АкцентБългария

Само наличието на няколко паралелно работещи структури дава възможност да се развие мащабна борба с корупцията

Днес Асен Василев беше пределно ясен – Службите или не работят, или го правят некачествено и не е редно никое управление да ги оставя в това състояние. Проблемът е сложен, защото и Спецслужбите, и МВР се нуждаят от сериозна модернизация, която не може да бъде реализирана със сегашния управленски ретрограден екип. Смяната на шефовете със заместници или тем подобни е козметика – не са в състояние да управляват компетентно, коментира в студиото на Алтернативата проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.
Не е работа на ръководителите на Спецслужбите да решават какво може да се изнася пред овластените от народа да получават отговори, но те го правят. Многократно сме получавали лъжи от тях. Например зададох официален въпрос на ръководителя на ДАНС: „Провеждано ли е разследване спрямо банката, отпуснала 68 млн.?“ Получих отговор, нямащ нищо общо със зададения въпрос. Същото е и с Турски поток – отново получих отговор не по въпроса, който бях задал. Разполагат с информация, която са длъжни да изнесат, но я укриват. Не е възможно ръководителите на Спецслужбите да са некомпетентни, но е факт. Още преди съставянето на предишния парламент и правителство се взе решение Службите и МВР да положат всички възможни грижи да се върви към модерни структури и дигитализация на процесите – всичко остана на хартия, а и, формирайки бюджетите, те не предвидиха пари. Говореха, че ще дадат предложенията си при актуализацията на бюджета, но това не се случи.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Възможно е да се приеме решение ръководителите на Спецслужбите да бъдат изслушвани на Председателки съвет в НС поне веднъж месечно, но то няма да доведе до нищо, защото нищо не пречи на председателите на ПГ да присъстват на заседанията на Комисията и тя да ги вика ако трябва всяка седмица. С този управленски състав обаче промяна няма да има.
Съгласен съм с репликата на А. Атанасов, че „Службите пързалят премиера и кабинета“. Премиерът беше подлъган от ДАНС за събитията и настроенията в страната и ситуацията в Украйна – обявено бе, че няма да има война, която избухна на другия ден. Подозирам и, че се укрива информация, защото тя се появява не когато трябва, а в уречен ден и час, когато не допринася в полза на управлението.
Службите работят с тези ръководства, защото са създадени по един и същ тертип, а именно 12-годишното управление на ГЕРБ, от което са просмукани. Те правят всичко възможно да блокират едно демократично управление.
Спецслужбите в България са много встрани от случващото се и са неспособни да подават реална информация за управленски решения. Ако ги закрием, хората дори няма да разберат, че ги няма.
Що се отнася до ДАНС нормативната база е близка до съветската – моделът си е на руските служби за вътрешна сигурност и в никакъв случай на ФБР. Смяната на модела е решителна мярка, която обаче не може да бъде извършена с подобно ръководство. Промяната, когато е генерална, не може да се извърши, ако не се поддържа от ръководството на структурата, подлежаща на промяна. За да се случи тя е нужна е вътрешна убеденост.
Мисля, че посоката на МВР е правилна и тя води официалното си начало от Рашков. Но и двамата с Демерджиев са наясно, че с този състав не може да се напредва – цари некомпетентност и корумпираност и е задължение на горните нива да контролират долните, т.е. или имаме управленска некомпетентност, или съучастие и покровителство.
Според ЦИД от 2010 г е налице фактът, че районите на наркоразпространението в София съвпадат с районите на РПУ-тата. След едно контролно изследване се оказа, че нищо не се е променило. Когато става дума за високоорганизирана престъпна дейност, трудно мога да си представя, че тя се извършва без участието на МВР. Например потоците през границата не могат да се реализират без Гранична полиция. Техническото оборудване е такова, че никой не може да пресече незабелязано границата и все пак четем в новините за поредна заловена група в центъра на София.
Борбата с корупцията не трябва да е функция само на един орган, защото това го поставя в уникално положение, дава му много привилегии и създава монопол, което не води до нищо добро. Затова каквито и закони да се приемат, трябва да се даде възможност и на МВР-ГДБОБ, и на ДАНС да работят – те имат нужните правомощия. В Разузнаването и изобщо в сферата на Сигурността е за предпочитане няколко структури да работят по един и същ проблем, защото само наличието на няколко паралелно работещи структури дава възможност да се развие борба с корупцията.
Смятам, че е възможно, ако работят комбинирано, да има и структура към МП и една преструктурирана КПКОНПИ, разделена две, както предлагат ПП, да работят и МВР, и ДАНС, т.е. колкото повече организации действат, толкова по-трудно ще е някоя от тях да постави чадър над високостоящ корумпиран държавен служител.
За съжаление натискът, свързан с това да получим пари, води до недостатъчно изпипани проектозакони и впоследствие закони, които се налага многократно да бъдат преправяни.
Ситуацията е още по-сложна от предишното НС. Възможно е да има някакъв тип експертно правителство, на което не давам дълъг живот – най-оптимистичният вариант е да изкара до местните избори. Виждам как се движи основната мисъл на ГЕРБ – че ако често се провеждат избори, хората ще се отвратят и така ще останат само техните избиратели, спечелвайки служебна победа. Подобно разрешение обаче най-накрая ще доведе до революция.
От БСП вероятно си мислят, че ще подобрят резултатите си чрез хартиената бюлетина и се опитват да се оправдаят пред избирателите си, за да не ги загубят. Не вярвам, че електоратът им би се стъписал от една машина. Машините не са свързани в мрежа и никой не е в състояние да манипулира софтуера на огромния брой устройства, поясни в заключение проф. Радулов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *