АкцентБългария

Системите не работят. Едно решение мине ли през повече от една институция, то влиза в Параграф 22

Всички, следили внимателно ситуацията в НС днес, са видели, че изборът на негов председател бе абсолютно невъзможен. Не градираше консенсусът, а по-скоро напрежението, коментира в студиото на Алтернативата Кремена Кунева, депутат от ДБ в 48 НС и председател на фондация „За доброто“.

В ДБ коментирахме като разумна възможност да се предложи на ГЕРБ и ПП председателското място да е на ротационен принцип – нещо подобно на джентълменско споразумение, както работи ЕП.

Странно беше през целия ден да се прехвърля към ДБ топката за вземане на подобно решение. Причината да не се включваме в тази дискусия е, че намираме евентуалното си участие за безотговорно. Аз лично искрено се надявам все пак да има някакво управление в рамките на няколко месеца, в най-добрия случай до лятото.

Като наблюдавам ситуацията отвътре, виждам как всеки претендира, че „другите“ са тези, които трябва да постъпят разумно. ГЕРБ прехвърля липсата на подкрепа за тях върху други хора и това е изключително деструктивно. Призовавам политиците, които възприемат от трибуната себе си за опитни, по възможност да посъкратят речите си, защото не е сега моментът да си градим предизборната кампания. Хората и бизнесът са гневни и притеснени, така че апелирам за отговорност.

Приоритетите на ДБ винаги са били ясни – позицията ни за войната, съдебната реформа, работата на институциите и сигурността на страната ни. Системите не работят. Ако едно решение трябва да мине през повече от една институция, то влиза в Параграф 22 и нищо не се случва.

Депутатът може да върши много оперативна работа, защото много по-лесно комуникира с изпълнителната власт. Работата му не опира само до внасянето на законопроекти. Оказа се, че през вчерашния ден аз работих много повече от днешния ден Първи в НС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Участието ми във фондация „За доброто“ ще продължи и като депутат, защото каузите са еднакви и отвън, и отвътре, само механизмите са малко по-различни.

Вярвам, че следващата година ще реализираме доста сериозни проекти в детското здравеопазване. Тук говорим за детска болница с капацитета на национална. Ако такъв обект се окаже частен, това означава, че целият болничен персонал ще бъде изкаран от държавата, а дори в момента се наблюдава сериозен недостиг на специалисти. Държавата дължи отговори на педиатрите и сестрите, защото самата тя няма механизъм да дава нареждания на частника – например какви такси да определя. Достъпът до детско здравеопазване трябва да е равен за всички.

Срам ме е да съм в една зала с представителите на Възраждане, които сеят единствено разкол. Не приемам за редно един лидер на политическа формация да призовава към насилие. Разговаряла съм с хиляди представители на бесарабските българи, които не са чували нито тях, нито позициите им. Редно е институциите да се самосезират срещу този фашизоиден стил на присъствие в залата.

Възприемам писмото на Гешев до мен като ПР трик. Болно ми е, че хората наблюдават всичко това, а то не трябва да бъде цирк, заяви в заключение депутат Кунева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *