.

В годините преди 2021 се наблюдава една органично растяща дарителска маса, т.е. голям брой хора даряват малко пари, защото искат да допринесат с нещо за каузата, която им е важна, но тук интересен е въпросът колко пари би отделил човек, заради сляпата вяра любимата му партия да постигне целите си – защото едно са 50 лв., а друго 50 000.

Политика на нашата платформа е да приема само малки дарения от физически лица. При нас 1% от дарителите са дарили 8% от парите, тоест няма концентрация на дарителската маса и се стремим към пълна независимост от евентуални претенции на дарителите . Основният ни разход са сървъри и личната ми издръжка, което не изисква голям финансов ресурс.

При стабилен парламент една от целите ни е да дадем възможност за задаване на въпроси към народните представители през нашата платформа. Подобна практика има в Германия, където 70% от депутатите отговарят на въпросите, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *