АкцентСветът

Искаме справедлив мир. България е тъмно петно сред държавите, оказали подкрепа на Украйна.

Надявам се, че този път действително ще има категорично парламентарно мнозинство за изпращане на оръжие на Украйна. За съжаление, внесеното от ДБ проекторешение не беше прието от последно управлявалата коалиция. Сега сякаш при ПП се наблюдава известно съзряване. В новия проект изрично ще бъде посочено, че не става дума просто за ВТП, а за въоръжение (леко и тежко оръжие и ПВО системи) и муниции, така че позицията ни да е пределно ясна. Добре е да имаме предвид, че само преди месец дори СМ предостави свое въоръжение на Украйна и че в това отношение България представлява едно тъмно петно сред държавите, заявили своята солидарност. Това заяви в студиото на Алтернативата доц. Атанас Славов, юрист и депутат от ДБ в 48 НС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Евроатлантизмът е по-широко понятие от самото предоставяне на оръжия. То включва и върховенство на правото, противодействие на корупцията, независимост на институциите, лоялност към съюзниците ни и затова приемането на закона ще е важен тест за работата на новото НС. Убеден съм, че има воля това да се случи. Тогава служебното правителство по конституция ще бъде длъжно да изпълни волята на народните представители и тук субективните пристрастия не са от значение.

По повод забавената с две години доставка на F16 и поисканите от служебния военен министър оферти от четири производители на изтребители, Славов заяви, че ДБ твърдо настоява НС на първо място да приеме новия, вече подготвен договор за доставка на новите F16. По отношение на Грипените, добре е да не изграждаме няколко различни авиационни платформи, защото това означава нерационално харчене на ограничените средства за отбрана, а за новите F16 така или иначе вече са предвидени средства и договори. Неприемливо е служебното правителство да се занимава с такива стратегически въпроси и трудно се намира логика за действията му. Освен това, с оглед оперативната съвместимост със съюзниците ни, които са ни съседи по граница, и техните ВВС са оборудвани с F16, Грипените не са адекватен вариант.

По отношение на конфликта в Украйна България не бива да си позволява подобна квазинеутрална позиция и да се идентифицира в това отношение единствено с Унгария. Страната ни трябва да има високи амбиции и да е пълноценен член на двата стратегически съюза. За националното ни достойнство е ключово да отстояваме солидарната позиция, защото е повече от ясно, че в Украйна Путин воюва с цялата Западна цивилизация и ние няма как да останем изолирани.

Част от хибридната война на Русия е да замеси името на България с взрива на Керченския мост при това въпреки позицията ни на снишаване напоследък. Ние допуснахме да сме слабо звено в НАТО и това развърза ръцете на Кремъл да ни замеси във въпросната хибридна спекулация, защото това в никакъв случай не е терористичен акт. Но със сигурност е терористичен акт да се обстрелва гражданска инфраструктура, в което ясно прозират легитимните цели на Русия.

Обявяването на една държава, подпомагаща тероризма, не може да е акт на отделна държава, а на Международната общност. Важно е обаче да се казва и да се повтаря, че Русия извършва военни престъпления и провежда геноцид. България трябва да се включи в процесите на разследване много активно. За съжаление декларациите от страна на ДБ за оказване на помощ не срещат нуждата подкрепа.

По повод зреещия скандал с отправената към Митрофанова покана да е гост на откриването на 48 НС, Славов посочи, че ДБ категорично се противопоставя на присъствието на посланика на РФ. За нас е недопустимо представител на държава-агресор да присъства в българското НС, защото това би провокирало вътрешнопарламентарен скандал, поради неприемане на присъствието ѝ в залата. Със сигурност не бихме допуснали js да говори от най-високата трибуната в държавата.

По повод БСП: двата ключови приоритета на ДБ в новото НС са радикалната модернизация на армията и енергийната ни независимост от Кремъл. И двата обаче са твърде далеч от идеите за икономическо развитие на БСП. Затова не виждам как на този етап, ако позицията им не еволюира, бихме могли да говорим за бъдещи коалиционни отношения. За съжаление те се върнаха много назад във времето – още отпреди членството ни в НАТО, което е много тъжно.

Искаме справедлив мир в Украйна, което означава тя да възвърне окупираните се територии с помощта на западните си съюзници, обобщи в заключение юристът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *