АкцентБългария

Финансовите пазари веднага наказват недалновидната политика

Не бих казал, че има индикации за разбирателство между партиите, комисиите или някакви други структури. Темата за Еврозоната е сериозен лакмус. По думите на Костадинов от Възраждане валутният борд може да бъде моментално отменен, докато евроизацията е проблем, защото е устойчив дългосрочен процес, т.е. необратим. Подобна тема чудесно илюстрира какво е състоянието на политиката у нас и кой провижда българския дългосрочен интерес – достъп до евтини кредити, подобряване на самия кредитен рейтинг, по-добро положение за привличане на инвеститори и пр. Това коментира в студиото на Алтернативата Мартин Димитров, новоизбран председател на Комисията по икономически политики и иновации в 48 НС.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Нека погледнем ситуацията през призмата на обикновения човек: ако България е член на Еврозоната, той би имал достъп до кредит при почти два пъти по-ниски лихвени нива. Например искате да започнете малък бизнес – ако сте в Еврозоната, бихте могли да вземете нов кредит при лихва 3-4%, докато извън нея лихвата би била значително по-висока, т.е. при ниската лихва, можете да започнете бизнес, а при по-високата – няма как да ви излезе сметката. Принципно в момента валутният борд може лесно да се премахне и да започнат да се печатат пари както по времето на Виденов, което да доведе до хиперинфлация, а с влизането в Еврозоната този риск отпада устойчиво за в бъдеще.

Чудя се защо вместо да се сравняваме с Швеция и Дания не се дават примери с Естония и Литва – членки на ЕС във валутен борд, които бяха в положението на България и категорично приеха еврото, паднаха им лихвените проценти, развиха се, качи им се БВП и привлякоха инвеститори.

Малки страни и отворени икономики като Черна гора и Косово без да са членки на ЕС едностранно приемат еврото със съгласието на ЕК, т.е. те нямат право като нас на участие в ЕЦБ и в процесите на вземане на решения. Но го приемат, защото то е най-стабилната валута в света след долара, което трябва да е урок за нас.

Светът в момента е такъв, че финансовите пазари веднага наказват недалновидната политика. Те наказаха дори шестата икономика в света – Великобритания, какво остава за малка България?

С влизането в чакалнята, влязохме и в Банковия съюз, което означава, че освен български надзор, който както се установи в годините е доста условен, сега имаме и европейски надзор, който трудно ще бъде повлиян от местната политика, така че всеки прегрешил играч да бъде адекватно санкциониран.

В заключение по повод как очаква да се развие дебатът за Украйна, Димитров уточни, че е било поискано разширеното предложение на ДБ, включващо както предоставянето на военна помощ, така и укрепване боеспособността на България,  да мине през ресорните комисии и че две седмици до приемането му му звучи разумен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *