АкцентБългария

Стефан Янев недвусмислено показа каква е визията ни за управление на страната

Въпросите за доходите, инфлацията и бюджета се решават само и единствено в НС, а най-важното за БВ е бюджетът да се приема от мнозинството, което ще го изпълнява, коментира в студиото на Алтернативата Румен Йончев, депутат в 48 НС от БВ.

БВ възнамерява да се срещне в неделя с господата Паси и Плевнелиев, за да се опита да разбере какво точно е носеното от тях послание, тъй като към момента липсват конструктивни разговори с водещите политически сили. От самото начало позицията ни е че, не може да има разговор за управление на България без диалог, а целта на това НС е да покаже, че страната ни е в безтегловност.

Българският избирател категорично даде да се разбере, че България не може и не трябва да се управлява по начина, по който това се случваше последните 12 години. В кратките няколко месеца, в които имаше тази възможност, Стефан Янев показа каква е визията ни за управление на страната. Падането на предходното мнозинство се дължи на факта, че те не разбраха посланието: държавата не може да продължи да се управлява ресорно. Самият характер на това НС гарантира, че още от същото няма да има. Не мисля и че при последните избори имаше победител. Затова трябва да се седне на масата на разговорите и да се стигне до най-належащите приоритети.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Очаквахме че големите парламентарно представени партии ще инициират дебат кой да е председател на парламента, но това не се случи. Утре следобед на заседание на ПГ ще решим коя да е кандидатурата ни за зам. председател.

Смятаме, че е редно президентът Зеленски да бъде чут в залата, защото той има какво да ни каже, но е изключително неуместно това да се случи на учредителното първо събрание, защото сериозността на това събитие не може да бъде подменяна със слово на президент на чужда държава, тъй като се разминава с дневния ред на обществото. Затова и не участвахме в срещата. Иначе разбира се, че на по-късен етап е добре дошъл в залата, макар и не физически.

Компетентната позиция за предоставяне на оръжие на Украйна изисква тя да се разглежда в две части: 1) продажбата на оръжие и 2) трябва ли да се даряват определени оръжейни системи на украинската армия. Тези отговори трябва да дойдат от МО. Много ми се ще, когато колегите предлагат да подарим нещо да конкретизират какво точно, защото декларациите сами по себе си са безсмислени. Добре е да се обмисли и въпросът може ли да се лишим от определени компоненти, защото от МО засега твърдят, че не е възможно.

Истерията, която завладява НС още преди да е стартирало, не е никак здравословна и не говори добре за бъдещето му. Темата за Гешев е най-непрофесионално поставена, защото проблемът не е в личността. България има нужда от дълбока правосъдна реформа, но тя се прави с нужните 160 гласа.  

По повод конфигурацията на бъдещия кабинет Йончев заяви, че термините „програмен“, „експертен“ и пр. са напълно изчерпани и компрометирани. Партиите трябва да разберат, че се търси правителство, което да управлява по начин, различен от последните 12 години, както и да може да се справи със заобикалящите ни кризи, а именно на сигурността, справедливостта и благополучието на нацията, за определен период от време. И ако мандатът се озове в ръцете на БВ, ние ще направим всичко възможно да се разгърне широк кръг от преговори.

БВ няма никакви връзки с Ковачки и нека тези, които лансират подобни твърдения, да ги докажат.  

Новост при БВ е връщането на политиката в един консервативен формат, който беше позагърбен през последните десетилетия на така да се каже интересчийска политика. България трябва да се води от три неща – сигурност, справедлив живот и просперитет и ние знаем как да ги постигнем.

През всичките почти 30 години, в които съм се занимавал с политика, съм членувал единствено в ЗНС, чийто председател съм, уточни в заключение Йончев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *