АкцентСветът

Мечтата ми е България да е зеленият оазис на Европа

Промяната е единствената алтернатива

Не трябва да се оправдаваме, че действаме в условия на кризи, сътворени от предишни управленци, защото от всяка криза, стига на нея да е реагирано правилно, можем да извлечем по-голям дивидент. ПП можеше да направи много повече за хората, като им обясни защо и кой я саботира и защо толкова много политически фактори са срещу нея. Липсата на комуникация обаче доведе дотам, че вече е глупаво да се оправдаваме за загубата на доверие, заяви в студиото на Алтернативата Александър Дунчев от Продължаваме промяната.

Промените в горите бяха против волята на много политически фактори и една част от бизнеса, но заради наложената от нас прозрачност, част от монопола бе разбит, така че благодарение на ПП нещата в горският сектор търпят известен напредък, а и горските стопанства се понапълниха с пари. Милиони, изтичащи през последните години, заради нагласените търгове и кражбите, тази година започнаха да си влизат обратно и заплатите на много от горските служители се вдигнаха.

Сериозен проблем са популистките обещания. Редно е ясно да се заяви на гражданите, че дървата са ограничен ресурс, че допреди годината половината от местния ни дърводобив е отивал за огрев на хората, а тази година има двойно презапасяване, а това означава, че няма да има един кубик дървесина за българските фабрики, които пък изхранват десетки хиляди други хора, генериращи милиони приходи за държавата. Всичко това не бе комуникирано, посочи той.

На места има картели. Такива са дори големите предприятия, които натискат държавата да изкупува колкото може повече дърва. Те купуваха същите тези дърва само допреди няколко месеца много евтино на нагласени търгове и нереално ниски пазарни цени, което изкривяваше пазара, а хората така и не разбраха какво се случва. Всеки дърпа от ограничения ресурс, а от страна на държавата няма регулация. Корупцията на най-високо политическо ниво води до пълна каша в горите и единственият начин да се справим с нея е да се въведе пълна прозрачност и да се елиминират корумпираните кадри в горската система.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Специално в София област на някои места начело на схемата са кметовете и шефовете на горските стопанства. Правят се едни списъци, в които всъщност влизат само хора, обещали да гласуват за дадена партия и те са единствените, които получават дърва. Един от най-големите проблеми, завещани от миналото, е че кметовете превърнаха горските в политически кадровици за купуване на гласове чрез дърва. Когато горският е търговец на дърва и то предизборно, той неминуемо започва да злоупотребява с това. За да се избегне подобна практика, е необходимо въвеждането на публични регистри.

Една от грешките ни беше, че отстъпихме целия контрол върху горите на БСП и това, естествено, не сработи. От тук нататък при влизане в коалиция не трябва да преотстъпваме горските системи на други партии. Аз лично ще направя всичко възможно да не жертваме повече горите на партиен принцип. Когато през юли се предлагаше новият мандат за съставяне на ново правителство, ПП предложиха да си има независима горска система към МС и го поставиха като първо и най-важно условие пред коалиционните партньори. Това е пътят – да се върви към независимост на горската система и спасяването ѝ от всякакви политически схеми.

Основната схема, с която се опорочават всички сектори, е, когато един корумпиран министър започне да назначава повсеместно корумпирани и компрометирани чиновници. Докато бях в Агенцията по горите върху мен бе оказван натиск да назначавам лица от БСП и ДПС. Нужна е промяна на правилата във всеки сектор в посока пълна прозрачност, както и повече твърдост и упоритост да се преборим с нелоялните практики. На мен например от Агенцията по горите ми отказаха информация по ЗДИ за три от най-фрапиращите случаи на незаконна сеч с абсурдни мотиви. Но в момента все пак нещата стоят по-добре, отколкото по времето, когато министерството се управляваше от БСП.

Борим се основно за: 1) да има пълна прозрачност при кадруването в държавната система и 2) тотална защита на социално уязвимите, разчитащи на дърва.

В заключение Дунчев сподели, че мечтата му е България да е зеленият оазис на Европа и в нея да цари ред. Битката ще продължи дотогава, докогато хората разберат, че друга алтернатива освен Промяната няма! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *