АкцентРегионът

Поведението на държавните институции в РСМ е тенденциозно насочено срещу българите и българската култура

Промените в закона за фондациите и сдруженията в РСМ са насочени изключително срещу българските сдружения, особено след подписването на договора от 2017 г. Македонският елит сякаш се уплаши и като повод за измененията на законодателната уредба бяха взети двете сдружения – в Битоля, наречено „Иван Михайлов“, и в Охрид, носещо името „Цар Борис III“. Това коментира по видеовръзка за Алтернативата Атанас Величков, главен редактор на “Трибуна”.

Проблемът всъщност е в самото сдружаване на българите тука. Социалдемократическият съюз и ВМРО-ДПМНЕ са обединени в това да представят българските сдружения като фашистки и целящи да провокират македонското население.

Каквото и име да се даде на българско сдружение в РСМ, все ще се намери начин то да бъде обругано. А в крайна сметка това са местата, където българите да декларират своята независимост и да заявят, че ги има. Не може само защото някой се е почувствал обиден, ние да хвърляме сянка върху светлите си исторически личности. Не знам други общности в РСМ да имат проблем с имената на техните сдружения. Антибългарската кампания сред политическия елит – без значение на власт или в опозиция – ни най-малко не е отслабвала след падането на ветото.

Обратно в студиото Виктор Стоянов, председател на фондация “Македония”, уточни, че имената са избрани от местните българи – създатели на въпросните сдружения. През медиите се бълваше изкуствена омраза, която се пренесе и в полето на законодателството, а именно в Скопския централен регистър, отговарящ за вписването на сдруженията и фондациите. Той отказа да регистрира трето българско сдружение с името „Цар Фердинанд“, чиято личност също е била окачествена като фашистка. Същевременно новият закон отваря възможност МП на РСМ да откаже вписването на всяко българско име, дори то да е Васил Левски.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Част от Българската еврейска общност вече защити по медиите името на цар Борис III. Но мнението на малката еврейска общност в РСМ не кореспондира с мнението на Световната еврейска общност. То обаче не се припокрива с това на правителството на Скопие, което продължава да държи България отговорна за депортацията на евреите през ВСВ.

Само преди дни министърът по европейските въпроси на РСМ, Маречич, заяви, че не се планира включване на българите в конституцията, което говори и за липса на реално отваряне на преговорни глави, касаещи членството в ЕС.

За съжаление населението на РСМ е жертва на медийната пропаганда. Затова се създаде и напрежение около имената на сдруженията. Същевременно не се наблюдава никакъв проблем с имената на сръбските крале например. Поведението на държавните институции, медиите и опозиционните политици е насочено тенденциозно и шовинистично конкретно срещу българите и, съответно, българската култура. Всичко това не пречи албанската общност например да има паметници в цял ръст на свои национални герои, при това сътрудничили на фашистката власт, и никой от висшето ръководство на РСМ да няма проблем с това, посочи в заключение Стоянов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *