АкцентСветът

По всички закони и конвенции на международното право референдумите за присъединяване към РФ са незаконни

Разбира се, най-сериозната заплаха, която ни грози, е използването на ядрено оръжие, но тя идва като предпазна мярка срещу евентуалния провал както на референдумите, така и на мобилизацията. Вече всички сценарии са напълно реалистични. За целта трябва да се вземат всевъзможни предпазни мерки. Неколкократно военни ръководители на държави от НАТО заявиха, че взривяването на ядрени централи или употребата на тактическо ядрено оръжие в Украйна представлява заплаха за всички държави и при това положение ще бъде задействан член Пети от Вашингтонския договор. Това коментира за Алтернативата военният експерт Васил Данов.

Що се отнася до мобилизацията, тя е ход, който издава страх. В началото Путин и приближените му старателно избягваха думата „война“, а налагаха термина СВО. Мобилизацията бе замислена, за да спаси тежкото несъответствие между обучен личен състав, където превъзходството на украинците е значително, и все по-деморализирания и губещ сили и средства личен и команден състав на РВС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




По последни сведения руското население съвсем не се състои от така прехвалените 145 млн души, а е паднало под 100 млн. Средната продължителност на живота на мъжкото население там е 59-60 години, а в Европа тя е 73-4. Хората, които в момента ги ловят и ги отвеждат през военните окръжия не могат да бъдат изпратени моментално на фронта, защото 35-40 годишните са служили поне преди 15-20 години и са загубили военните си навици. Те трябва да минат от три до шестмесечна подготовка, а в това време могат да са полезни единствено във втори ешелон. На всичко отгоре не са и особено мотивирани. Всичко това не би променило съществено ситуацията на фронта. За сравнение най-боеспособните украински батальони бяха доброволци, разчитащи на граждански организации.

По всички закони и конвенции на международното право референдумите са незаконни. Комичните елементи, които наблюдаваме в окупираните територии обаче придобиват зловещ оттенък, така че това не могат да бъдат достоверни допитвания. Няма как в Запорожка област, където местните се считат за основатели и ядро на украинската нация, изведнъж 93% да гласуват за отделяне. От тук нататък обаче всеки украински войник, позволил си да влезе в тези области, ще се смята за нарушител на държавната граница на РФ.

Международната общност не признава и няма да признае присъединяването на тези територии и войната в тях ще продължи. Ситуацията би могла да се промени отвътре в самата Русия и това е най-опасният развой на ситуацията за Путин. Войниците неведнъж са обръщали оръжие срещу диктатори или корумпирани правителства и министри. Така започва и революцията през 1927 г., когато на власт идват болшевиките. При всички случаи вървим към ескалация, прогнозира в заключение експертът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *