АкцентБългария

Невъзможността да се излъчи силно политическо лидерство отблъсква избирателите

Основното послание на тази кампания бе невъзможността да се състави правителство, което я лишава от ентусиазъм. Най-важният въпрос в нея трябваше да бъде кой ще управлява, след като тя приключи. Вместо това всеки заложи на познатото и, за съжаление, най-успешно я проведе лидерът на Възраждане, успявайки да напипа пулса на общественото недоволство по повече от една тема и стъпвайки върху клишета и теми, изразяващи общото недоволство. Всичко това създава доста опасни тенденции в българската политика, заяви в студиото на Алтернативата политологът Христо Панчугов.

Българските политици са свикнали да мислят повече за това какво иска от тях обществото, отколкото да следват интереса на българската държава и националната ни сигурност.

От началото на кризата в Украйна обществените нагласи доста се промениха – първоначално подкрепата за Украйна бе доста силна. Колебливостта обаче в основните политически формации към онзи момент всъщност създаде вакуум. В него се намърдаха субекти, които създадоха съмнение в случващото се. Те доста успешно разиграват темата със страховете на хората, а това ги поддържа живи без да търсят решаване на кризите. От 2018 г. насам нито една от националните ни стратегии не е приведена в съответствие с тази оценка на заплахата.

Политическата шизофрения не е колебливост, а желание да се заметат проблемите, докато минат изборите, а подобна стратегия няма как да сработи, посочи политологът. Част от играта на служебното правителство е доста силният реваншизъм в посока предишните съюзници на Радев. Двойните стандарти отдавна са част от българската политика и не са изненада. Затова политическите формация в България трябва да помислят върху отмяната на служебното правителство като институция надживяла времето си, защото тя прави идеята за професионално управление невъзможна. Следващата сериозна стъпка е повдигане на дебата за импийчмънт на Радев.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Твърде дълго – четири поредни избора и шест месеца управление – т.нар. партии на промяната не успяваха да дефинират как изглежда самата промяна, както и да заявят кои са хората, които ще я осъществят. Това няма как да не създаде усещане за несигурност. Така ГЕРБ, стъпвайки на стабилно ядро от избиратели и на базата на посланието за политическа стабилност, успяха да запазят подкрепата си. Останалите политически партии не успяха да мотивират хора отвъд твърдите си ядра. Шест месеца управление бяха заети в това да се обгрижва парламентарното мнозинство и да се правят компромиси то да бъде запазено, а не да се прави опит да се дефинира радикален политически дневен ред, който да промени из основи българската политика. А всъщност невъзможността да се излъчи силно политическо лидерство е това, което отблъсква избирателите.

В някаква степен ПП следва пътя на ИТН и това е неизбежният край, ако не видим промяна в политическата стратегия. От поведението на ПП излиза, че единственият проблем, който имат, са ГЕРБ. Стигна се дори до такива безумия, че ще строи затвор в Банкя, но това е кампания, а не пърформанс. Същинският проблем е неспособността им да формулират обвинения срещу Борисов.

Да управляваш означава да платиш цената не само в посока да бъдеш харесван от едни хора, но и в посока  да не бъдеш харесван, осъзнавайки, че вземаните от теб решения касаят и двете групи. Липсва целеполагане.

На 3 октомври вероятно ще видим увеличаване на разликата между ГЕРБ и ПП и фрагментиран парламент, неспособен да формира мнозинство. Изборите все пак са катализатор на политически процеси. Нито един от конспиративните сценарии ГЕРБ-ДПС или ГЕРБ-Възраждане не е възможен в следващия парламент, най-вече защото политиците няма да могат да го обяснят на гражданите. По-следващите предсрочни избори биха произвели доста по-различна картина.

ИТН едва ли ще са в следващия парламент, а ДБ вероятно ще върнат част от подкрепата си, която се бе преляла в ПП. Тези две партии са най-големите потърпевши от ниската избирателна активност, с която ще е свързана и най-неприятната изненада. Опасявам се че тя ще е дори по-ниска от предните избори, което вече е опасно ниско за нивата на политическа подкрепа у нас, допусна Панчугов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *