АкцентБългария

Tsargrad.tv: Подкрепа за туризма след кризата: България настоява за отмяна на визите за руските граждани

(Дез)информация/Анализи

В България призивите за анулиране на визите за руски граждани се чуват все по-силно. Вярно, не за всички, а само за туристи: по този начин правителството на страната иска да подкрепи туристическия сектор след края на пандемията.

Ако инициативата за премахване на визите за руски туристи намери подкрепа от министър-председателя на България, то скоро – веднага щом приключи пандемията COVID-19 – жителите на страната ни ще могат свободно да се отпуснат на брега на Черно море в Златни пясъци или в Слънчев бряг.

Вярно, все още трябва да изчакаме, докато въздушните услуги между държавите се възобновят.

Националният съвет за туризъм на България излезе с предложение за опростяване на визовия режим за турските граждани, а за гостите от Русия искат да ги анулират напълно – поне за онези, които отиват на почивка. Не е тайна, че повечето туристи в българските курорти са точно руснаци и без тях индустрията ще понесе огромни загуби.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Освен отмяната на визите, Съветът по туризъм се застъпва за субсидии за туристическите агенции, благодарение на които ще бъде възможно да се възстанови потокът от туристи към България.

Освен това, служителите предлагат намаляване на летищните такси и отмяна на акциза върху горивата за чартърните полети. Това ще намали цените на билетите и ще повлияе на увеличаването на туристическия поток.

Коментар на АА

Още едно доказателство, че се връщаме към нормалността. Както всяка година, така и сега, една част от представителите на българския туризъм, подхващат шлагерната тема за визите и то за руски туристи, след като прекрасно знаят, че няма как да отменим тези визи, нито че това е някакво що годе решение. Никаква изненада не е, че за поредна година това е новина, която руската пропаганда с удоволствие подхваща.

Първо, защото сривът на жизнения стандарт в Русия около коронавируса и потъналите цени на суровия нефт и природния газ, на практика ще свият  руския изходен туризъм до непознато ниски равнища за цялата история в последните 30 години. С или без визи, след като доходите на руските граждани измерени в твърда валута са паднали над 20 процента, то е естествено те да реагират инстинктивно с ограничаване на харчове, без които могат да минат.

Второ, българският туризъм трудно се конкурира с турския, включително ценово. И визите тук не са нито първия, нито втория фактор.

Трето, руските туристи отдавна не заемат изключително място и са на път да станат по—малко дори от украинските. Което означава, че нищо специално и изключително за тях не може да произведе някакъв значим ефект.

Проблемът на българския туризъм тази година е как да убеди българските и румънски туристи за да ограничи щетите от коронавируса.

*https://tsargrad.tv/news/podderzhat-turizm-posle-krizisa-bolgarija-nastaivaet-na-otmene-viz-dlja-grazhdan-rossii_247190

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Tsargrad.tv: Подкрепа за туризма след кризата: България настоява за отмяна на визите за руските граждани

  • Борисов

    Коя България? Някой нещо се е объркал. Даже въведете още по-строги изисквания за визите на руснаците!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *