АкцентБългария

Журналистическата гилдия трябва да демонстрира достойнство и да не толерира двойните стандарти

Парадоксално е, че на общия фон у нас се наблюдава известно подобрение на медийната среда и сред анкетираните (204 журналисти) преобладава умереният оптимизъм. Това обаче е парадокс, защото от една страна се увеличава броят на колегите, които определят средата като добра, но пък расте и броят на призналите оказването на външен и вътрешен натиск, като се наблюдава прогресивно увеличение най-вече при автоцензурата. Това коментира в студиото на Алтернативата Мария Черешева, зам. председател на АЕЖ.

Един на четири журналисти признава, че му се е налагало да си спира материали и че вътрешноредакционният натиск надминава външния (от политически или криминален субект например).

По повод проблема с изчезването на регионалните медии, Черешева посочи, че това е световна тенденция , която е трудно обратима. Фактически регионалните медии се превръщат в обслужващи ПР агенции на местната администрация. Обществените медии трябва да стъпят по-сериозно в регионите, но всичко опира до финансиране, а бюджетите са минимални.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Свободата на медиите не би трябвало да зависи от това коя партия е на власт и независимата журналистика трябва да обслужва обществения интерес. Не бива да пренебрегваме и външните фактори – войната и пандемията, свързани най-вече с претърпяването на финансови загуби и разбиването на съществуващи редакции. От своя страна дезинформацията е довела до по-голяма отговорност сред журналистите.

Всеки десети журналист е бил заплашван със съд или по-точно със стратегически дела срещу гражданското участие, чиято цел е не просто да бъдат спечелени от страна на ищеца, а да имат смразяващ ефект върху разследващите журналисти. Засилването на този тип натиск също е европейска тенденция. Всеки момент на ниво ЕС се очаква законодателство по отношение на тези дела, което да може да ги спира на много по-ранен етап. МП прави опит и да въведе регистър на този вид дела.

Огорчава ме признанието, че ситуацията уж не е толкова зле, защото проблемите са налице. Надявам се, че не става въпрос за примирение и нормализиране на натиска. Винаги има варианти един журналист да бъде свободен. Гилдията ни трябва да демонстрира достойнство и не трябва да толерира двойните стандарти. Силно се надявам при следващата анкета реакциите да са различни в положителна посока, призна в заключение медийният експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *